Zilele astea a revenit programul rabla pentru electrocasnice și vă puteți schimba mașina de spălat. Dar cum faci să alegi dintre atâtea mașini de spălat moderne? Cumperi după marca favorită, precum Samsung sau LG, clasicele Whirlpool sau Indesit? Sau urmărești doar specificații și alegi cel mai bun preț?

masini de spalat lg versus samsung

Noi modele de mașini de spălat

De luni a început o nouă sesiune a programului “rabla pentru electrocasnice”. Potrivit AFM, bugetul alocat pentru cea de-a doua ediție este de 50 de milioane de lei, divizat pentru fiecare etapă în parte. Persoanele fizice au la dispoziție 5 zile pentru a se înscrie pe site. Voucherele acoperă mai multe tipuri de electrocasnice. Însă sunt de circa 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, care trebuie să aibă cel puțin noua clasa energetică C.

Atenție însă, clasele de eficiență energetică pentru produsele electrocasnice s-au schimbat din 2021. Nu vor mai exista clasele de eficiență A+, A++ sau A+++. O mașină de spălat care avea eticheta A+++ a trecut acum la categoria C. Este de fapt o tentativă de a stimula invențiile și produsele cât mai eficiente energetic.

Ce mașini de spălat merită achiziția

După părerea mea, nu trebuie să fiți atenți doar la energie. Pentru o mașină de spălat bună pe termen lung va trebui să urmăriți și un consum redus de apă. Din această listă de modele recomandate exclud din start mașinile cu uscător integrat. Știți cum sunt hibridele: din cauză că integrează două tehnologii diferite nu pot să fie performante la niciun capitol. Da, vă economisesc loc și bani pentru că nu ai nevoie de uscător separat. Dar este o diferență mare și la spălare și la uscare.

La modul subiectiv, prefer Samsung și am cumpărat modelul din mai multe motive. Întâi pentru că am avut experiențe negative cu Indesit, Whirlpool sau Bosch. Nu neapărat dezastruoase, dar să zicem că mi-a ajuns și căutam altceva. Doi, pentru că folosesc aplicația Smart Things și am toate notificările privind mașina de spălat. Te anunță când nu are balsam sau detergent, când a terminat de spălat rufe sau când apar diverse alte probleme. Nu trebuie să verifici tu de fiecare dată. Trei, Samsung a investit masiv în acest domeniu și are inovații importante.

Samsung a primit de mai multe ori premii pentru gama sa de electrocasnice. Atât specialiști din media cât și cei din industrie au apreciat tehnologii precum Samsung QuickDrive, EcoBubble sau FlexWash. Apropo, modelul meu se cheamă Samsung WW80T534DAX/S, nu este chiar vârf de gamă, dar cu siguranță nu va avea mari probleme pe viitor.

La un nivel similar mi se pare LG F4WV308N3E, de exemplu. Oferă o îngrijire inteligentă a țesăturii mai mare cu 18%. Tehnologi AI DD oferă cea mai optimizată mișcare de spălare pentru a vă îngriji rufele. AI DD nu detectează doar greutatea ci și delicatețea materialului și alege mișcările optime pentru materialul însuși. Tehnologia LG Steam+ elimină 99,9% din alergeni, cum ar fi acarienii care pot cauza alergii sau probleme de respirație, cu 30% mai puține cute. Ciclul de protejare împotriva alergiei atestat de BAF (Fundația britanică pentru alergii) reduce 99,9% din acarienii casnici.

O variantă mai premium ar fi Whirlpool Supreme Silence W6W945SBEE. Include direct drive, un motor inovator fără perii, care asigura un proces de spălare extrem de silențios. Integrează și panouri laterale care absorb sunetul. Designul special al panourilor reduce la minimum vibrațiile de centrifugare, și reduce propagarea zgomotului în orice direcție și la orice frecvență.

Tehnologia Freshcare+ oferă rufe împrospătate, chiar daca uiți să le scoți din mașină de spălat. Acțiunea delicata a aburilor și mișcările tamburului mențin hainele împrospătate până la 6 ore după finalizarea spălării. În plus, aburii ajuta la relaxarea fibrelor țesăturilor și la netezirea cutelor. Opțiunea Steam Hygiene elimina 99,9% dintre cele mai obișnuite bacterii. Ciclul de spălare Steam Refresh împrospătează hainele fără a le spăla deloc. În 20 de minute, mașină de spălat rufe generează cantitatea adecvata de aburi, care pătrunde în fibre, le împrospătează, elimina mirosurile și netezește cutele.

Tu ce model de mașină de spălat alegi? La ce caracteristici te uiți când faci această selecție? Lasă un comentariu mai jos pe tema asta.