Sistem de gaming custom: alege raportul performanță/cost când vine vorba de grafică. De câte ori vine vorba de un sistem de gaming custom nou, una dintre principalele probleme care apare este raportul calitate/preț. Asta pentru că ești obligat să acorzi atenție suplimentară pentru fiecare componentă în parte, iar GPU, procesorul, placa de bază și sursa sunt esențiale, iar totul trebuie să se încadreze în buget (deseori cu tot cu rate).
Aici am să discut despre opțiunile pe care le ai cu un buget maxim de 1500 de lei, avantaje și dezavantaje pentru fiecare. În principiu analizăm noile modele GeForce GTX 16-series , respectiv 1650 și 1660 cu versiunile lor diferite regular/Super/TI. Sunt poziționate în zona mid-range, dar în zona de preț accesibilă, din ce am găsit eu cu mici diferențe de preț. Alternativele ar fi GeForce GTX 970/1060/1070 cu varianta premium RTX 2060.
Evident, un sistem puternic nu este esențial doar pentru gaming, ci și pentru a fi performant în aplicațiile complexe, editare foto/video, grafică avansată și altele.
Câteva avantaje pentru utilizator
Folosind Geforce Experience poți să menții mereu driverele actualizate, fiind testate și certificate WHQL, oferind astfel cea mai bună experiență în jocuri. Tehnologia Nvidia Ansel permite să realizezi fotografii profesionale în jocuri, poți captura și partaja cele mai bune experiențe prin fotografii cu rezoluție foarte mare, în format 360 de grade, HDR și stereo.
Plăcile grafice GeForce GTX 1660 SUPER includ un codec hardware dedicat care îți oferă posibilitatea de a juca și de a face streaming simultan la o calitate superioară. Sunt optimizate pentru aplicațiile tale preferate de streaming, pentru a maximiza performanța transmisiunilor în direct.
Versiunea Super este cu până la 20% mai rapidă decât versiunea inițială și cu până la 1,5 ori mai rapidă decât generația precedentă GTX 1060 tot de 6 GB. Având la bază arhitectura Turing și memoria GDDR6 ultra-rapidă, este un procesor grafic turbo pentru cele mai populare jocuri ale momentului.
Detalii tehnice GeForce GTX 16-series
Seria Nvidia GeForce GTX este consiferată mid-rage raportându-ne la RTX, modelele de generație superioară, care aduc arhitecturi noi și putere de procesare mai mare. Totuși, dacă ne uităm la preț, GeForce GTX 16-series are avantaje interesante.
Din punct de vedere tehnic, procesoarele grafice au aceași arhitectură Turing, aceleași nuclee CUDA, sunt realizate prin procesul de fabricație pe 12 nanometri și oferă performanțe bune. Modelele RTX oferă mai multe nuclee CUDA și au nuclee RT și Tensor care ajută la performanțele grafice din jocurile foarte intense de ultimă generație.
Modelul GeForce GTX 1660 are trei versiuni, cea simplă numită de americani regular, versiunea Super cu o serie de îmbunătățiri și varianta TI care este cea mai scumpă. Testele relevă faptul că Super și TI sunt mai performante decât varianta simplă, dar 1660 Super are un preț mai bun.
Diferențele dintre versiuni sunt mici, dar contează. Versiunea de bază are 1408 nuclee CUDA, exact ca varianta Super, dar 1660 TI are 1536. Totuși, varianta regular suportă doar memorie GDDR5, pe când Super și TI suportă memoria mai rapidă GDDR6. Super oferă cea mai bună lărgime de bandă pentru memorie, 14Gbps, iar frecvența la boost urcă la 1785MHz, spre deosebire de TI care atinge 1770Mhz.
Pentru cei care nu dispun de un buget atât de mare, trebuie luate în calcul modelele Nvidia GeForce GTX 1650, imediat sub nivelul 1660. Sunt de 4GB și aduc 1280 de nuclee, de unde și rezultatele sub 1660, cum era de așteptat. Și aici avem versiunea regular, plus cea mai performantă 1650 Super. De asemenea, sunt diferențe mici între variante.
Plăcile grafice GeForce GTX 1650 SUPER sunt cu până la 50% mai rapide decât plăcile grafice GeForce GTX 1650 inițiale și cu până la 2X mai rapide decât generația precedentă GTX 1050. Oferind operații concurente cu numere întregi sau cu virgulă mobilă, o tehnologie de shading adaptivă și o nouă arhitectură unificată a memoriei, cu de două ori mai mult cache comparativ cu versiunea anterioară, shaderele Turing permit creșteri impresionante de performanță în jocurile actuale. Obține eficiență energetică de 1,4 ori mai bună decât generația anterioară, pentru experiențe de gaming mai rapide, fără încălzire excesivă și mai silențioase.
Alternative – de ce da și de ce nu
Generațiile anterioare sunt Nvidia GeForce GTX 1050 și 1060. Chiar dacă acum se vând la prețuri mai bune, ele au performanțe mult mai reduse și urmează să fie depășite în majoritatea jocurilor video. În plus, generația anterioară se încinge mai tare și are un consum energetic mai ridicat.
Comparând performanțele, GeForce GTX 1660 depășește 1060 în majoritatea jocurilor moderne, având mai multe fps-uri și temperaturi mai mici. De asemenea, este o alegere mai ieftină.
Iar versiunea care aduce un plus de performanță pentru jocuri, RTX 2060, este mai scumpă cu aproape 500 de lei, ceea ce pune o greutate suplimentară pe bugetul total alocat noului sistem de gaming. Este adevărat, în banii ăștia intră și tehnologia premium Ray Tracing, DLSS 2.0, precum și compatibilitatea cu DirectX 12 Ultimate. Diferențele de performanță sunt de 10-15 procente, dar diferența de preț este de aproape 50 de procente.
Sfatul meu este să alegeți Nvidia RTX 1660 Super pentru un raport performanță/preț corect.
Concluzii finale
Sunt mulți factori de luat în calcul la realizarea unui sistem desktop custom pentru gaming. Înainte de toate, placa de bază, sursa și opțiunile de upgrade sunt esențiale. Iar alegerea CPU și GPU depinde totdeauna de raportul performanțe versus preț.
După ce-am parcurs toată documentația și testele realizate pe noile plăci grafice mid-range, recomand cu căldură Nvidia GeForce GTX 1660 Super ca o alternativă excelentă din punct de vedere al prețurilor și compatibilă cu toate jocurile de ultimă generație.