Dacă nu ai semnat încă inițiativa Fără Penali în funcții publice, mai este timp pînă pe 20 august. S-au strâns cam 450.000 de semnături și mai sunt câteva județe în care nu s-a atins pragul necesar validării inițiativei. Nu sunt interesat de politică, de partide și așa mai departe. Dar nu se poate să fim conduși de hoți care fac numai legi pentru hoți. Trebuie să oprim asta.

Astăzi de la 17 o să fiu la Universitate la Fântână să strâng semnături alături alți bloggeri și oameni din online. Da, am renunțat să plec în vacanță pentru asta și pentru mitingul din 10 august. Consider că este un moment esențial în care oamenii aflați la putere, condamnații, corupții, mincinoșii și hoții, vor primi un semnal puternic că nu se mai poate așa. Destul cu glumele, cu meme-le și cu mișto-urile de pe Internet. E timpul să facem ceva.

Știu, sunt foarte multe voci care spun că mitingurile oricum nu contează sau că inițiativa Fără Penali nu va avea finalitate, ca multe alte inițiative frumoase. În România orice e posibil. Dar acest lucru este posibil pentru că noi ne-am dat la o parte, nu ne-a interesat, unii nu au mers la vot, alții și-au vândut votul… Unii sunt ocupați să critice USR, pe Cioloș sau pe mai știu eu cine, în loc să vadă cum fură puterea actuală. Cu două mâini și desființând pedepsele pentru furt. Știm cu toții că fără să ne implicăm direct războiul va fi pierdut și o altă șansă vom mai avea peste 50 de ani.

Sunt conștient că și în privința inițiativei PSD poate schimba jocul „noaptea ca hoții”. Poate invalida semnături, poate refuza să accepte rezultatele și așa mai departe. Dar nu poate nega că sute de mii de oameni s-au pronunțat contra corupției. Nu poate nega că acești oameni au identificat PSD ca fiind un partid profund corupt. Cu tot cu ALDE și cu tot cu UDMR, minorități și celelalte partide. Declarația fără penali și mitingul vor fi două semnale puternice că este nevoie de o schimbare. Și nu una de formă, cum se face la noi.

Ce se va întâmpla mai departe, nu știu. Dar este clar că în stilul ăsta de incompetență și corupție nu se mai poate.

P.S. am citit pe Facebook o discuție care spunea că nicio lege nu poate interzice dreptul unui om de a candida și a fi ales, chiar dacă a fost condamnat. Aici cred că este doar o neînțelegere a termenilor. Repet textul oficial:
**Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării**
Deci un om care și-a ispășit pedeapsa și nu e condamnat de judecător să piardă funcțiile publice, poate candida iar și poate fi ales. În schimb cei condamnați, dar care nu și-au ispășit pedeapsa, nu mai pot face asta. Este atât de simplu.