Vreau să fac o listă a tuturor cauzelor care mă fac să greșesc uneori mai des, alteori mai rar, atunci când scriu pe blog. Sunt cauze personale și cauze care țin de tehnologie.

Te rog, dacă ai găsit vreo greșeală, înainte să mă înjuri cum îți vine la gură, atrage-mi atenția într-un comentariu sau mesaj.

În primul și în primul rând, am o atenție distributivă ceva de speriat. Dacă în timp ce scriu se aude ceva – TV, radio, muzică, telefon, picură apa la baie – în mod sigur am să scriu aiurea ceea ce scriu. Sunt un maestru în privința literelor mâncate, dar de asemenea, uneori le schimb locul într-un cuvânt și nu, nu am totdeauna un cap limpede.

În al doilea rând, scriu în viteză foarte mare. La ziar/e „produceam” uneori două pagini de articole în fiecare zi. La vreo 20,000 de semne fiecare. Scriu mai puțin pe acest blog, dar asta pentru că mă ocup de alte 10 bloguri și de alte proiecte online în același timp. Totuși, foarte multe ore le petrec scriind, așa că sunt obosit, stresat și nu observ toate greșelile. Recitesc întotdeauna articolele și totuși nu găsesc totdeauna erorile din text.
Uneori vreau să fiu primul – sau printre primii – care pun un articol, comunicat sau știre – atunci mă grăbesc și mai tare și uneori greșesc. Alteori preiau comunicate și nu am timp să corectez toate greșelile cu care vin.

ads

Trei. Folosesc diverse chestii care au diverse forme de auto-corect. Am Open Office – sugerează diverse cuvinte și uneori îl las să completeze el. Folosesc diacritice.com pentru a pune diacritice la texte. Cred că este important să scrii cu diacritice, chiar dacă mai scriu uneori și fără. Site-ul mi-a pus într-un text cârd în loc de card, prilej să fiu înjurat de toți morții și răniții și alte expresii românești.

În unele cazuri, greșesc la traducere, înțeleg greșit expresii din limba engleză (gen: partridge in a pear tree – link). Alteori e vorba de franceză și în fine, în unele cazuri citesc ceea ce aș vrea să văd în loc de ceea ce scrie. Greșesc.