Da, sunt convins că viitorul aparține telefoanelor pliabile. Sigur, vor continua să existe și modelele smartphone obișnuite, așa cum au continuat să existe și telefoanele cu butoane. Însă confortul sporit și factorul cool vor impune tot mai mult modelele care se pliază pentru a sta mai comod în buzunar.

Fold4

Vânzările în creștere confirmă tendința

Anul trecut, s-au vândut la nivel global 10 milioane de smartphone-uri pliabile în întreaga lume. Aceasta este o creștere a industriei de peste 300% față de 2020. Specialiștii prezic că această creștere rapidă va continua.

Din cercetările independente ale pieței este important de reținut că livrările globale de smartphone-uri pliabile au depășit 16 milioane de unități în prima parte a acestui an. Aceasta reprezintă o rată de creștere solidă de 73%. Probabil că vânzările vor fi duble la finalul acestui an, dacă nu chiar mai mult.

Evident, fiind compania care a dat startul acestui trend, Samsung deține o cotă de 62% din piața globală de smartphone-uri pliabile. Analiștii estimează că anul acesta va crește cota lor de piață până la 80% datorită celor mai recente versiuni de smartphone-uri Galaxy Fold și Flip.

Potrivit unui raport publicat de Counterpoint Research, piața globală a telefoanelor pliabile este de așteptată să înregistreze o nouă creștere anul viitor. Pe baza acestei analize, industria smartphone-urilor pliabile va vinde aproximativ 26 de milioane de unități în 2023. Adică o creștere de minim 62.5% comparat cu anul acesta.

Creșterea vine într-un moment în care situația nu este roz pentru industria smartphone. Vânzările au scăzut pe fondul războiului din Ucraina, a problemelor create de inflație și de criza energetică care afectează economiile occidentale. Au scăzut și datorită unui lockdown agresiv în China care a pus probleme legate de aprovizionarea cu diverse componente. Marii jucători au făcut compromisuri, utilizând procesoare mai vechi sau camere foto mai slabe pentru a compensa lipsa din piață. Prețurile materialelor au crescut, la fel și costul energiei și prețul transportului. Ceea ce a dus la o creștere a prețurilor de vânzare pentru terminalele smartphone.

Succes pentru Galaxy Fold4 și Flip4

Mă număr printre cei care au avut ocazia să testeze extensiv noile terminale pliabile de la Samsung. Personal, mi se pare că abordarea cea mai practică este în cazul Galaxy Flip4. Este un format compact, plăcut de ținut în buzunar, dar care oferă toate atuurile unui flagship, totul la un preț foarte bun. Cred că va fi preferat de tineri și de cei care vor să fie mereu la modă.

Modelul Galaxy Fold4 este preferatul celor care călătoresc destul de des și au mult de muncă pe smartphone. Ușurința cu care poți mări ecranul pentru a lucra mai eficient este uimitoare. Are performanțe maxime și acum aduce camere foto de nivel impresionant. Este cu siguranță prima alegere pentru cei din IT și pentru managerii din companii. Chiar dacă el rămâne destul de piperat ca preț.

“Ne bucurăm că telefoanele pliabile devin din ce în ce mai apreciate și că încep să își câștige locul pe piața de terminale smartphone. Cu noua serie Galaxy Z, oferim oamenilor două instrumente potrivite pentru un stil de viață dinamic, cu multe îmbunătățiri la nivel de funcționalități, menite să răspundă nevoilor lor zilnice, dar și cu un design spectaculos. Am pornit la drum cu această serie de telefoane pliabile cu gândul de a da un nou sens experiențelor mobile, iar Galaxy Z Flip4 și Galaxy Fold4 contribuie la misiunea noastră și oferă utilizatorilor noi alternative din punct de vedere foto, video, multitasking, vizionare de conținut și multe altele!”, a declarat Tiberiu Dobre, Head of MX Division, Samsung România & Bulgaria.

Văd pe viitor multe aplicații pentru tehnologia flexibilă. Samsung a prezentat deja un proiect cu trei ecrane. Am văzut recent chiar un laptop/tabletă cu ecran pliabil. Simplitatea și factorul practic vor cuceri publicul. De-asta sunt convins că viitorul aparține telefoanelor pliabile.