Ies la iveală primele detalii privind Qualcomm Snapdragon 875, procesorul dedicat terminalelor flagship din 2021. Sunt și lucruri bune, puterea de procesare crește, performanțele sunt bune, apar noi tehnologii precum încărcarea rapidă cu 100W. Dar sunt și vești proaste, prețul procesorului va crește cu 100 de dolari, iar asta va adăuga la prețurile deja foarte mari ale telefoanelor flagship.

Snapdragon 875

Noua arhitextură ARM

ARM Cortex-A78 și Mali-G78 au fost deja prezentate oficial. Sunt tehnologiile care vor sta la baza procesoarelor de top de anul viitor, fie că vorbim de Apple, Samsung, Huawei sau Qualcomm. Desigur, fiecare producător face și modificările sale, mici customizări ale tehnologiei. Dar sunt tot mai mici și diferențele sunt tot mai reduse. Nu știm acum situația Huawei, dar rămâne să vedem ce se va întâmpla cu Kirin.

Următoarea generație hardware aduce o creștere de performanță de 20 de procente, împreună cu o reducere a consumului energetic de 50%. Nucleele economice continuă să fie ARM Cortex-A55, nu a fost anunțată nicio schimbare aici. Se pare însă că volumul total al procesorului va scădea cu 15 procente (de unde și confirmarea că trec pe 5 nanometri). ARM a prezentat și o nouă arhitectură pentru nuclee, denumită Cortex-X1. Este o arhitectură custom creată împreună cu partenerii, cu focus pe performanță. Nucleele Cortex-X1 sunt cu 30% mai performante decât Cortex-A77 și cu 23% peste Cortex-A78 în privința calculelor. Dar Cortex-X1 consumă mai multă energie decât Cortex-A78.

Detaliile Snapdragon 875

Qualcomm va lansa în vară noul procesor Snapdragon 865+, care va motoriza terminale de top din toamnă. Dar va fi foarte puțin diferit de 865, probabil doar unele frecvențe mai ridicate. În schimb, Snapdragon 875, care va fi lansat în decembrie 2020, va fi radical diferit. Producția trece pe 5 nanometri.

Va fi produs de taiwanezii de la TSMC, iar procesorul va avea nucleul principal modificat pe baza Cortex-X1, apoi trei nuclee de putere pe baza ARM Cortex-A78, plus patru nuclee economice. Nucleele vor fi botezate Kryo 685 Prime, Gold și Silver. Noul accelerator grafic este Adreno 660, bazat pe Mali-G78. Conform Sammobile, noul procesor grafic are o putere totală de 1250 GFLOPS.

Procesorul va integra Adreno 665 VPU (vector processing unit), precum și 1095 DPU (data processing unit), alături de Spectra 580 ISP (image signal processor). De asemenea, noua tehnologie QuickCharge de la Qualcomm va aduce încărcare rapidă cu 100W, bateria va fi 100% în 25 de minute.

Desigur, mai avem de aștptat pînă se vor confirma sau infirma toate aceste detalii. În ultimii ani însă, rareori au fost publicate informații greșite.