S-a spart display-ul la laptop și nu mai vedeți toată informația de el. Ce poți face? Este una din cele mai comune probleme de la inventarea laptopului și una din cele mai des întâlnite printre cei care chiar folosesc laptopul zi de zi pentru muncă și divertisment. Și suntem din ce în ce mai mulți…. Mie mi s-a întâmplat *un caz clasic*, cum au pățit-o mulți ziariști. Pur și simplu am uitat un pix pe tastatură sau în zona de deasupra tastelor și am închis capacul laptopului. Uneori se întâmplă să închizi capacul din spate, fără să te uiți dacă e ceva pe laptop. Poate să fie un USB stick sau mouse sau orice altceva ai avea acolo. Crac!

display laptop spart

Sursa foto: Dreamstime.

Display laptop spart

Ei bine, ce poți face?
Sunt mai multe soluții și fiecare depinde de priceperea fiecăruia și de dispoziția de a învăța lucruri noi. Depinde de asemenea de modelul de laptop, pentru că la unele modele se poate schimba ecranul foarte ușor. Doar căutați pe Google, comandați un display de pe un site, vine acasă, îl schimbați. Nu e nevoie decât de o șurubelniță și de un tutorial online. Și de pricepere evident, mai ales să știi cum să umbli ca să nu faci stricăciuni și mai mari demontând laptopul fără să te pricepi 🙂 Unii sunt capabili să le strice mult mai rău, de aceea, sfatul meu este să apelați la un service specializat în componente laptop. Plus că unele modele de laptop chiar nu permit schimbarea ecranului așa oricum. Mai ales cele cu touch.

Desigur, există și alte soluții. De exemplu, dacă aveți în debara un monitor extern, puteți folosi laptopul pe post de… desktop. Eu am descoperit pe pielea mea că garantia nu acoperă de fapt spargerea display-ului la laptop și am folosit o perioadă un astfel de monitor extern. Dar nu e normal pentru un laptop, nu a fost făcut pentru asta, nu l-ai cumpărat pentru a-l ține pe masă.

O soluție normală este să mergi la un specialist în componente pentru laptopuri. Uite eu am găsit o firmă de unde poți lua aproape orice display laptop și la preț bun, cu montaj gratuit. Eu mi-am rezolvat problema și nu-mi pare rău. Totul foarte rapid, fără probleme.

Accidente de acest fel se pot întâmpla și cu alte componente, nu doar cu display-ul. Depinde foarte mult și de marca de laptop. Uneori se întâmplă la încărcător – mufa nu stă drept, calci cu scaunul pe cablul încărcătorului sau altele asemenea și cel mai adesea un fir se întrerupe. Poate la început nu observi, sau te prinzi că încărcătorul nu merge decât într-o poziție … Am vazut încărcătoare cu firele înnodate și *izolate* cu scoci. Sau alt model la care un „meșter” a scos de tot mufa ;i a lipit firele de la încărcător direct pe placa de bază. Că la noi oamenii cred că e mai ieftin să apelezi la un electrician, la un cunoscut. Iar apoi se arde placa de baza sau sursa laptopului și costurile cresc. Nu merită să faci nicio modifciare la partea de alimentare și nici să lipesti firele cine stie cum. Mai bine iei un încărcător de laptop nou, ieși mai ieftin.

Prietenii mei se ocupa de asemenea de tastatura de la laptop, de probleme cu tastele, de conectori care s-au stricat, chestii de-astea. Apelați la ei cu încredere 🙂