Ca în fiecare an, am urmărit la CES 2022 evoluția ecosistemului Samsung. Au fost multe anunțuri, de la noua tabletă de control, până la extinderea gamei de produse și perspectivele de viitor. Mi se pare unul dintre cele mai dinamice ecosisteme inteligente și sunt convins că se apropie momentul în care toată casa inteligentă va fi controlată extrem de simplu.

Ecosistemul Samsung

Întregul efort are ca scop simplificarea sistemului pentru o experiență mai comodă pentru utilizator. Pasul următor a fost făcut prin adăugarea de dispozitive inteligente de la alți producători. Iar planul Samsung pe termen lung are două direcții: focus pe sustenabilitate și o experiență personalizată pentru fiecare utilizator.

Tableta Samsung Home Hub

Samsung a prezentat la CES 2022 un dispozitiv cu ecran tactil, Home Hub, care oferă un control mai bun asupra tuturor dispozitivelor inteligente.

Integrează aplicația SmartThings din care sunt controlate efectiv electronicele și electrocasnicele inteligente. Are și tehnologie AI pentru o optimizare a activităților și personalizarea tuturor setărilor. Serviciile SmartThings personalizate, bazate pe AI, se încadrează în categoriile Cooking, Clothing Care, Pet, Air, Energy și Home Care Wizard.

Cu alte cuvinte, tot sistemul de casă inteligentă, toate dispozitivele sunt controlabile dintr-un singur punct. Extrem de util, comod și simplifică viața utilizatorului. Iar tehnologia permite diverse funcții inteligente despre care până acum citeam doar în literatura SF.

Începând de anul trecut am tot experimentat acasă ecosistemul Samsung. După ce-am văzut aspiratorul lor inteligent, aplicația SmartThings și cât de ușor este totul m-am convins că este timpul pentru un upgrade. Primul pas l-am făcut cu o mașină de spălat și urmează uscătorul. Caut și aspirator, doar că vreau unul de tip robot, care să se plimbe singur prin casă. O să urmăresc noile apariții și vă țin la curent.

La CES am văzut și funcții inteligente super-interesante. De exemplu, pentru a optimiza pregătirea cinei, SmartThings Cooking le permite utilizatorilor să caute, să planifice, să cumpere și să pregătească mese pentru fiecare săptămână utilizând Family Hub. Atunci când este timpul pentru spălat rufe, SmartThings Clothing Care se conectează la aparatele ectrocasnice, precum mașina de spălat, uscătorul și dispozitivul Air Dresser, oferind opțiuni de îngrijire personalizate în funcție de tipurile de materiale ale articolelor de îmbrăcăminte, de tiparul de utilizare și de sezonul curent. SmartThings Pet le permite utilizatorilor să-și verifice animalul de companie prin intermediul camerei inteligente de pe Bespoke Jet Bot AI+ și să-și ajusteze setările aparatelor electrocasnice, spre exemplu aparatul de aer condiționat, pentru a face mediul mai confortabil pentru animalul de companie.

Tableta Samsung Home Hub are un ecran cu diagonala de 8,4 inch. Dincolo de ecran, poate fi folosită și prin control vocal. Este echipată cu două microfoane și două difuzoare pentru a le permite utilizatorilor să comunice și să audă cu ușurință notificările. În cazul în care aceștia au o întrebare, Bixby va răspunde.

Samsung Home Hub a primit distincția CES Innovation Award din partea Consumer Technology Association (CTA).

Extinderea ecosistemului

Samsung a anunțat la CES că se alătură Home Connectivity Alliance pentru a contribui la viitorul experiențelor conectate de acasă. Organizația reunește producători de top de dispozitive conectate. Printre aceștia se numără Arçelik, Electrolux, Haier, GE Appliances și Trane Technologies. Mai exact, vor integra în Home Hub și produse de la alte companii.

Viitorul este în soluțiile de cloud. Mai exact, dispozitivele și sistemul de control al casei inteligente ar putea fi accesate direct prin Internet, pentru a controla dispozitivele din casa inteligentă de la distanță.

Platforma deschisă SmartThings va reuni astfel o gamă tot mai largă de dispozitive și servicii de ultimă generație. Scopul este simplificarea vieții de zi cu zi prin tehnologia digitală.

Tot la CES 2022, Samsung a anunțat integrarea software-ului SmartThings Hub în mai multe produse, de la televizoarele și monitoarele inteligente, până la frigiderele Family Hub de la Samsung. Acest lucru va permite conectivitate și control fără întreruperi. Folosind Hub-ul de control consumatorii își pot transforma cu ușurință casa într-una inteligentă. Iar comenzile generale se pot da de la dispozitivul cel mai apropiat, nu doar de la Hub-ul central.

Focus pe sustenabilitate

Planuri pentru un viitor interconectat

Construirea unui viitor mai bun presupune focusul pe sustenabilitate, experiențe personalizate, dar și o conectare perfectă. La CES, Samsung a dezvăluit viziunea Together for Tomorrow („Împreună pentru mâine”).

Primul pilon al acestui plan este „sustenabilitatea de zi cu zi”. Mai exact, Samsung va pune sustenabilitatea în centrul a tot ceea ce face. Vor adopta noi practici de fabricare a produselor cu impact redus, ambalaje care reduc amprenta asupra mediului și o experiență mai sustenabilă a clienților prin eliminarea responsabilă a produselor la sfârșitul ciclului de viață.

Samsung își va dubla eforturile de a reduce emisiile de carbon pe tot parcursul ciclului de producție. Au fost premiați de Carbon Trust, principala autoritate mondială în ceea ce privește amprenta de carbon. Anul trecut, cipurile de memorie certificate Carbon Trust au contribuit la reducerea emisiilor de carbon cu aproape 700.000 de tone.

Eforturile Samsung în acest domeniu merg dincolo de partea de semiconductori și includ extinderea utilizării materialelor reciclate. Divizia Visual Display Business intenționează să folosească de 30 de ori mai mult plastic reciclat decât în 2021. Compania a dezvăluit, de asemenea, planurile de extindere a utilizării materialelor reciclate pentru toate produsele mobile și electrocasnicele în următorii trei ani.

În 2021, toate cutiile televizoarelor Samsung au inclus materiale reciclate. Pentru anul acesta, compania a dezvăluit că va extinde utilizarea materialelor reciclate și în ambalajele din interiorul cutiilor. Au anunțat extinderea globală a programului său premiat Eco-Packaging. Toate ambalajele se vor transforma în case pentru pisici, mese și alte articole de mobilier utile.

Au îmbunătățit chiar și telecomanda SolarCell, cea care elimină risipa bateriilor având un panou solar încorporat. Telecomanda îmbunătățită SolarCell primește energie electrică de la frecvențele radio ale dispozitivelor Wi-Fi, de exemplu.

Până în 2025, Samsung plănuiește să facă toate televizoarele și încărcătoarele telefoanelor să funcționeze cu o putere de așteptare aproape de zero, astfel încât produsele să nu consume aproape deloc energie atunci când nu sunt utilizate.

Deșeurile electronice reprezintă o altă mare provocare pentru industrie, motiv pentru care Samsung a colectat peste cinci milioane de tone de deșeuri electronice începând cu 2009. Pentru produsele mobile, anul trecut, Samsung a lansat Galaxy for the Planet, o platformă de sustenabilitate care a fost creată pentru a determina acțiuni climatice tangibile și pentru a minimiza amprenta asupra mediului înconjurător a dispozitivelor pe parcursul ciclului lor de viață.

Iar Samsung recunoaște că eforturile pentru viitor nu pot fi făcute de o singură companie. Doar prin colaborare și cu ajutorul clienților se poate genera un efort vizibil pentru un viitor mai bun.