Am căutat aplicații de editare video pentru canalul meu de YouTube și după ce am testat o mulțime de soluții pot să vă spun ce am ales: folosesc Filmora 9, o aplicație pe care o puteți încerca gratuit și voi. Evident, versiunea premium este cea care permite realizarea videoclipurilor 4K pe care le vedeți pe canalul meu.

filmora 9 screenshot

Avantajele Filmora 9

  • foarte ușor de înțeles și de realizat orice operațiune;
  • o mulțime de tutoriale video sau text disponibile online;
  • funcții inovatoare care nu sunt disponibile pe alte aplicații;
  • conținut suplimentar – animații, video, muzică, titluri;
  • viteză de procesare mare;

Cum am descoperit Filmora 9

Inițial am tot citit că lumea lucrează cu soluțiile Adobe și am căutat să cumpăr o licență normală pentru utilizarea pe termen lung. Nu se poate. Au doar versiuni de abonamente, care sunt scumpe pentru orice creator la început de drum. Doar oferte pentru elevi, studenți, profesori, iar aici nu e cazul. Deci am renunțat.

Am găsit o alternativă care se cheamă Davinci, care are și versiune gratuită. Imposibil de utilizat. Interfața este mult prea complexă, utilizarea e greoaie, tutorialele online nu corespund cu realitatea. Pentru că la edițiile 13, 14, 15 la versiunea 16 s-au schimbat modulele, opțiunile. Oamenii arătau butoane sau meniuri care nu mai există acum. Deci este imposibil de utilizat. Nu au suport tehnic pentru versiunea gratuită, poate ai noroc pe forum, dar eu nu am timp de așa ceva.

Apoi, am testat multe aplicații Android pe telefon. Poți să tai să lipești, să scoți sunetul sau să adaugi muzică peste filmare. Dar nu ai cum să faci facecam. Imposibil de combinat filmarea principală cu cea de pe camera frontală. Nu am găsit oricum versiunea cu greenescreen pe care o utilizez acum – nu există nici pe Davinci.

Pe Filmora 9 totul este simplu, drag and drop, ușor de găsit și de înțeles. Tragi clipurile unul peste altul, le așezi cu mouse-ul, dai click dreapta și ai mute, ai green screen, ascunzi fundalul. Tragi muzica peste și ai coloană sonoră. Ai subtitrări, ai efecte video, tranziții, zeci de variante de titluri animate, copy+paste la secundă. La Davinci am putut tăia un clip, dar nu pot să-l mut cu mouse-ul unde vroiam să apară. Trebuie exportat și importat iar și apoi adăugat, ceva groaznic.

Mai mult, când ai două video-uri de combinat, este foarte ușor să treci de pe cel filmat sus pe cel filmat cu camera frontală, care să fie în prim-plan și care micșorat. Și mai folosesc o mulțime de lucruri la Filmora 9. Screen recorder este simplu de utilizat și se vede bine. Poate face Voiceover la orice clip sau poți înregistra facecam cu el.

Are foarte multe efecte suplimentare, poți schimba culorile clipului, poți genera efecte ca și cum ai fi filmat cu o cameră video profesionistă (pan&tilt, black&white, etc), ai și efecte animate de tipul emoji sau inimioare și așa mai departe.

Mi se pare simplu de utilizat, rapid și ușor. Vă invit și pe voi să încercați Filmora 9 de pe acest site.