Începem ziua doi cu o prezentare despre creativitate semnată Monica Jitariuc (The Practice – cea mai premiată agenție de PR). În primul rând Monica ne-a amintit că PR nu înseamnă doar relații publice, ci de fapt PR = Performanță și Recunoaștere. Nu toate subiectele sunt atât de interesante încât să devină automat o știre care să fie preluată de media sau social media automat. Dar se poate găsi oricând un unghi interesant, o poveste de spus.

Monica biz sms camp

Monica povestește despre relația Client – Agenție – Blogger. Cîteva idei principale: agenția trebuie să fie Elveția, să păstreze echilibrul între client și bloggeri. Sfatul pentru agenții este să nu promită niciodată prea mult și să explice foarte bine clientului fiecare acțiune, să îi seteze așteptări reale. Clientul trebuie să înțeleagă bine social media și să se adapteze noului mediu. Nu trebuie să aștepte prea mult. Bloggerii au și ei problemele lor, una ar fi să se hotărască dacă sunt business sau altceva. Sfatul pentru ei ar fi să nu reacționeze negativ și să gândească lucrurile în perspectivă.

Studiu de caz: lansarea catalogului Ikea de anul trecut. Patru bloggeri, fiecare timp de o săptămână, într-un apartament cu 2 camere, care trebuiau decorate diferit cu un buget minim, folosind produsele din catalogul Ikea. Au avuto zi dedicată pentru petreceri, în total 135 de bloggeri au vizitat apartamentul. Apoi elemente din campanie au fost preluate pe media – ceea ce Monica numește “Amplificarea”.

Iulian Pădurariu are o prezenare despre “gamification”, concept care pune accent pe motivarea consumatorului. Jocurile oferă consumatorului o șansă de a atinge fericirea. Chiar dacă este un joc banal. Elementul “fun” ne motivează să învățăm, să mergem mai departe, să evoluăm. Provocare, reușită, premiu – sunt cele trei elemente care stimulează “fericirea”. Sunt multe explicații care pun în legătură afacerile cu diverse tipuri de jocuri. Chiar și cardul de fidelitate poate fi un astfel de element – cîștigi puncte la fiecare utilizare, poți fi servit mai rapid decât ceilalți clienți – este un mecanism de tip “gamification”.

Absolut obligatoriu: reguli clare, transparente și nu trebuie să fie modificate în timpul desfășurării evenimentului. Obiective clare, calea sigură spre a reuși, feedback pentru fiecare consumator.