Am fost în seara asta pînă la studioul foto al lui Alex Gâlmeanu pentru a vedea Canon EOS 5DS în cadrul unui eveniment oficial de lansare. De-a lungul timpului am testat atât 5D Mark II cât și Mark III, iar acum Canon a găsit o nouă direcție în care să meargă. Nu știu eu dacă este cea mai bună decizie, dar pentru unii a funcționat: au pus cei mai mulți megapixeli disponibili pe un DSLR relativ accesibil.

0014

Evenimentul a făcut parte din aniversarea de 10 ani EOS 5D.

Canon EOS 5DS are și un frate, 5DS R, care este aproape identic, dar are mici diferențe, detaliez mai jos. Nu am prins modelul R, ci doar EOS 5DS în seara asta.

Este poziționat ca o cameră foto pentru amatorii avansați, nu neapărat pentru profesioniști. Prețul este mare pentru România, 16.000 – 18.000 de lei doar pentru body,  sunt puțini cei care își vor permite camera asta. Dacă luăm în calcul și necesitatea de a avea obiective specializate, situația se complică. Nu este nici genul de cameră foto care să fie cumpărată pentru prestigiu și folosită pe modul AUTO, tipul de cameră foto pe care îl apreciază o parte dintre entuziaștii cu bani (design retro, grip și etui din piele, you know). Cei care ar avea banii necesari să o cumpere. EOS 5Ds este un DSLR complex cu toate funcțiile de control manual necesare unui fotograf profesionist.

Canon a luat decizia istorică de a crește numărul de megapixeli din senzor, deși industria foto a susținut constant că numărul megapixelilor este irelevant. Cu cât creșteau mai tare senzorii din smartphone, fotografii spuneau tot mai insistent că megapixeli nu contează. Canon vine acum cu 50,6 megapixeli și un senzor mai mare, Full Frame. Procesorul este dual Digic 6.

O altă direcție interesantă pentru Canon: au redus sensibilitatea ISO. Aici era o situație relativ inversă cu problema megapixelilor – toată lumea creștea de la ediție la ediție sensibilitatea ISO, deși era clar că imaginile ies tot mai proaste la ISO crescut. Ajunseseră la 25.600 și 102.400 extins, dar noul senzor are maxim 6.400 ISO și 12.800 extins. O decizie foarte bună, dar va fi controversată.

Viteza de shooting scade la 5fps, comparat cu 6 fps pentru 5D Mark III. Apar și tehnologii de la 7D Mark II, precum realizarea de Timelapse-uri și un detector de flicker care se poate dovedi util uneori.

Principala diferență între modele este filtrul low-pass, care a fost criticat des în ultima perioadă. Așa că cei de la Canon au făcut o cameră cu filtru low-pass – 5DS, precum și una fără acest filtru, 5DS R.

 

Galerie foto