Am văzut astăzi casa modulară inteligentă realizată cu tehnologie de la Telekom și Fibaro de către dezvoltatorul Vivid. Conceptul este interesant, arată bine și nu este foarte scump. V-am mai prezentat eu case inteligente de-a lungul timpului, dar niciuna atât de complexă.
Casa de prezentare este în Băneasa Shopping Center, în parcarea dintre Ikea și intrarea spre Grand Cinema, se poate vizita începând de mâine, după ora 12. Este o casă cu două camere, living de mari dimensiuni, bucătărie, baie. În locație sunt instalați cam 60 de senzori, unii oferă doar informații, alții pot realiza diverse operațiuni în funcție de situație. De exemplu, senzorul de apă poate să închidă de tot conducta de apă, dacă detectează umiditate. Există senzori pentru gaz, pentru fum, de mișcare, de temperatură și așa mai departe.
Soluția Smart Home furnizată de Telekom Romania are la bază centrala generală Home Center, cu rol de punct de acces, care se conectează la Internet prin intermediul unui port Ethernet și comunică wireless cu celelalte dispozitive din cadrul sistemului de casă inteligentă. Instalarea soluției este, astfel, neinvazivă, fără găuri în pereți și fără cabluri trase. Setarea inițială a sistemului de casă inteligentă, precum și setarea diferitelor scenarii și acțiuni pentru senzori se realizează prin intermediul aplicației dedicate ce poate fi accesată pe laptop sau PC. Utilizatorul va putea ulterior să monitorizeze și să gestioneze sistemul și prin intermediul aplicațiilor pe telefon și tabletă.
Se poate controla sistemul de iluminat interior și exterior, deschiderea sau închiderea automată a ușii, controlul prizelor, controlul vanelor de apă și gaz, detectori de inundație, detector de fum, senzori de temperatură, mișcare, luminozitate, vibrație, automatizarea jaluzelelor, controlul încălzirii, controlul sistemului de aer condiționat, comanda televizorului și a sistemului audio. Dispozitivele de tip “plug & play” sunt gata de utilizare imediat, necesitând o configurare de doar câteva minute.
De altfel tot conceptul de casă modulară este similar. Acest gen de casă se poate extinde ulterior cu module fără bătăi de cap, fără ca lucrările să afecteze în vreun fel structura sau să creeze probleme. Soluția Smart Home de la Telekom integrează, de asemenea, comanda televizorului și a sistemului audio, elemente ce pot fi incluse în scenarii predefinite, precum deschiderea automată a televizorului pe programul favorit furnizat de serviciul Internet TV Telekom la deschiderea ușii și recunoașterea utilizatorului dupa codul introdus.
Există în plus o componentă importantă de protecție și siguranță, oferind un suport real în situații de criză precum incendii, inundații sau tentative de furt. Ușa de la intrare este prevăzută cu încuietoarea inteligentă Yale, care oferă securizarea locuinței fără a mai fi necesară utilizarea cheilor. Aceasta poate fi comandată prin telecomanda KeyFob, prin introducerea unui cod sau prin eticheta electronică cu identificare prin frecvență radio ce conţine datele de autentificare ale persoanelor care doresc să intre în casă.
O parte dintre senzorii inteligenți și aplicația de control sunt realizate de Fibaro.