Astăzi și mâine sunt la Brașov, la EcomTEAM 2016, un eveniment axat pe ecommerce, shopping și soluții pentru magazinele online. O să vă scriu principalele idei, sfaturi și rezultate ale studiilor de specialitate.

guillaume Guerrin -Ipsos

Deschiderea EcomTEAM 2016

Începem cu Guillaume Guerrin de la Ipsos Online & Mobile Research care prezintă un studiu ecommerce realizat special pentru acest eveniment. Conform studiului, românii caută informații online, sunt dependenți de rețele sociale și se uită la video online. Spre deosebire de români, în UK pe locul al doilea se află ecommerce. În Polonia sau Ungaria, locul doi în preferințe este online banking. Deci obiceiurile utilizatorilor diferă, chiar dacă nu extraordinar. Ce preferă să cumpere consumatorii din aceste țări:
ecommerce-trends

De ce nu cumpără românii online? Pentru că nu pot atinge / testa acel produs, nu cunosc calitatea produsului, se tem că imaginile produsului nu corespund cu acesta. De asemenea, mulți spun că vor să evite costurile de livrare.
În România circa 92% dintre utilizatori plătesc ramburs la livrarea produselor, în timp ce în UK rata de plată cu cardul este 92%. Întrebați de ce nu plătesc 3 din 10 români nu au încredere în plata online, nu vor să ofere datele personale online, unii cred că nu este sigur, iar alții se tem că nu pot returna produsul.

Dintre cei care cumpără online, 61% consideră că este mai ieftin din magazinele online, comparat cu 73-75% în țările mai avansate. Totuși, continuă să cumpere online pentru comoditate. Mai mult de 4 din 5 utilizatori folosesc pentru ecommerce un desktop sau laptop. Utilizatorii de terminale mobile sunt extrem de puțini.

Cele mai recente cumpărături online au fost realizate pe: eMag 41%, Altex 7%, elefant 6%, Aliexpress 5%, OLX 5%. Prețul mediu: 490 de lei pe cea mai recentă achiziție. Surse de informare pentru cumpărături: 56% sunt online, 22% de la prieteni din offline.
ecomteam-panel1

Primul panel de astăzi aduce pe scenă o mulțime de specialiști: Dorin Boerescu, 2Parale, Mihaela Mureșan de la Ikea, Andra Blaj de la Fashion Days, Florin Filote, directorul Marketplace eMag, Cristina Berdea de la Farmec, Manuela Melinescu de la Vola.ro și Alexandru Ioniță de la Vivre.

Discuția începe cu o dezbatere privind starea ecommerce în România și ce anume fac comercianții pentru a-și fideliza utilizatorii. Se pare că accesul la servicii suplimentare – cum ar fi returul gratuit – face în clipa asta diferența între utilizatori. Următorul pas ar fi dezvoltarea accesului pe mobile, pentru că noua generație a descoperit deja terminalele mobile și vor accesa conținutul doar pe telefoane și tablete.

Discuția a fost relativ liberă privind campanii realizate pentru a crește vânzările, cu exemple de la fiecare. Targetarea pe e-mail, lansarea de produse noi sau discount pentru cei care se înscriu în bazele de date funcționează cel mai bine în România. Pentru un om de marketing din magazinul online este greu să se ocupe de toate canalele, Google, Facebook, online și altele, reușind să fii la curent cu toate funcțiile specifice, dar să menții și costurile la niveluri bune, spune Dorin Boerescu, 2Parale. Este ușor să măsori rezultatele unei campanii, dar să optimizezi campania devine dificil.

Pentru a fi performant ca magazin online trebuie să fii atent la client, nu la produs sau la competiție, spune Dorin Boerescu. Există diverse tool-uri online prin care putem afla tot mai multe despre ce preferințe au clienții. Prima demonstrație e legată de Google Trends, ce produse caută utilizatorii în funcție de anotimp.

Conform statisticilor 2Parale, cele mai mari vânzări online se fac în România între orele 18-24, moment în care toate magazinele online nu au disponibil oameni la suport și relații cu clienții… Discutăm după pauza de cafea despre start-up-uri în zona ecommerce.

Pentru start-up-uri

Partea a doua a evenimentului începe cu Alexandru Jijian de la Evozon, care dă câteva sfaturi pentru cei care au start-up-uri în zona de ecommerce. Primul pas pentru a avea un start bun este să aveți cu adevărat un plan de afaceri, nu doar o idee sau copia unui proiect deja existent… Foarte multe companii ignoră acest lucru și ajung la probleme mari.

Studiu de caz: lansarea unui magazin de nișă. Costurile totale abia au depășit 1500 de euro, iar asta incluzând primele campanii de promovare 250 de euro pentru Google Adwords și 100 de euro pentru Facebook. Costurile de deschidere a firmei au fost de 350 de euro, contabilitatea 450 de euro, platforma și domeniul 300 de euro, plus o temă nouă pentru site, 70 de euro.

Din panelul doi fac parte Adrian Mihai de la FanCourier, Elisabeta Moraru – Google România, Lucian Aldescu de la DPD, Diana Tănase – Mastercard, Daniel Nicolescu SymphoPay și Jeroen Paesen de la Vodafone.

Discuția e liberă, s-a vorbit despre serviciile oferite de aceste companii, despre Analytics de la Google, despre servicii de comunicare, despre curierat și dorințele utilizatorului legate de livrarea produselor. Cei de la curier vorbesc despre anunțarea clientului că va primit colet în perioada 9-18, iar pe viitor vor încerca să facă anunțuri mai precise. De asemenea, trebuie comunicat mai bine cu clientul pentru a sincroniza mai bine cu curierul care livrează. Evident, focus pe livrarea rapidă, dar nu dus acolo atunci când nu este nimeni acasă, doar pentru viteză.

O idee legată de video și magazine – nu vor vloggeri consacrați, ci oameni care să producă conținut video pentru magazin, putând deveni astfel în timp video-bloggeri. Chiar echipa magazinului poate deveni de fapt generatoare de conținut video pentru magazin. Evident, nu vor avea succesul unei producții profesioniste. Procentul de comenzi online la curier a crescut la 1-2% acum câțiva ani, la circa 35% anul trecut.

Cei de la SymphonyPay, care tocmai au anunțat o investiție din partea lui Radu Georgescu – Gecad Group, au o prezentare privind uneltele lor de analytics pentru sistemele de shopping care integrează date online și offline, utilizând POS-urile și datele clienților. Orice retailer interesat de o relație mai bune cu clienții poate utiliza sistemul. Plata se realizează printr-un comision la fiecare tranzacție realizată.

Luăm o pauză și revin cu informații despre discuțiile de dupăamiază peste o oră.

De la magazin la clientul mulțumit

Începem a treia sesiune de astăzi cu Marketizator, care tocmai a primit o finanțare de 1 milion de euro, precum și cu alți membri în panel: Marius Ghenea, Marius Panait – Entelion, Cosmin Năstasa – Edge, Marius Costin de la PayU, Rareș Florea de la Vector Watch și Diana de la ContentSpeed.

Atenția magazinelor online trebuie să treacă de la stadiul de urmări traficul, apoi numărul de comenzi, la atenția pe client. Managerul de magazin trebuie să fie atent doar la indicatorii KPI (key performance indicators), nu pe trafic, vânzări sau alte cifre urmărite de români în general.

Modelul ecommerce nu s-a dovedit pînă în prezent foarte profitabil, spune Marius Ghenea. Ceilalți membri din panel i-au cam dat dreptate.

Din nou se discută liber, de data asta despre tipuri de start-up-uri și nișe în care ar fi recomandate investițiile. Dacă vreți să aflați toate aceste secrete în detaliu, data viitoare mergeți la eveniment 😉

 

Galerie foto