Am trecut azi pe la Black Sea Defense & Aerospace 2018, la Romaero Băneasa, cred că este deschis și zilele următoare și dacă aveți drum prin zonă se poate vizita (trebuie să lăsați o carte de vizită la intrare). Nu mergeți cu mașina sau dacă trebuie neapărat nu încercați să intrați cu ea acolo, se stă o groază de timp. Eu am lăsat-o peste drum, după primul bloc, a fost ok.

Am făcut câteva poze prin expoziție și vă las să vedeți mai jos ce „jucării” sunt pe-acolo. Sunt câteva pentru care chiar merită mers, inclusiv acest avion Rombac refăcut de entuziaști. Dar sunt avioane de vânătoare, tancuri, blindate, avioane utilitare, elicoptere de atac și de transport, tot felul de vehicule, roboți și altele asemenea. Expoziția e mare și pe lângă cele expuse afară se pot vizita și cele trei hale.

Dar sunt două informații despre care vreau să vă scriu separat. Întâi despre românii care fac softare și soluții de comunicații pentru Armată și apoi despre o demonstrație VR cu elicoptere de luptă pe care am urmărit-o la standul Bell.

ads

Tehnologie pentru Armată

E un subiect destul de interesant, dar de asemenea destul de complex pentru a fi tratat într-un articol pe blog. Am să încerc să sumarizez. Compania se numește Interactive Systems, este privată, fondată de doi români care erau ingineri la Rombac. S-au specializat în soluții de comunicații, întâi au devenit parteneri ai companiei americane Harris, iar ulterior au dezvoltat propriile soluții integrate și chiar platforme software pentru comunicații. Sunt acum parteneri cu companii mari precum Lockheed Martin, Saab Group și alții.

Interactive au realizat un sistem de comunicații pentru forțele terestre (și au și pentru marină), care include mijloacele de comunicații și senzori pentru informații în timp real, incluziv video de la drone și date de la sateliți. Practic întreg câmpul tactic este prezentat ca un joc video, cu toate informațiile de care au nevoie militarii. Există componenta personală – de la soldat, la vehicule și așa mai departe, pînă la soluția de la centrul de comandă.


În imagine vedeți cum transmite o dronă militară imagini către centrul de comandă. Soluția lor este dezvoltată complet de români pe partea de software și integrează echipamente standard. Toate soluțiile sunt compatibile cu sistemele NATO și au fost testate în situații reale în cadrul exercițiilor anuale NATO. Sistemul de comunicații este acum actualizat pe blindatele Piranha 3.

Interactive a creat nu numai rețeaua strategică de comunicații a armatei române, ci și rețeraua de comunicații a ambasadelor României, cea a STS și alte sisteme interactive similare.
Există chiar și un laborator de simulare pentru statii de luptă folosit în stagiile de pregătire.

Elicoptere de luptă

Am văzut la standul Bell două modele de elicoptere de luptă pe care este posibil să le cumpere Armata Română. Într-o simulare VR am putut urmări la lucru elicopterele de atac Bell AH-1Z Viper, cel mai bine dotat elicopter din această clasă. Este elicopterul folosit de americani, a cincea generație de la războiul din Vietnam. Are sistemul de vizualizare cel mai avansat la ora actuală care permite pilotului să localizeze ținte și să le memoreze. Are cel mai mult armament, rachete de mari dimensiuni, anti-tanc, anti-aer, plus altele.

Am aflat și despre fratele lui pentru alt tip de operațiuni, Bell UH-1Y Venom, care poate duce 8 militari complet echipați și armament suplimentar precum rachete.

Sunt o mulțime de lucruri de văzut prin expoziție și informații de aflat, dacă vă pasionează acest domeniu. Vă las cu galeria, merită drumul cu siguranță.