Astă seară s-a lansat oficial în România ceasul smart realizat de români și finanțat de Radu Georgescu, Vector Watch. De mâine poate fi găsit în magazinele Orange, iar din ce am văzut la eveniment erau reprezentanții a numeroase magazine online. Ceasul este lansat oficial de mâine și în UK și în Statele Unite, online și offline.

Vector Luna
Vector Luna

Sunt două versiuni, Vector Luna – ceasul rotund și Vector Meridian – modelul pătrat. Compania este fondată de Andrei Pitiș, Irian Alexandru și Dan Tudose. Proiectul finanțat de Radu Georgescu (Gecad) este condus acum de Joe Santana, ex-CEO al Timex. Ceasul este conceput și dezvoltat în România, la nivel de esign, hardware și software, dar în companie lucrează 15 străini.

Promite o mică – mare diferență: autonomie de 30 de zile. Plus multe alte optimizări la nivel de funcții. Aștept ceasul la test, după care o să vă povestesc pe larg ce și cum. Acum vă scriu doar primele impresii…

Vector Luna

Ceasul rotund, care este un pic mai scump dacă am înțeles corect, arată ca un ceas clasic, dar are funcții inteligente. Ecranul este e-ink, de unde și autonomia excelentă. Totuși, are câteva funcții smart care par interesante, întâi la nivel de notificări și ecran, apoi la nivel de aplicație. Arată bine, dar ceasul rotund nu este tocmai pe gustul meu. Știu că este chestie strict de gusturi, unii zic că “așa trebuie să fie ceasul”. Mie mi-a plăcut mai tare Meridian.

Ecranul este activ tot timpul, iar proprietarul poate foarte ușor să seteze mod silențios. Se customizează ușor din aplicație și este comod de folosit. Butoanele laterale le poți descoperi intuitiv. Nu arată notificările dacă ceasul este întreptat spre partenerul de dialog, numai când îl întorci spre tine.

Evident, autonomia este excelentă într-o lume a gadgeturilor dependente de priză.

Vector Meridian

Spre deosebire de cel rotund, mie mi se pare mult mai aproape de ceea ce trebuie să fie un ceas bărbătesc, premium. Este doar o impresie personală, repet. Ecranul este un pic mai mic, dar nu cred că acest lucru contează.

Ceasurile au senzori și măsoară pașii, distanța parcursă, dar și somnul și altele asemenea. Vedeți la ei pe site mai multe detalii și informații despre preț. Acum nu știu exact ce preț va avea mâine la Orange, dar urmează să aflăm…