Microsoft lansează în România programul Alt Viitor pentru educație digitală, cu scopul de a ajuta dezvoltarea unei noi generații de specialiști în tehnologie.

Microsoft România a lucrat la acest program de peste 6 luni, pe baza experienței din proiectele TechSoup pe care le derula anterior. Tinerii români continuă să fie bine pregătiți în tehnologie și vorbesc foarte multe limbi străine. De asemenea, in România sunt foarte multe femei specializate în IT spre deosebire de alte țări.

Dar această specializare a adus în tara foarte multe companii și se accentuează lipsa de specialiști și atunci devine necesară pregătirea unor noi generații de tineri pasionați de IT.

Microsoft susține introducerea programării în programa școlară și va ajuta la dezvoltarea acestei tendințe prin programul Alt Viitor.

Programul ”Alt Viitor” este un proiect educațional derulat de asociațiile EOS, Step by Step, E-Civis și Coder Dojo și finanțat de Microsoft România, prin care își propun să dezvolte abilitățile digitale ale elevilor și să le ofere instrumente esențiale pentru viitorul lor.

”Alt Viitor” va sprijini dezvoltarea de competențe digitale, prin traininguri specifice, pentru peste 15.000 de elevi și va crește nivelul de conștientizare în ceea ce privește noile tehnologii pentru peste 35.000 de copii, asigurând totodată formări de specialitate pentru mai bine de 1.300 de profesori din întreaga țară, cu accent pe zone defavorizate.

Digitalizarea este esențială pentru evoluția generațiilor care vor construi viitorul țării noastre, spun oficialii Microsoft, iar ceea ce ne propunem prin acest program este să îi oferim fiecărui elev șansa de a-și atinge potențialul învățându-l cum să folosească cele mai noi tehnologii pentru a face față provocărilor viitorului.

Elevii trebuie să învețe nu doar cod, ci și modul de gândire necesar pentru a rezolva probele și pentru a explica modul în care au gândit rezolvarea problemei, spun oficialii. Unul dintre proiectele Alt Viitor va fi la nivelul școlii primare, unde copiii vor învăța cum să gândească.

Până acum au existat astfel de proiecte, fie punctuale susținute de fundații,precum Digital Kids sau Coder Dojo, dar și inițiative susținute de mari companii precum Orange – Supercoders sau Digitaliada din mediul rural, Telekom a susținut un program Coder Dojo proriu și am văzut și alte proiecte. De exemplu, BRD susține în România concursul național de robotică First Tech.