Am fost astăzi la sediul Cisco din București pentru a descopri noutățile Spark, soluția de videoconferință și colaborare la distanță care include noi terminale, noi aplicații și funcționalități, dar și o securitate sporită.

Cisco Spark are o versiune nouă, care include opțiuni noi de videoconferință, aplicații integrabile cu dispozitivele instalate la sediul clientului, securitate avansată, posibilitatea de participarea la Cisco Spark Meeting cu orice terminal (hardware sau software) în standardul SIP, precum și noi capabilități de asistență pentru clienți.

Noua serie Cisco Spark Room Kit, concepută să funcționeze cu platforma Cisco Spark, le permite integratorilor să testeze soluția de colaborare inteligentă în săli de conferință diverse, de la foarte mici, la săli de mare capacitate. Cele două produse noi – Cisco Spark Room Kit și Room Kit Plus – pot fi atașate unor ecrane HD standard, transformându-le în sisteme de colaborare video puternice. Kit-urile facilitează întâlniri și prezentări mai inteligente, dar și o integrare mai eficientă a sălilor/dispozitivelor pentru a îmbunătăți experiența de colaborare.

Integrare inteligentă: Room kit-urile folosite cu platforma Spark pot să contorizeze și să urmărească numărul de persoane din sala de conferințe în timpul și între apeluri, permițând administratorilor să înțeleagă mai bine cât de eficient sunt utilizate spațiile.

Prețul recomandat pentru Cisco Spark Room Kit este de 3.990 dolari, la care se adaugă un abonament de 99 dolari/lună. Room Kit Plus este disponibil pentru 7.990 dolari, plus un abonament în valoare de 99 dolari/lună. Opțiunea Companion Mode, prin intermediul căreia Cisco Spark Board și Spark Room Kit vor putea fi combinate și adaptate pentru încăperi mai mari, va fi disponibilă în cursul acestui an.

Cisco Spark integrează diverse canale de comunicare, cum ar fi chat, video, telefonie și partajare de conținut într-o singură aplicație. Fluxul de lucru se desfășoară la fel pe toate dispozitivele, iar Cisco Spark este independent de sistemele de operare. Rulează pe Windows, iOS, Android, dar și ca și client web. Prin intermediul unor interfețe deschise (APIs) poate fi integrat cu aplicații suplimentare.

Cisco Spark este proiectat să asigure securitatea informațiilor, fiind construit ca o platformă enterprise cu criptare end-to-end pentru datele în tranzit, în repaus și în uz. Cisco criptează și decriptează tot conținutul, folosind cheile dinamice de la un server Cisco Spark Key Management Server (KMS). Acest server creează, stochează, autorizează și oferă acces la cheile de criptare pe care aplicațiile Cisco Spark le utilizează pentru criptarea și decriptarea conținutului la nivel local.

Pentru clienții care au nevoie de opțiuni suplimentare de securizare a informațiilor, precum ar fi cei din industrie cu nivel sporit de reglementare, Cisco oferă posibilitatea de a deține și de a gestiona cheile de criptare, prin instalarea în sediu a Cisco Spark Key Management Server. Clienții care își gestionează propriile chei se vor bucura de funcționalitatea completă a Spark, inclusiv de funcționalitatea de căutare a datelor criptate. Această opțiune este disponibilă de la începutul lunii iunie.

Cu noua versiune, oricine se poate conecta la Cisco Spark Board. Toate spațiile Cisco Spark au un SIP URI permanent care le permite utilizatorilor să se conecteze la întâlniri de pe orice client software sau hardware bazat pe un standard SIP cum ar fi terminale softphones third-party și chiar terminale de video conferință ale competitorilor. De asemenea, această capabilitate a fost extinsă la serviciile Cisco Spark Hybrid Media Services, care permit clienților Cisco Spark să acceseze de la sediul lor, folosind dispozitivele lor conținut video la o calitate superioară în așa numitele Hybrid Media Node, fără a consuma bandă pentru transfer de conținut. Pentru serviciul Cisco Spark Hybrid Media nu este necesară nici o licențiere suplimentară, funcționalitatea fiind inclusă în licențierea pentru M3/C3 Cisco Spark meeting și WebEx.

Cisco Spark permite acum echipelor mici să ofere asistență atât clienților externi, cât și interni, utilizând chat-ul și opțiunea callback. Cisco Spark Care, concepută pentru companiile care utilizează sau intenționează să implementeze Cisco Spark, poate ajuta companiile să ofere clienților servicii mai rapide și mai bine adaptate nevoilor clienților, având istoricul și contextul necesar din interacțiunile anterioare. Acest serviciu include un spațiu de lucru customer care și raportare integrată cu feedback-ul clientului.