Am văzut la Barcelona Orange Neva 80, un smartphone 4G cu caracteristici premium, care va fi lansat în Europa, posibil și în România, la un preț sub 200 de euro. Modelul are inclusiv WiFi call, funcție pe care utilizatorii Orange o utilizează tot mai intens, mai ales în roaming. Căutân niște detalii tehnice care îmi lipseau am descoperit că și Radu a trecut pe-acolo.

Orange Neva 80
Am mai văzut la standul lor un smartphone foarte arătos, Nura 2, despre care ei spun că este de anul trecut, dar mie mi s-a părut interesant. Este o actualizare pentru Orange Nura, care văd că nu mai poate fi comandat. De asemenea, am văzut și testat Orange 4G Cam, un dispozitiv care combină telefonul, aplicație dedicată, cameră video de acțiune și un smartwatch, pentru cei pasionați de sporturi extreme, de călătorie și alte activități similare. Vă povestesc mai jos ce și cum.

Orange Neva 80

Noul smartphone, care va ajunge și în România dacă am înțeles corect, are un display de 5.2 inch Full HD, procesor Qualcomm Snapdragon 617, 2GB de RAM, stocarea de 16GB, cameră foto cu senzor de 13 megapixeli pe spate și una frontală pentru selfie de 5 megapixeli. Cum spuneam este un telefon 4G, are VoLTE (voice over LTE) și WiFi call, poți suna de pe o rețea wireless atunci când ești în subsol sau zone unde nu merge bine rețeaua. De asemenea, nu este deloc gros sau greu. Cântărește doar 143 de grame și are 7.6 milimetri grosime. Terminalul arată bine, deși design-ul este comun multor modele lansate în ultima perioadă, vedeți pozele mai jos.

Orange spune că tot mai mulți clienți din Europa doresc acces la tehnologii de ultimă generație, dar la un preț mai bun. Orange Neva 80 răspunde tocmai acestei categorii de utilizatori. Mai multe detalii găsiți aici.

Orange 4G Cam

Ideea cu camera video și ceasul smart este simplă. În aplicația de pe telefon, care se cheamă Skeegle, creezi un grup de prieteni către care poți transmite video live. Camera este ca orice alt actioncam, dar rezistentă la șocuri și apă. Ceasul la fel, iar pe smartwatch controlezi ce imagini transmite camera. Stream-ul live se transmite doar prietenilor din grup și vezi apoi reacțiile lor sau dacă fac și ei filme similare. Sunt un fel de grupuri de comunicare.

Pentru a face transmisia live, camera video are nevoie de conexiunea 4G activată.

Alte dispozitive Orange

Am văzut și la standul MWC soluția pentru Smart Home, iar cum spuneam mai sus mi-a plăcut și Orange Nura 2, dar și ideea terminalului realizat pentru Africa. Acolo telefoanele sunt folosite pentru transfer de bani, iar pentru asta au creat Orange Money, care e foarte activ. Telefonul pentru africani este un smartphone extrem de ieftin – pachetul cu telefon și 3 luni de date mobile costă doar 14 dolari. Erau mai multe device-uri Orange acolo, dar Nura 2 ieșea clar în evidență. Are deasupra ecranului și sub el două difuzoare stereo care îi dau un aspect premium. Modelul are ecran de 5.5 inch Full HD, procesor Snapdragon 615, 2GB de RAM, 16GB de stocare, baterie de 3.500 mAh.