Digitaliada, programul de educație digitală lansat anul trecut de Fundația Orange continuă în România cu 30 de școli gimnaziale din mediul rural în anul școlar 2017/2018. Școlile din zone rurale sunt acum echipate cu dispozitive și materiale digitale pentru Matematică și Informatică.

În pregătirea programului, 82 de cadre didactice au participat la sesiuni de formare și au descoperit aplicațiile disponibile pe tablete. Sunt 124 de proiecte educative adaptate la sistemul digital. Anul acesta 3.400 de elevi vor urma lecțiile în laboratoare dotate cu 826 de tablete, 31 de laptopuri și 28 de proiectoare. Investiția pînă acum în Digitaliada se ridică la 800.000 de euro.

Pe platforma online Digitaliada sunt în total 256 de materiale digitale care au avut 100.000 de vizualizări. Se pot crea în continuare lecții digitale adaptate pentru tablete, iar cele mai bune vor fi și premiate.

Proiectul pilot a reunit anul trecut 10 scoli din mediul rural. Fundația Orange aniversează anul acesta 5 ani de la lansarea oficială și a invests peste 3 milioane de euro în diverse programe.

ads

Proiectul pilot a arătat că metoda nouă permite înțelegerea mai bună a noțiunilor teoretice și aduce o implicare mai activă a copiilor la clasă. Cam 25% dintre copii și-au îmbunătățit notele la școală. Rețin mai ușor noțiunile predate, a crescut cooperarea dintre copii, încrederea în forțele proprii a crescut. De asemenea, profesorii și-au îmbunătățit performanțele și au opțiuni mai bune în carieră.

Zona rurală are nevoie de mai mult ajutor pentru că există în continuare o divizare digitală între cei de la oraș și cei de la sate. Însă tehnologia îi ajută acum să învețe și să aibă mai multe șanse pentru un loc de muncă mai bun în viitor. Nu vor mai fi condamnați la munci fizice, nici nu se pune problema că vor folosi jocurile doar pentru distracție.

În zone rurale peste 50% dinte copii nu văzuseră un telefon inteligent înainte de Digitaliada. Nu aveau internet. Acum vor avea alte șanse în viață.

Concursul de materiale digitale a adunat anul trecut 114 propuneri și 10 au fost premiate. Vor să realizeze acolo un hub de conținut digital pentru educație. Au fost implicate în proiectul pilot doar 10 școli, 30 de profesori și 1000 de elevi. Au avut 270 de tablete și 11 laptopuri, 8 proiectoare și 10 table Smart.