O soluție tehnologică permite persoanelor nevăzătoare să circule cu metroul din București, fiind instalată în toate stațiile la ora actuală. Se bazează pe tehnologia beacon și comunică cu telefonul printr-o aplicație și Bluetooth, independent de acoperirea telecom sau rețeaua WiFi.

Soluția este finanțată de Fundația Orange prin programul “Lumea prin culoare și sunet”, fiind implementată de Asociația Tandem și Metrorex. Aplicația este dezvoltată de Florin Georgescu, președintele asociației și nevăzător în același timp. A fost testată de colegul său din imagine.

Bucureștiul devine prima capitală europeană care dispune de o astfel de soluție în toate stațiile de metrou. Sunt 1.000 de senzori beacon care detectează smartphone-urile cu aplicația respectivă și comunică automat informații. Aceste date sunt citite automat de aplicație și arată pe unde trebuie să o ia, ce obstacole sunt, câte trepte sunt, în ce direcție poate ajunge unde vrea. Am urmărit la stația de metrou Victoriei și demonstrația acestei tehnologii.

Aplicația Tandem Acces este disponibilă gratuit pentru Android și pe iOS. Planul ar fi ca pe viitor să instaleze soluții similare în autobuze, trolee și tramvaie, în stațiile principale și de asemenea în gări, la aeroport și așa mai departe.

Nevăzătorii se tem să călătorească fără însoțitor, mai ales în zonele periculoase, nefiind în general protecții la stațiile de metrou și avertizări sonore. Acum există însă și niște benzi de ghidare pentru persoanele nevăzătoare, din cauciuc, pe care ei le pot urma cu ajutorul bastonului. Iar cei care folosesc aplicații mobile, pot trece la soluția high-tech.

Valoarea proiectului a fost de circa 262.000 de lei, din care Fundația Orange a oferit 222.000 de lei. Prin fondul destinat programului “Lumea prin culoare și sunet” cei de la Orange au finanțat proiecte similare pentru persoanele cu disabilități pentru grădinițe, școli, muzee, Biblioteca Națională, centre de testare audio și a dezvoltat soluții tehnologice pentru persoanele cu probleme.