Am fost în seara asta la prezentarea primul proiect „smart city” din București, lansat de Telekom Romania și Cisco. Sunt patru tehnologii combinate și o platformă inteligentă care va permite dezvoltatorilor să facă și alte aplicații decât cele deja existente.

0007

Sistemul inteligent rezolvă probleme concrete prevum găsirea unui loc de parcare, conectivitate WiFi gratuită pentru oamenii din zonă, iluminat public inteligent, dar și siguranța oamenilor datorită camerelor video instalate. În spate se află o platformă realizată de Cisco pentru orașe smart, ei sunt la proiectul 100, după 10 ani de cercetare și implementări în toată lumea. Pentru Telekom este unul din primele proiecte la nivel de grup,

Aplicația de parcare are la bază senzorii instalați în parcare, conectați la Internet, o aplicație denumită Tap&POark realizată de Kiunsys pentru Telekom, instalată într-un proiet similar la Pisa… Aplicația originală este disponibilă pentru IOS, Android și Windows Phone. Localizarea (versiunea în română) este doar pe iOS momentan, urmează celelalte variante. Găsește locuri de parcare și are soluție de navigație cu Google Maps către ele, dar va avea și plata mobilă. Pentru primărie exista o interfață în cloud. Arata imaginea din Maps parcarea și locurile libere/ocupate. Integrează partea de Analytics cu trafic / încasări. Datorită camerelor video se văd imediat mașinile parcate ilegal, cele care stau mai multe ore.
0016

ads

Platforma din spate este oferita de Cisco și oferă de asemenea WiFi pentru public. Partea de supraveghere cu camere video are scenarii diferire de utilizare, detectarea unor obiecte pierdute – genți, telefoane și recunoașterea numerelor de mașină, statistici de trafic și altele.

Partea de iluminat public inteligent are de asemenea mai multe scenarii de utilizare, include monitorizare a consumului curent, starea rețelei, a becurilor. Este realizată pentru Cisco de firma Sensity. Arată temperatura, nivelul de dioxid de carbon, starea vremii. Poate să aprindă lumina după ceas sau pe baza senzorului de lumină, dar și bazat pe senzori de mișcare. Atunci se obține un maxim de economie la factura de curent electric.

Platforma este furnizată de Cisco și permite conectarea informațiilor de la senzori, introducând informațiile în baze de date. Cei de la Cisco au spus că platofrma este accesibilă dezvoltatorilor software care vor putea face propriile soluții pe baza ei.

Galerie foto