Am urmărit pentru al treilea an consecutiv competiția Innovation Labs, un proiect care reunește studenții și tinerii cu idei, care vor să schimbe lumea prin tehnologie. Am descoperit proiecte interesante, multă ambiție și o competiție intensă. Trei proiecte interesante au câștigat ediția din 2016.

0010

În spațiul deschis din holul Bibliotecii Naționale din București, sute de oameni au ascultat cele 31 prezentări ale echipelor care au ajuns în finală. Evenimentul a fost moderat de Andrei Pitiș, fondatorul Vector Watch și co-fondator al proiectului Innovation Labs, precum și de Diana Olar, mentor al programului. Juriul competiției a fost format din oameni cu experiență în industrie, precum Radu Georgescu, Vladimir Oane, Bogdan Iordache sau Ștefan Slavnicu, CTO-ul Orange România.

Anul acesta în Innovation Labs s-au înscris 350 de tineri și s-au format 49 de echipe care au participat la hackathon în București, Sibiu, Cluj și Timișoara. Ca de obicei, Orange România a fost sponsor principal al evenimentului și le-a oferit echipelor acces la tehnologie de ultimă generație. Echipele au lucrat peste noapte, 24 de ore, pentru a finaliza proiectele. Timp de aproape trei luni, au participat săptămânal la workshop-uri și întâlniri cu mentorii, specialiști în domeniul tehnologiei și antreprenori de top, lucrând la dezvoltarea și rafinarea produselor lor. La final, 31 de echipe au ajuns în finala Demo Day, multe proiecte fiind de nivelul start-up-urilor internaționale și gata de lansarea comercială.

Am să vă prezint mai jos câștigătorii, iar apoi am să vă redau și câteva proiecte care mi-au plăcut mie, personal. Echipele Serafim, ENTy și TRusT sunt câștigătorii premiilor “Best Business”, “Best Product” și “Best Pitch”.

0006

Câștigătorii din 2016

Echipa Serafim a gândit un sistem de agricultură inteligentă, folosind senzori din teren, tehnologii de comunicare la distanță și drone care pot survola terenul. Sistemul permite monitorizarea culturilor, transmite date în timp real privind situația din teren, umiditate, starea plantelor și a solului. De asemenea, dronele pot realiza hărți digitale ale suprafețelor agricole. Sistemul a fost gândit pentru a ajuta fermierii să reacționeze mai rapid la situația din teren, să reducă costurile cu consumul de pesticide. Soluția Serafim a primit premiul Best Business, care a fost înmânat de Mihai Tudor de la Romanian-American Foundation.

Proiectul Enty mi-a atras atenția și chiar am vrut să-l testez, dar nu am apucat în aglomerația din zona de testare. Este un produs dedicat celor care stau foarte mult pe scaun, la birou. Combină senzorii de poziție cu un sistem care permite identificarea pozițiilor greșite, care se pot lăsa cu afecțiuni ale coloanei vertebrale. În acest moment, echipamentele dedicate pentru diagnoza problemelor de echilibru sunt masive și costisitoare. De aceea sistemul realizat de Enty poate fi folosit în mai multe aplicații medicale, precum consultațiile ORL pentru diagnoza problemelor de echilibru. Enty a primit anul acesta din mâna rectorului Politehnicii, Mihnea Costoiu, premiul Best Product.

Premiul Best Pitch, cea mai bună prezentare, a mers tot la o soluție legată de agricultură. Trust a dezvoltat o platformă web care permite producătorilor mici să se alieze pentru a furniza cantități mari de produse pentru supermarketuri. Singuri nu se pot duce direct la un supermarket, dar dacă se aliază, au șanse să vândă produsele către magazinele mari. Soluția propusă apelează la comunicarea prin SMS, pentru a fi ușor accesibilă tuturor agricultorilor interesați.

Proiectul uRadMonitor a câștigat premiul Orange. Este un sistem de monitorizare pentru poluarea chimică sau radioactivă, urmărind detectarea substanțelor responsabile pentru creșterea riscului de cancer și alte maladii. Au un gadget mobil, au senzori, se conectează prin Internet și alertele se adună într-o aplicație centralizată, pe hartă. Soluția a fost dezvoltată începând de la hackathon doar pe parcursului Innovation Labs 2016. Ea folosește hot-spot-urile Orange, fixe sau mobile, dar și tehnologia LoraWan care este testată de Orange în prezent.

Dintre celelalte produse am remarcat Alert+, un gadget medical care are aplicații practice și va salva vieți. Este o brățară smart cu senzori pentru cei în vârstă sau cei care au probleme medicale. Detectează automat căderea și alertează persoana responsabilă. Poate chiar să trimită mesaj la 112 dacă este nevoie. Se întâmplă ca oamenii în vârstă să facă crize și deseori pot să își piardă viața dacă nu există cineva care să descopere faptul că au căzut.

În București este nevoie de un proiect precum Bikla, un sistem inteligent de închiriere de biciclete, care va permite utilizatorului să meargă de acasă la servici și înapoi, plătind doar timpul petrecut pe drum, nu o zi întreagă. Suporturile pentru biciclete sunt și ele smart, iar bicicletele integrează senzori.

Am urmărit de la început FishBuzz, un proiect smart pentru cei care merg la pescuit, este un senzor de pus pe undiță și detectează imediat ce peștele mușcă momeala, de asemenea, nu confundă peștele cu algele sau alte lucruri de prin apă care se agață în cârlig.

Echipele participante la Innovation Labs s-au putut înscrie și în programul Imagine with Orange unde au primit feedback de la specialiști din întreaga lume. Pe segmentul de Smart Agriculture, două din cele 3 premii ale publicului au fost acordate echipelor din România: Beenocular și Smart Greenhouse. Tot aici, aplicația Serafim a luat unul dintre premiile speciale ale juriului.

Au mai fost și alte proiecte interesante, probabil am să revin pe tema asta, în curând. Mai jos, imagini de la Biblioteca Națională.