Am făcut o comparație foto între Samsung Galaxy S20 Ultra, Huawei P40 Pro și Xiaomi Mi Note 10 (108 megapixeli). Sunt aproximativ camerele foto de top de pe smartphone la ora actuală, păcat că nu am iPhone 11 Pro Max pentru comparație.
Din păcate nu am avut Huawei P40 Pro Plus, care are camera cu zoom optic 10x și dotări mai bune. În cazul Xiaomi, modelul Mi Note 10 are aceleași camere foto ca și Mi Note 10 Pro.

Specificațiile camerelor foto

Model /
Camera
Samsung Galaxy S20 Ultra, Huawei P40 Pro Xiaomi Mi Note 10
Principală108 MP, f/1.8, 26mm 1/1.33", 0.8µm, PDAF, OIS50 MP, f/1.9, 23mm
1/1.28", 2.44µm, PDAF, OIS
108 MP, f/1.7, 25mm
1/1.33", 0.8µm, PDAF, OIS
Ultra-wide12 MP, f/2.2, 13mm, 1.4µm40 MP, f/1.8, 18mm , 1/1.54"20 MP, f/2.2, 13mm, 1/2.8", 1.0µm
Zoom optic48 MP, f/3.5, 103mm 4x optic, 10x hibrid, 100x maxim12 MP, f/3.4, 125mm, 5x optical, 50x maxim12 MP, 2x optical zoom +
5 MP , 5x optical, 50x maxim
Macro--2 megapixeli
SenzorToF 3DToF 3D-
Selfie 40 MP, f/2.2, 26mm32 MP, f/2.2, 26mm32 MP, f/2.0, 26mm

Fotografie de zi

Toate fotografiile realizate au fost făcute în aceleași condiții, la aceeași oră, folosind trepied pentru a elimina orice posibilitate de eroare. Am făcut două foldere separate pentru pozele normale și pentru comparația pe zoom.

Samsung Galaxy S20 Ultra are opțiunea din meniul camerei să facă poza la 108 megapixeli. Nu este modul standard de fotografiere, cine face poze pe Auto nu va obține poze la 108 megapixeli. Chestia asta de obicei nu apărea la telefoanele Samsung, am testat modele cu camere de 48 sau 64 de megapixeli care nu aveau în meniul foto opțiunea de a utiliza tot senzorul. În general ei procesau imaginile unind pixelii alăturați (adică la senzor de 48 de megapixeli scoteau poze de 12 megapixeli).

La fel și Xiaomi Mi Note 10, are în meniul camerei opțiunea de a face pozele la 108 megapixeli – nu e formatul standard, normal combină pixelii exact la fel. Dar la Huawei P40 Pro nu există opțiunea de a folosi toți pixelii. Fotografiile ies la 12.5 megapixeli combinând pixelii alăturați și nu poți schimba acest mod de procesare.

ads

Da, este adevărat că S20 Ultra și Mi Note 10 au uneori focusul altfel, din punctul meu de vedere, am făcut focus pe același obiect, dar camera a schimbat ulterior focusul. În plus, Huawei are o procesare cu culori mai vivid și sharpness, dar diferența este practic foarte mică.

Imaginile arată aproximativ la fel de bine pe toate trei terminalele. Am să adaug aici câteva dintre imaginile micșorate, fișierele complete le vedeți pe drive, mai sus.

Vedeți în colțul din dreapta-jos cu ce este făcută poza. Din punctul meu de vedere, imaginile standard arată similar pe toate trei device-urile, cu mici diferențe de nuanțe, apoape insesizabile dacă nu ai un monitor profesionist calibrat. Dar diferențele se văd ulterior la alte moduri de fotografiere. Mai pun încă trei poze, care confirmă aceeași teorie: dacă nu ar scrie acolo, aproape nu vezi că sunt făcute cu alt dispozitiv.

Am făcut multe imagini, ele seamănă, culorile sunt similare, dar fișierele Samsung S20 Ultra au 25-27 MB, cele realizate cu Mi Note 10 au 10-14 MB, iar imaginile realizate cu Huawei P40 au circa 3MB. Deci dacă dorim să facem crop, sistemul Huawei oferă foarte puține detalii comparat cu celelalte. În plus, nu există o diferență calitativă semnificativă în favorarea Huawei, așa cum spun tone de articole și reclame online.

Fotografie de noapte

Am testat și fotografia pe timp de noapte, atât pe modul Night Mode, cât și fără acest mod, folosind camera foto în mod normal. Sunt diferențe minore, modul Night încearcă doar să lumineze cadrul mai mult, nu-mi e clar dacă o face prin procesarea suplimentară. În orice caz, iar nu există un câștigător detașat. Huawei are o procesare mai crisp, dar nu totdeauna ajută.

Vedeți pe imagine scris cu ce anume este făcută. La o primă vedere, Samsung a realizat imaginile de noapte ca fiind noaptea, în timp ce Huawei și Xiaomi încearcă să le transforme în poze de seară / zi mai ales cu Night Mode. Realitatea este că era noapte, deci cerul albastru-deschis nu are ce căuta în aceste poze. Huawei pare că le-a luminat cel mai mult, dar genul ăsta de procesare scade din farmecul imaginii. Pe de altă parte, pe S20 Ultra par foarte întunecate, deși condițiile de fotografiere au fost identice. Xiaomi Mi Note 10 ține pasul destul de bine cu procesarea Huawei, chiar dacă n-ai zice că e un mare terminal foto.

Dacă vreu să văd și detalii din poză, de exemplu, ceva de pe balconul blocului din dreapta, pozele Samsung și Xiaomi oferă mai multe detalii, iar cele realizate cu Huawei, deși mai luminoase, pierd detaliile când faci zoom în imagine. Faptul că Xiaomi are un senzor Samsung se vede în imaginea cu felinarul, apare acel efect de strălucire – glare – care se vede și cu Night Mode și fără, dar la S20 Ultra acest efect nu apare, el întunecă ceva mai mult și elimină acest efect.

Zoom optic și digital

Am testat evident și zoom-ul pe toate cele trei terminale, fiind una din funcțiile noi și mult lăudate. Tone de marketing au curs pe acest domeniu, de la zvonuri, la primele teste, primele review-uri și așa mai departe. Toate terminalele au tehnologie de tip periscop, care trece imaginea prin diverse oglinzi. P40 și Note 10 au zoom optic 5X, iar digital ajung la 50x, pe când S20 Ultra are optic 4x, zoom hibrid 10x și zoom maxim 100x. Dar rezultatele diferă la fiecare jucător și există și un câștigător aici.

Samsung S20 Ultra:

Huawei P40 Pro:

Xiaomi Mi Note 10:

În urma testului, pot să vă spun că orice zoom mare este doar pentru marketing, în realitate nu funcționează cum ar trebui. De asemnea, uitați de povestea cu „zoom direct din mână”, nici poveste să se vadă bine. Abia de pe trepied și cu măsuri de precauție să nu miști telefonul, fotografia iese cât de cât utilizabilă. Sfatul meu este să nu treceți de zoom 10x chiar dacă permit camerele. Huawei P40 Pro câștigă la zoom 10x, are o imagine de calitate care poate fi folosită și pe Instagram / Facebook. Samsung ar fi cam pe locul doi, iar Xiaomi Mi Note 10 pierde mult din calitate la zoom 10x, dincolo de zece sunt inutilizabile fotografiile.

Cred că Huawei P40 Pro+ ar fi fost câștigător pe partea foto, dar cum nu a venit încă la test, nu am cum să confirm. El are și o cameră cu zoom optic 10x, dar probabil că poți face și 20x destul de ok. Rămâne de văzut.

Concluzii finale

  • fotografiile obișnuite, care reprezintă 90% din pozele unui utilizator obișnuit, vor ieși teribil de asemănătoare, atât pe S20 Ultra, P40 Pro sau Mi Note 10, culori bune, detalii clare. Samsung și Xiaomi permit setarea camerei la 108 megapixeli, capturând astfel mai multă informație (poți face crop – decupezi doar o parte din poză);
  • fotografiile de noapte ies slab spre foarte slab pe toate terminalele. Nu am testat mai multe scenarii, dar din balcon pe S20 ies cam întunecate, iar pe P40 le luminează puternic, probabil prin procesare. Textele cu „poze de noapte la fel ca DSLR-ul” sunt doar texte de marketing nefondate;
  • zoom-ul optic este foarte util, dar zoom-ul hibrid și cel digital rămân la fel de inutile ca pînă acum, imaginile ies slab calitativ, cu pixelare. Imaginea tremură pe ecran deși telefonul este nemișcat pe trepied. Imposibil de utilizat;
  • Huawei P40 Pro are în unele cazuri imagini mai clare (sharpness mare), dar culorile sunt procesate. Câștigă la zoom 10x oferind cea mai bună imagine însă. Samsung S20 Ultra face fotografii foarte bune, se descurcă în majoritatea situațiilor, dar la zoom mare pierde. Oricum, el rămâne campion la filmare. Xiaomi Mi Note 10 deși este un mid-range, ține pasul la foto cu ambele flagship-uri. Desigur, pe lumină slabă sau la zoom stă cel mai slab.