Am avut ocazia să văd printre altele și Samsung Galaxy Note 4 la IFA Berlin. Cel mai bun smartphone pentru oamenii din business tocmai a devenit și mai bun. Display-ul nu este mai mare, dar a trecut la rezoluția 2K (2560×1440 pixeli), procesorul este cel mai puternic la ora actuală, 3GB de RAM, camera foto cu stabilizare optică, baterie bună și autonomie maximă. Am observat că telefonul pare mai subțirel, e făcut din materiale mai bune, arată un pic mai bine decât generația anterioară. Sunt îmbunătățiri la S Pen, la aplicații și așa mai departe. Dar, este asta suficient pentru a justifica un upgrade, merită să renunțați acum la Note 3 și să treceți la noua versiune? Răspunsul, ca și la Apple, este *depinde*.

Galaxy Note 4 vs Galaxy S5
Galaxy Note 4 vs Galaxy S5

Click pe imagini pentru mărire…

Pro și contra Galaxy Note 4

Pe scurt, pentru cei care nu au timp să citească tot…

Argumente pro:

– este mai bine dotat hardware, are ecran mai bun, cameră foto mai bună;
– este subțirel, pare ușor, nu a crescut în dimensiuni;
– îmbunătățiri la aplicații, S-Pen și altele asemenea;

Argumente contra:

– preț cu siguranță destul de piperat;
– nu aduce nimic cu adevărat nou;
– ecranul 2K nu e justificat;

Hands on cu Galaxy Note 4

Am ajuns la standul Samsung destul de târziu și era cam aglomerat. Am pierdut cam 20 de minute să trec peste tot să caut Galaxy Note 4, nu era expus la vedere. Apoi am urmat indicațiile de pe un panou și am găsit unde era expus, într-o zonă cu acces restricționat. Nu, nici ziariștii nu puteau intra în față. Era o coadă de aproximativ 50 de persoane, vizitatori, ziariști, bloggeri. Super!

Am stat în total cam 45 de minute, cu ideea să văd Note Edge, care este cam singura noutate importantă la IFA Berlin 2014. Revin cu un articol despre el, separat.

Galaxy Note 4 arată bine, dar nu este o evoluție în design comparat cu Note 3. E aproximativ la fel, pare mai subțirel, ecranul este clar mai bun și camera foto la fel. Benchmark-ul Antutu a crăpat de fiecare dată, nu l-am putut rula pe modelul de test. Testul 3DMark Icemark Unlimited i-a dat un scor mediocru. Este posibil să fie doar un sample pentru expoziție și nu varianta finală. În orice caz, aceste două probleme mi-au dat și ideea de a scrie comentariul de mai jos. Sunt sigur că toată lumea se gândește la asta…

Merită un upgrade?

Dacă aveți Note 3 din toamna anului trecut și v-ați plictisit de el, iar acum simțiți nevoia unui nou smartphone, da, se justifică perfect un upgrade. Dacă folosiți Note pentru productivitate, scrieți pe el cu stylusul, folosiți multitasking și așa mai departe, sigur, este un produs mai bun, deci mai eficient. Bateria va ține mai mult și veți descoperi Ultra Power Saving, care pe mine m-a scos de multe ori din situații neplăcute (la S5).

Daca aveți Note 2 și acum va gândiți la un ecran un pic mai mare, procesor mai puternic și autonomie mai bună, da este un upgrade natural, nu veți plânge dupa bani și se justifică perfect schimbarea.

Dar dacă abia v-ați luat Note 3 sau aveți Galaxy S5, trecerea la Note 4 nu va fi așa spectaculoasă. Se mișcă aproximativ la fel, arată aproximativ la fel, faptul că în benchmark este mai puternic poate să nu vă impresioneze deloc. Camera foto e mai bună pentru cei atenți la detaliile fiecărei fotografii, dacă faceți poze pentru Facebook sau Instagram vor ieși exact la fel. Deci sunt puține motive pentru a trece de la un smartphone nou la Note 4. Mai nasol este că nici iPhone de 5,5 inch nu se confirmă deocamdată, deci puține șanse de a vedea un smartphone mare, nou, care să justifice o achiziție anul acesta. Xperia Z3 este bun, dar nici acolo nu văd o justificare de achiziție dacă ai un smartphone din 2014. Cei care au telefoane mai vechi da, au toate motivele să treacă la un model nou.

Samsung Galaxy Note 4 este un smartphone foarte bun, dar cu siguranță va avea un preț spre 3.000 de lei, iar acest lucru înseamna iar un efort financiar mai mare. Pînă acum acest efort era justificat de îmbunătățiri semnificative față de generația anterioară, dar se pare că în ciclul actuălizarilor toți marii jucători au încetinit ritmul. Ecranele nu mai cresc ca dimensiuni (nici n-ar avea rost, dar pînă acum era considerată obligatorie), memoria RAM nu se înmulțește, procesoarele rămân aproximativ la fel. Experiența oferită de software și interfața începe să semene pe toate terminalele. Nimeni nu mai imaginează chestii noi. Ecranul curbat al lui Note Edge, despre care am să scriu separat, este o demonstrație în acest sens. Dar din pacate Samsung nu a gasit o utilitate reală pentru acel mini-ecran, doar arată un meniu de aplicații sau niște informații generale. Nu știe să arate de exemplu știri sau ultimele notificări, care te-ar interesa direct. Da, el deschide calea spre terminale mai bune, dar pînă nu apare ceva cu adevărat util nu se va vinde.

Galaxy Note 4 este încă o dată cel mai bun smartphone Android, dar nu poți să nu fii dezamagit când după un an de zile cei de la Samsung nu au găsit nimic nou care să justifice o astfel de achiziție. Știu, același reproș este și pentru Apple, dar și pentru ceilalți. Publicul vrea noutăți, dependenții de tehnologie vor noi funcții și noi descoperiri. Dar de la an la an devine tot mai greu să te diferențiezi, iar produsele seamănă tot mai tare. Oare smartphone-urile vor avea și ele soarta PC-ului?

Galerie foto

Video

Hands on și testele benchmark. Am mărit viteza la unele capitole…