În fiecare an, în primăvară, caut cel mai dotat smartphone la capitolul fotografie și video. Am testat la Barcelona flagship-ul Samsung și i-am pus la încercare fiecare funcție. După câteva zile de fotografiere și filmare vă pot spune: la ora actuală, Galaxy S22 Ultra rămâne cel mai bine dotat și performant smartphone pentru cei care creează imagini și clipuri. Are cele mai multe tipuri de camere foto, cele mai multe opțiuni de editare și cele mai creative meniuri creative.

Camere foto fără rival

Sunt printre norocoșii care au avut ocazia să testeze și Galaxy S20 Ultra în 2020 și anul trecut am testat Galaxy S21 Ultra. Rămân utilizator de Note 20 Ultra deocamdată și cred că următoarea mișcare logică ar fi actualizarea la S22 Ultra. Telefonul oferă cea mai largă selecție de camere foto de pe piață. Procesarea foto rămâne deocamdată fără rival. Iar calitatea filmărilor este de asemenea cea mai bună.

Terminalul are pe spate patru camere foto. Modulul principal folosește un senzor de 108 megapixeli. Este o ediție nouă a senzorului Isocell HM3, senzor care nu este livrat încă partenerilor. Ei primesc versiuni mai vechi. Evident, camera principală este excelentă. Nu poți compara senzorul mare, algoritmii Samsung și un procesor de imagine (ISP) integrat pe Exynos 2200 cu camera de 108 megapixeli montată pe un telefon ieftin, cu procesor de duzină. Chiar nu se compară.

În condiții de lumină slabă combină câte nouă pixeli într-unul singur pentru o dimensiune foarte mare a pixelilor de 2,4μm (Nona Binning). Astfel absoarbe mai multă informație și realizează imagini de noapte de calitate mai bună.

Există bineînțeles camera ultra-wide, un senzor de 12 megapixeli și are ambele camere dedicate de zoom optic. Prima are un obiectiv 3x pentru imagini apropiate. Iar pentru a face zoom mai departe există un periscop cu zoom optic de 10x. Lentilele sunt acoperite cu un strat special anti-reflex, care reduce artefactele de imagine.

Nu trebuie uitată sau lăsată mai prejos camera selfie de 40 de megapixeli. Este perfectă pentru cei care postează des selfie-uri sau fac vlog și se filmează cu telefonul.

În modul video, S22 Ultra este capabil să înregistreze imagini 8K la 24 de cadre pe secundă sau fișiere cu rezoluție 4K la până la 60 fps. Video HDR10+ este disponibil și el, atenție că opțiunea este dezactivată implicit, dar o găsiți în setările avansate.

Opțiuni foto/video integrate

Pe lângă specificațiile senzorilor sau ale procesorului, este foarte important pentru creatori și meniul creativ. Iar Samsung a îmbunătățit constant opțiunile de la an la an.

Funcțiile avansate de Nightography le permit utilizatorilor să obțină videoclipuri și imagini clare atât pe camera frontală, cât și pe cele din spate atunci când înregistrează noaptea. Tot mai multe funcții foto sau video pot fi îmbunătățite pe bază de inteligență artificială (AI). De exemplu, modul Portret.

Pentru pasionații de fotografie, există Expert RAW, care include o suită completă de instrumente de editare, direct în aplicația camerei foto. Astfel le oferă utilizatorilor avansați o experiență asemănătoare cu cea a DSLR-ului și un control al camerei foto mai creativ. Având posibilitatea de a salva fotografii în format RAW de până la 16 biți, utilizatorii pot beneficia de un control sporit în procesul de editare prin furnizarea mai multor date ale imaginilor selectate spre editare. Și, la fel ca un aparat foto DSLR, utilizatorii pot să mărească sau să scadă luminozitatea fotografiilor din setările ISO, precum și viteza obturatorului, să ajusteze balansul de alb pentru fotografii mai calde sau mai reci, putând să pună focusul manual pe subiectul dorit, pentru ca fotografiile să arate exact așa cum își vor.

Nu lipsesc nici moduri clasice, precum Single Take. Atingeți butonul și restul face telefonul automat. Va înregistra până la 20 de secunde de acțiune, va genera poze și clipuri creative. Totul pentru a nu rata un moment important.

Aplicația de editare foto din permite modificarea cadrelor folosind AI pentru rezultate perfecte. Object Eraser decupează lucrurile nedorite din fotografie, iar Photo Remaster vă oferă puterea de a restaura rapid și creativ fotografii vechi.

Pe lângă partea de fotografie, sunt funcții unice și la filmare. Videoclipul realizat rămâne centrat și focalizat, chiar dacă vă deplasați sau oamenii intra și ies din cadru. Asta datorită sistemului de încadrare automată. Puteți chiar să atingeți ecranul pentru a menține focusul pe un anumit subiect.

Evident, nu putea lipsi Director’s View. Adică sistemul care utilizează sistemul complet de camere cu patru camere, înregistrând din mai multe unghiuri și camerele selfie și spate, toate simultan. Apoi puteți realiza un adevărat video profesionist, din mai multe unghiuri și perspective.

Vedeți mai jos imagini realizate și am pus un clip video în care integrez diverse filmări din Barcelona.Concluzii

Pentru orice creator digital este importantă selecția de camere foto disponibilă pe smartphone. Dar este la fel de important algoritmul de procesare, dotările hardware ale telefonului și opțiunile creative. Aveți nevoie de cele patru camere diferite pentru a crea diverse imagini și filmări. Clar aveți nevoie de ecranul incredibil de luminos de la Galaxy S22 Ultra. Iar pentru toate aceasta este nevoie de procesorul puternic și bateria mare cu încărcare rapid. Ca bonus puteți adăuga și S-Pen care poate fi folosit pentru editări rapide și adnotări creative. Recomand S22 Ultra pentru orice artist digital.

Pentru informații suplimentare despre produs și pentru cei care își doresc să-l comande, vă las link-ul la final.