Am prins anul ăsta ultimele trei zile din Festivalul Internațional de Teatru (FITS) 2015, în timpul căruia au fost numeroase manifestări de stradă, dar și spectacole în sală de toate genurile. Mi se pare genul de eveniment care reprezintă un succes nu doar cultural, ci și turistic, iar orașul are numai de câștigat.

FITS 2015  (1)

Mi se pare că Sibiul este un model de reușită atât pentru modul în care și-a pus în valoare centrul vechi, cât și pentru evenimentele culturale și festivalurile pe care le organizează. Genul ăsta de activități ar trebui replicate în oricare alt oraș care vrea să iasă în evidență, să câștige din turism și să atragă copiii și tineri spre cultură. Doar că la noi nu se prea fac chestii de gen.

Programul festivalului a fost foarte încărcat, de pe 12 pe 21 iunie au fost evenimente aproape non-stop, evident cele mai reușite fiind în Piața Mare și în Piața Mică din Sibiu, dar și pe pietonala Nicolae Bălcescu. Au fost spectacole de dans, balet, teatru, piese moderne, dar și clasice. Puteți citi o mulțime de informații suplimetare în primul rînd la Cristina Bazavan, la Cristi Manafu, la Ruxandra, la Nebuloasa sau la Bogdan. Eu vă spun sincer că anul viitor încerc să ajung și la prima parte. Chiar merită, este de ne-ratat.

Despre programul FITS 2015 găsiți aici. Mai multe fotografii oficiale sunt aici.

Waterlitz – drama refugiațior

Am vrut să scot special în evidență spectacolul Waterlitz, despre drama refugiaților care vor să ajungă în Europa. Este un spectacol inedit realizat prin muzică și proiecții și interacțiunea cu diverse elemente. Un robot uriaș a fost creat în piață din containere de marfă, aceleași în care călătoresc refugiații. Pe ele se făceau proiecții, iar o macara ajuta la crearea unei atmosfere speciale: am văzut un vapor uriaș planând peste piață, o mașină, un dinozaur zburător și altele. A fost chiar impresionant.

Copiii au apreciat evident spectacolul de stradă. Parada cailor regali – care noaptea deveneau luminoși – a fost cea mai apreciată. Apoi dansul culorilor, cu fetele pe picioroange îmbrăcate în rochii realizate din 250 de metri de tul, Water Bombs, care au venit de la New York să distreze audiența, Domnișoara Hoola-Hop sau Hai-Hui pe stradă. Am prins și un concert Vama pe seară.

Galerie foto