Am testat Garmin Vivoactive 5 și sincer vă spun, îmi place. Are cam tot ce aveam nevoie înainte, plus o autonomie mare și plata cu ceasul în loc de card. Mi se pare o investiție smart, fără să fie vreun gadget pretențios pe care să trebuiască să-l ferești tot timpul.
Sumarul articolului:
Pro și contra Garmin Vivoactive 5
Avantaje:
- design și materiale rezistente;
- autonomie foarte bună;
- senzori cu acuratețe mare;
- multe funcții inteligente noi;
- carcasa din aluminiu;
- curele care se pot schimba/asorta;
Dezavantaje:
- nu are variantă cu SIM;
- dă notificări cu mod DND&Sleep Mode activat;
- încarcă doar cu cablul Garmin, destul de lent;
Detalii tehnice Garmin Vivoactive 5
Ecran: 1,2 inch, AMOLED, 390 x 390 pixeli, Always on, Gorilla Glass 3
Conectivitate: Wi-Fi, Bluetooth, NFC, GPS
Senzori: cardiac, accelerometru, pulse ox, termometru, lumină ambientală
Material ecran: sticlă
Material corp: aluminiu
Material cadru: aluminiu
Material capac: polimer ranforsat
Material brățară: silicon
Adâncimea maximă: 5 ATM
Stocare: 4 GB
Dimensiuni: 42,2 x 42,2 x 11,1 mm
Greutate: 26 g (36 cu brățara)
Autonomie: 11 zile
Compatibil: Android / iOS
Tehnologii: magazin pentru fețe și alte aplicații, respingere apel cu SMS (pe Android), notificări cu imagine, stocare și redare muzică, calendar și starea vremii, localizare telefon / localizare ceas, Garmin Pay
Preț: 1.489,99 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Am mai testat modele Garmin, dar unele au fost extrem de scumpe, iar altele, comparabile, stăteau ceva mai slab, precum Vivomove Trend. Sau așa mi se pare mie. Mi-a plăcut mai mult Vivoactive 5, este mai complet și mai dedicat. I-ar mai lipsi un eSIM care să permită conectivitatea fără telefon. Dar probabil n-ar avea destulă autonomie. Atunci ar merge adăugată și tehnologia de încărcare wireless, pentru a putea reîncărca oricând și oriunde. Dar cam asta este singura chestie discutabilă. Ah, precum și cea cu notificările, detaliez mai jos.
Lansată la câțiva ani după modelul Vivoactive 4, noua variantă aduce o mulțime de noutăți. Sigur că senzorii de ultimă generație sunt mai preciși. Cea mai vizibilă schimbare este cea de display. Vivoactive 5 trece acum la AMOLED, având culori vibrante și luminozitate mult mai bună. Noul model are doar variantă de 42 mm, cu ecran de 1,2 inch. Corpul ceasului este din aluminiu, iar capacul spate este din polimer ranforsat. Brățara inclusă este din silicon, dar este un model care nu mi-a produs iritații pe piele. Unele curele din plastic au efect negativ pentru cei sensibili.
Toate funcțiile de bază sunt acolo: Garmin Coach, estimări VO2, citiri Pulse Ox și informații despre somn precum Sleep Score. Nu mai vorbim acum despre pași sau ritm cardiac, alerte de aritmie și altele asemenea, astea sunt subînțelese la acest nivel. Garmin a adăugat aici Body Battery, care include acum informații personalizate și același lucru este valabil și pentru caracteristica Sleep Coach.
Acest lucru se aplică și urmăririi fitness-ului și antrenamentului. Workout Benefit este disponibil pe Vivoactive 5, în timp ce numărul de activități sportive a crescut de la 20 la 30. Senzorul optic de ritm cardiac este actualizat. Nu este chiar Gen 5 a celor mai recente modele de top de la Garmin, dar este senzorul Gen 4 Elevate.
Noul Nap Detector poate să „simtă” automat dacă ați ațipit un pic pe canapea. Sau cine știe, la birou. Cred că este util, dar nu o funcție pe care aș căuta-o în mod special.
Modul Bed Time activează automat și Do Not Disturb. Cu toate acestea, ceasul a trimis notificarea „Raport de dimineață” când încă dormeam. Iar eu folosesc vibrațiile pentru a mă trezi mai ușor. Nu suport când sună alarma, iar vibrațiile mă trezesc fără panică. Am verificat ceasul: era și DND activ, era și Sleep Mode activat. Cu toate astea, a trimis raportul și m-a trezit din somn, de două ori. Poate că Raportul poate fi setat să fie trimis mai târziu, n-am căutat în mod special.
Aplicația mobilă
Aplicația Garmin Connect are și ea părți bune și părți rele. De exemplu, uit cum o cheamă și mereu caut Garmin și nu găsesc nimic. Abia apoi îmi amintesc că nu se cheamă fix Garmin. Doar Connect.
Interfața pune în centrul atenției datele tale de fitness și sănătate. Are starea vremii, calendar, notificări și multe alte lucruri interesante. Găzduiește și setări importante ale dispozitivului Garmin folosit. În acest sens, este un hub pentru datele tale de bunăstare și un panou de control pentru ceasul tău Garmin.
Garmin Connect are, de asemenea, funcții sociale, permițând utilizatorilor să se conecteze și să se antreneze cu prietenii. Acest lucru, combinat cu analiza antrenamentului, planificarea rutei și funcțiile de antrenament încorporate, face din Connect una dintre cele mai complexe aplicații de sănătate de pe piață. Dar nu este disponibilă doar pe telefonul tău. Garmin Connect este accesibil și din orice browser web.
Garmin Connect urmărește o mulțime de valori de sănătate și fitness. Are elementele de bază, cum ar fi ritmul cardiac și somnul acoperite, dar monitorizează și calculează și statistici speciale. Înregistrează numărul total de ore de somn, etapele de somn, oxigenul din sânge și rata de respirație pe tot parcursul nopții.
Greutatea va trebui să o introduceți manual, dar acesta calculează modificarea și vă estimează masa corporală pe baza înălțimii. Face o estimare a câte calorii sunt arse pe parcursul zilei. Connect diferențiază caloriile active medii utilizate față de cantitatea totală.
Connect afișează nivelul de oxigen din sânge în sânge pe parcursul zilei și calculează o medie. Aclimatizarea cu puls este benefică în principal pentru alpiniști sau pentru cei care trăiesc la altitudini mari, această funcție îi ajută pe utilizatori să evalueze modul în care corpul lor răspunde la altitudine. Ceasul ține cont de ritmul respirator pe tot parcursul zilei și în timp ce dormi.
Pe lângă ritmul cardiac actual, Garmin Connect poate, de asemenea, să alerteze pentru ritmul cardiac ridicat și scăzut, așa cum este setat de utilizator. Analizează datele despre variabilitatea ritmului cardiac (HRV) pentru a măsura nivelul de stres al unui utilizator. Aceste date sunt apoi puse în grafice.
Valoarea Garmin pentru calcularea cantității de energie de rezervă ține cont de odihnă, stres și activitate. Poți urmări câte lichide ai consumat în timpul zilei. Connect poate crește automat obiectivul zilnic în funcție de cât de mult lichid ați pierdut în timpul antrenamentului. VO2 max: cantitatea de oxigen pe care o veți folosi în timpul antrenamentului.
Concluzii
Garmin Vivoactive 5 mi se pare mult mai avansat decât o simplă bandă de fitness. Are toate funcțiile importante, pentru sănătate și sport. Dar în același timp poate fi folosit și pentru plăti wireless, în loc să ai cardul mereu pregătit sau să pui telefonul pe POS. Poți pune muzica favorită direct pe ceas, pentru a asculta când faci sport. Nu mai ești legat de telefon. Iar prețul nu este deloc piperat.
De curând am luat Watch 3 PRO de la Huawei, dacă aș fi aflat mai repejor de modelul ăsta de la Garmin, cred că l-aș fi încercat. Mă încântă ideea de plată cu ceasul.
 
Sunt foarte bune cele de la Huawei, însă parcă ceva mai premium. Garmin par mai orientate spre sport/fitness.