Am văzut la MWC 2018 Gemini PDA, încă o tentativă de a relansa genul netbook, doar că de data asta micul dispozitiv este mai degrabă un telefon cu Android care are și tastatură. Este făcut de un start-up din Londra, Planet Computers, îl veți putea găsi pe Amazon la ofertă.
Am filmat un pic cu acest gadget, sper să vă placă.
 
Oamenii spun că au făcut device-ul în special pentru programatorii care călătoresc și care nu vor să scoată tot timpul laptopul pentru a rezolva diverse situații urgente. Desigur, este în mod special pentru corporatiști, pentru cei care călătoresc des. Detaliile tehnice sunt ok, nu este un dispozitiv de foarte mare putere, dar este ok și are flexibilitatea necesară și datorită Android acces la toate aplicațiile de care aveți nevoie.

Ecranul are diagonala de 6 inch, iar tastatura este Qwerty aproape completă. Are 320 de grame și dotări tehnice ok. Procesorul este Mediatek Helio X27, model cu 10 nuclee, dintre care 2 de mare putere Cortex-A72, patru economice Cortex A53 și patru cu frecvențe mai joase pentru autonomie mai mare. Cu tastatura închisă are doar 1.5 centimetri grosime, așa că încape lejer în orice buzunar. Folosind un device de back-up nu mai trebuie să fiți stresați că rămâneți fără baterie la telefonul principal. Iar tastatura fizică se poate dovedi chiar utilă uneori.

Bateria integrată este aproape una de tabletă, cu 4.220 mAh, sigur se descurcă ok. Are 4GB de RAM și 64GB de stocare internă, plus un slot pentru carduri de memorie microSD. Există variantă doar cu WiFi, pentru cei care nu vor să utilizeze încă un SIM, dar și o variantă cu  4G pentru cei care vor să aibă conexiune de calitate peste tot.

Gemini PDA se poate conecta la un televizor și puteți utiliza modul desktop, dar nu cu Android și diverse interfețe, ci chiar cu Linux. Este dual-boot și se pot alege diverse distribuții Linux care sunt compatibile cu dispozitivul. Ele sunt pe site-ul producătorului, Planet Computers.

Terminalul a fost făcut în urma unei campanii de finanțare Indiegogo și cei care au investit în prima serie au primit terminalele la finalul anului trecut. Urmează însă să producă mai multe, iar din ce am vorbit cu oficialii companiei se vor găsi pe Amazon.