Am urmărit conferința Huawei la IFA Berlin și lansarea noului procesor HiSilicon Kirin 990 5G care va fi pe Mate 30 și P40, cu sau fără sprijinul Google legat de Android. Situația este sensibilă, Trump tocmai a anunțat că nu vrea să discute despre Huawei. Nu au comentat deloc problemă și nu e clar care este planul de viitor.

Procesorul HiSilicon Kirin 990 5G este realizat tot pe 7 nanometri, dar folosesc acum tehnica EUV (extreme ultraviolet litography) precum au făcut Samsung la Exynos 9825 și Apple la procesorul A13 care se lansează pe 10 septembrie. Qualcomm nu are încă un Snapdragon cu tehnologie EUV, se pare că abia anul viitor lansează unul, posibil produs de Samsung.

CEO-ul Huawei Mobile, Richard Yu, este pe scenă la IFA. Amintește că aici s-au lansat Kirin 970 și 980, iar acum vine revoluția 5G. Așa că noile produse trebuie să fie pregătite de 5G. Huawei a lansat modemuri 5G, seria Balong, iar anul acesta au adus o combinație între modem și procesor Kirin 980. Iar acum lansează Kirin 990 5G.

Dacă rivalii folosesc acum procesor 4G + modem 5G, Huawei este primul producător care aduce procesor 5G, modem 5G, într-o soluție integrată.

Cu noua tehnologie, se poate atinge pe 5G 2.3 Gbps download și 1.25 Gbps la upload. Problemele pentru 5G sunt lipsa acoperirii, consumul mare de energie și viteza de transfer în mișcare. Așa că inginerii Huawei au reușit să îmbunătățească fiecare capitol, combinând acoperirea 4G cu 5G pentru stabilitate și viteză. De asemenea, AI va gestiona traficul de date în mișcare pentru a obtine viteze mai mari. Sistemul Huawei dual SIM permite apel pe o cartela și date pe cealaltă sau alte utilizări multiple indisponibile la alti competitori.

Procesorul Kirin 990 este optimizat pentru Inteligentă artificială, viteza este de 3 ori peste ceea ce pot procesa principali rivali, spune Richard Yu. Au optimizat arhitectura de procesare AI și consumul de energie a scăzut semnificativ, spun ei că până la 24x comparat cu consumul de energie al produselor rivale.

Arhitectura procesorului s-a schimbat, are 2 nuclee de mare putere ARM Cortex-A76, la 2.86 GHz, două nuclee mod , ARM Cortex-A76 la 2.36 GHz, precum și patru nuclee economice ARM Cortex-A55 la 1.95 GHz.

Performanța single-core este 10% peste Snapdragon 855, iar cea multi-core este cu 9% peste. Acceleratorul grafic ARM Mali-G76 trece la varianta cu 16 nuclee , cea mai puternică pentru gaming.

Procesorul de imagine pentru cameră vine cu AI integrat pentru poze și filmări de calitate mai bună.

Există și o variantă Kirin 990 fără 5G pentru telefoane mai accesibile, care nu vor fi pregătite pentru rețeaua de ultimă generație, dar are performanțe similare la celelalte capitole.

Oficialul Huawei prezintă și noile căști wireless in-ear Freebuds 3, folosind tehnologie de blocare a zgomotelor, anti-wind design, senzor care transmite sunetele prin vibrații in os, pentru o calitate mai bună a convorbirii sau a înregistrărilor audio.

Huawei WiFi Q2 Pro este un router mesh pentru acoperire mai bună și are și tehnologia powerline pentru conectivitate prin rețeaua electrică. Face o singură rețea cu o singură parolă în toată casa, nu mai multe.

Huawei P30 Pro va veni cu Android 10 din 20 septembrie 2019.

Interfața EMUI 10 pentru Android 10nare parte de o prezentare oficială, ca și cum nu ar fi nicio problemă cu Google și Android. Da, Poate veni pe P30, dar probabil că nu pe Mate. Vedem pe 19 septembrie ce se întâmplă la lansarea oficială. Are toate noutățile Android 10, un design mai clean și mai bun decât la versiunea 9.