N-au fost noutăți majore la IFA Berlin 2022. Companiile au preferat să prezinte diverse gadgeturi lansate anterior, sunt câteva lucruri inedite și tendințe noi, dar ceva spectaculos nu. Au lipsit de la IFA nume precum Sony (doar un punct de întâlnire business), Microsoft, Dell, HP și alții. Philips era doar o rulotă prin parcare. Oricum și alte branduri nu mai sunt deținute de firmele originale, ci sunt folosite de chinezi.


Samsung @ IFA Berlin 2022

 • Samsung a pus accent pe tehnologia inteligentă, controlul tuturor gadgeturilor dintr-o aplicație. SmartThings permite reducerea consumului de energie electrică, un lucru important acum. Mai multe detalii în celălalt articol. Merită menționat iar Odyssey Ark, monitorul de gaming oferă o experiență fără rival datorită curburii și a modului de rotire verticală.  Samsung a adunat la un loc serviciile de streaming de jocuri, așa că vă puteți juca și fără consolă sau PC de gaming.
 • A doua prezență remarcabilă a fost Asus, care a lansat laptopul Fold. Nu e un concept tocmai obișnuit, dar cred că pe viitor ne vom obișnui cu astfel de device-uri. Poți folosi un ecran mare, unul pliat sau îl poți utiliza ca pe un laptop normal cu tastatura pe jumătate de ecran. Sau ca pe o tabletă. Mi se pare interesant. Au prezentat și alte dispozitive.
 • Apoi am remarcat, evident, standul LG. Era cam al doilea ca mărime, poate la egalitate cu cel al Panasonic. O noutate a fost monitorul LG OLED Flex, care poate fi folosit și curbat, dar și extins. Arată bine, ar putea fi un model de urmat. Drept când lucrezi, curbat când te joci. Poate, cine știe.
 • La Panasonic am aflat de o tehnologie interesantă. “HDMI wireless” va schimba multe dintre gadgeturile cu care interacționăm. Ei au făcut un concept de televizor, care este practic doar ecran. Iar restul conectorilor sunt într-o cutie, în stilul folosit acum de Samsung, dar cu un fir optic. Ei bine, la Panasonic TV legătura dintre cutie și televizor va fi fără fire. Să sperăm că va funcționa bine și va fi omologată și în Europa.
 • Restul au avut standuri relativ mici. Huawei a lansat oficial Nova 10 și Nova 10 Pro, ele o să ajungă curând la teste. Bine dotate ca nivel midrange, dar tot mai scumpe, compania fiind presată să facă profit. Revin cu impresii.
 • Pe lângă Asus, doar taiwanezii de la MSI au avut un stand cât de cât vizibil. Au prezentat și ei noi modele de laptopuri, desktop-uri, monitoare.
 • Honor a avut o prezență destul de interesantă la târg. Am ratat keynote-ul ținut de ei. Compania a anunțat lansarea pe piețele europene a trei produse noi: smartphone-ul Honor 70, conceput pentru pasionații de vlogging, laptopul Honor MagicBook 14 și Honor Pad 8, prima tabletă Honor disponibilă în afara Chinei. Modelul Honor 70 ar fi deja prezent în România. Compania a mai anunțat noua sa strategie globală Dual Flagship, practic a lansat modelul pliabil flagship pe piețele din Europa.
 • brandul Metz, care după ce a dat faliment aparține unor chinezi, Skyworth, a prezentat un concept de televizor transparent. E foarte cool, dar trebuie să ai întuneric în casă pentru a vedea corect.

   

 • chinezii de la TCL au fost singurii care au prezentat un telefon pliabil închis într-o cutie, astfel încât nu putea fi atins. Știm cu toții că nu rezistă prea bine, totuși, ai vrea să lași consumatorii și presa să încerce noul pliabil. Așa pare doar o tabletă închisă în cutie.

   

 • am văzut cel mai mic stand Lenovo / Motorola din istoria edițiilor IFA sau Mobile World. Practic aveau două mese pe care erau câteva telefoane și laptopuri. Ceva foarte mic în comparație cu prezențele din alți ani.
 • o companie s-a gândit că ar fi interesant să facă o pisică-robot. Care imită comportamentul pisicii. Ba chiar au o variantă cu tot cu blană. Înțeleg că unii nu vor să se ocupe de animal sau sunt alergici la păr, dar totuși, pisică-robot?
 • am văzut și o idee cât de cât interesantă, de urmărit. Unii au făcut o mașină electrică de oraș, care la nevoie se poate plia pentru a ocupa mai puțin loc. Ea este suficient de mare și de lată pentru călătorii confortabile, dar când nu ai loc de parcare, se pliază devenind îngustă cât o motocicletă.
 • cică Nokia ar fi prezentat un telefon realizat 100% din aluminiu reciclat. N-am prea găsit standul Nokia, cred că am trecut probabil pe lângă el. Anul ăsta au fost deschise doar 16 hale. Zona 12-17 a fost închisă complet. Alte zone unde erau standuri pe mai multe niveluri nu au prea fost. Nici standurile obișnuite Deutsche Telekom sau Vodafone nu le-am găsit.