Deși managementul Intel a fost acum niște ani super-impresionat de România și venise cu planuri mari de dezvoltare, noile evoluții par să ocolească țara noastră în favoarea altor destinații europene și nu numai. Intel va investi 4,6 miliarde de dolari în Polonia și circa 33 de miliarde de euro în Germania. Alte 25 de miliarde de dolari vor merge în Israel.

Intel chip

Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

Sursele spun că oficialii Intel au fost impresionați când au vizitat București-ul. S-au plimbat prin centru și după ce-au văzut serii de mașini de lux trecând pe-acolo, au zis că este obligatoriu să deschidă biroul oficial de-aici. Însă, am senzația că acum niște ani s-a întâmplat ceva, ori au angajat vreun impostor local, ori au dat peste niște cazuri de șpagă similare cu Microsoft, așa că Intel a cam dispărut oficial din România. Totul a devenit istorie.

Investiții în Polonia

Intel va investi până la 4,6 miliarde de dolari pentru construirea unei instalații de asamblare și testare situată în afara Wroclaw, Polonia.

Anunțul vine la mai bine de un an după ce Intel și-a împărtășit planul de extindere a prezenței în această țară. Fabrica poloneză va juca un rol de sprijin în expansiunea europeană a producătorului de cipuri. Odată finalizată în 2027, Intel spune că va angaja 2.000 de lucrători cu normă întreagă.

Nu este clar cât de mult ar putea fi acoperit de subvenții guvernamentale locale sau de fonduri puse la dispoziție în temeiul Legii europene a cipurilor. În Germania negocierile cu autoritățile au fost dure.

Decizia de a construi instalația în Polonia nu este un mister. Gigantul american are birouri existente în Gdańsk și ar pune serviciile de asamblare în relativă apropiere de site-ul planificat din Magdeburg, Germania.

Investiții în Germania

Update: s-a semnat acordul cu Germania.

Intel şi guvernul german sunt aproape de un acord ca producătorul de cipuri să primească subvenții în valoare de 9,9 miliarde de euro pentru construcția unei fabrici de cipuri în țară, în creștere față de cele 6,8 miliarde de euro convenite anterior, a relatat joi publicația Handelsblatt.

Pentru fabrica din Germania, Intel va investi în total spre 33 de miliarde de euro. Încă nu a venit știrea cu finalizarea negocierilor, dar cred că ar fi cam fraieri să rateze așa ceva.

Investiții în Israel

Producătorul de cipuri american va investi cam 25 de miliarde de dolari pentru o nouă fabrică din Israel, a declarat duminică premierul Benjamin Netanyahu, numind-o cea mai mare investiție internațională din țară.

Fabrica din Kiryat Gat urmează să se deschidă în 2027, să funcționeze cel puțin până în 2035 și să angajeze mii de oameni, a declarat Ministerul de Finanțe al Israelului. Conform acordului, Intel va plăti o cotă de impozitare de 7,5%, în creștere față de actualul 5%, a adăugat ministerul.

Pe parcursul celor aproape cinci decenii de operațiuni în Israel, Intel a crescut pentru a deveni cel mai mare angajator și exportator privat al țării și un lider al industriei locale de electronice și informații. În 2017, Intel a cumpărat Mobileye Global, cu sediul în Israel, care dezvoltă și implementează sisteme avansate de asistență pentru șofer, pentru 15 miliarde de dolari.