Deși au apărut timid și câteva alternative cu Android, iPhone 13 mini rămâne la ora actuală cel mai compact flagship din 2021. Este un model foarte important pentru cei care nu caută o cărămidă, ci un telefon micuț și ușor de folosit cu o mână, dar la fel de performant precum cele mari.

iphone 13 mini

Detalii tehnice iPhone 13 mini

Ecran: 5.4 inch OLED, FHD+, HDR10, Dolby Vision, 1200 nits
Procesor: Apple A15 Bionic (5 nm)
GPU: Apple GPU (4-core)
Memorie: 4GB RAM
Stocare: 128 / 256 / 512 GB
Camera: 12 + 12 megapixeli
Selfie: 12 megapixeli + 3D
Dimensiuni: 131.5 x 64.2 x 7.7 mm
Greutate: 141 g
Baterie: 2438 mAh + 18W
OS: iOS 15
Tehnologii: IP68
Preț: 3.949 / 4.449 / 5.699 lei

Cel mai compact flagship

Sunt foarte mulți oameni care m-au întrebat despre un smartphone compact. Astăzi, modelele “de bază” au diagonale de peste 6 inch. Există doar câteva excepții. Anul acesta Asus a lansat un Zenfone 8 compact, dar tot atinge 5.9 inch. Desigur, există un flagship Sony mai compact, Xperia 5 III, care are ecranul de 6.1 inch, dar formatul îngust (21:9) îl face să pară ceva mai mic. Totuși, iPhone 13 mini este în același timp echilibrat, are formatul normal și performanțe peste medie.

Și înțeleg de unde a apărut acest nou model. Gama Mini a fost lansată anul trecut, odată cu seria iPhone 12. Apple lansase cu mare succes, poate chiar neașteptat, seria iPhone SE. Iar anul trecut au lansat iPhone SE 2, varianta 2020. Însă modelul de bază este mult mai compact, ecranul având doar 4.7 inch. Distanța de la el până la următorul din gamă, care era iPhone de bază, era foarte mare. iPhone 12 trecuse la 6.1 inch, destul de mare. Iar Apple a decis să facă un model intermediar.

iPhone 12 mini nu a avut parte de vreo campanie specială de lansare. Nu a fost promovat în niciun fel. Totuși, a devenit rapid un foarte popular flagship compact. Iar faptul că Apple a lansat anul acesta iPhone 13 mini arată că există cerere pentru acest gen de produse.

Performanțe de flagship

Iar Apple are o abordare foarte bună. Deși este “mini”, acest lucru se referă strict la dimensiuni. Procesorul este tot cel de top, Apple A15 Bionic, cel mai performant la ora actuală conform testărilor independente. Deci nu veți avea experiențe neplăcute. Este adevărat, iPhone SE 2020 folosea un procesor mai vechi (A13). Este de așteptat ca anul viitor să vedem un iPhone SE 3, care va aduce un Apple A14. Dar 13 mini are cel mai nou procesor posibil.

Ecranul este la fel de bun precum modelele mai scumpe. Este tot Super Retina XDR, este tot OLED, certificat HDR10 și cu luminozitate maximă 1.200 nits. Se vede și direct în soare.

Păstrează camerele foto de top. Evident, are doar două camere pe spate, cea normală și cea ultra-wide. Dar sunt aceiași senzori de top, de 12 megapixeli, cu aceeași procesare excelentă, rezultatele fiind foarte bune. Camera de selfie este tot de 12 megapixeli, fără nicio concesie legată de calitate.

Bateria a crescut cu aproape 10 procente comparat cu iPhoner 12 mini. Este acum de aproape 2.500 mAh, iar autonomia în teste a fost foarte bună.

iphone 13 mini

 Prețuri competitive

Fiind practic un flagship cu dotări de top, Apple iPhone 13 mini are un preț destul de competitiv, începând de la 3.949 lei (la data publicării articolului). Adică are toate tehnologiile noi lansate de Apple, noul sistem de operare, dar în același timp este cel mai accesibil din seria 13.

Desigur, varianta cu stocare de 256GB este mai scumpă, prețu este 4.449 lei. Știți că Apple nu integrează slot pentru carduri de memorie. Găsiți însă online numeroase medii de stocare mobile care pot fi conectate pe portul Lighting. Dar sfatul meu este ca în astfel de cazuri să luați din start un telefon cu stocarea mai extinsă. Ca să nu vă bateți capul mereu cu golirea sau cu găsirea pozelor dorite.

Varianta de top. Cea cu 512 GB stocare internă, costă acum spre 5.700 de lei, destul de mult. Dar sunt convins că vor apărea și ofertele, mai ales dacă găsiți produsul roșu, cel care este dedicat strângerilor de fonduri.