iPhone se mișcă greu când se lansează noul model, ca să te facă să îl cumperi, spune teoria conspirației. Există o serie de articole dramatice pe tema asta, precum cel de pe Inverse.com. Majoritatea studiilor pleacă de la acest grafic al căutărilor Google, care arată că se caută mult de ce merge greu iPhone chiar după lansarea noilor produse Apple.

Se mișcă greu iPhone?

Ideea prinde și oamenii dau share pe Facebook și alte rețele sociale la greu. Mulți spun că și lor li s-a întâmplat asta cu vreun iPhone, alții spun că li s-a întâmplat și la alte modele, precum Nexus de exemplu. Există însă și niște teste de performanță care contrazic aceste zvonuri și arată clar că performanța iPhone este aceeași și după ani de zile. Iar căutările cu iPhone slow au o explicație logică mai simplă, despre care vă scriu mai jos.

Performanță reală a iPhone

Cei de la Futuremark, care produc testele Passmark sau 3D Mark, spun că testele realizate infirmă aceste teorii ale conspirației. Au pornit de la iPhone 5S și au testat toate telefoanele Apple, atât pe partea de GPU, cât și CPU, iar scorurile sunt consistente. Nu există nici scădere de performanță apărută anul următor sau peste doi ani, când se lansa noul produs.

ads

Dați click pe imaginile din galerie și veți vedea că scorurile sunt similare. Niciunul dintre modelele vechi nu este încetinit deliberat, în niciun caz nu se întâmplă să încetinească simultan mai multe device-uri la o anumită dată.

Atunci de ce iPhone merge greu uneori? De ce uneori coincide data lansării noului telefon cu căutările Goolge iPhone slow?

De ce se mișcă greu iPhone în septembrie

Mă rog, înainte era altă dată, dar acum s-a mutat lansarea în septembrie și tot atunci căutările iPhone slow cresc masiv. Explicația este una simplă și de bun simț, iar eu pot să o confirm:

utilizatorii iPhone fac update la noul iOS. Odată cu noile telefoane Apple lansează noua variantă a sistemului de operare. Oamenii fac actualizarea și se lovesc de probleme. Lipsă de spațiu, aplicații care merg greu și încep căutările.

Anul acesta am scris un tutorial cum să faci downgrade de la iOS 11 la iOS 10, pentru că mulți se plângeau că merge greu. După care am primit mai multe răspunsuri: „a mers greu vreo 12-24 de ore pînă când și-a reindexat fișierele și acum iOS 11 se mișcă perfect”. Probabil chestia se întâmplă în fiecare an. Uneori, chiar sunt bug-uri, pe care Apple le rezolvă prin actualizări. Alteori, un telefon care nu are suficient spațiu, se poate mișca greu. Dar o conspirație globală nu avem.

Mai mult, o parte din jocuri și aplicații care sunt actualizate pentru noul iOS sunt făcute să ceară mai multă performanță. Asta pentru că dezvoltatorii știu că noile terminale iPhone sunt mai puternice. Dar experiența pe un device mai vechi s-ar putea să nu fie chiar atât de bună. De unde și senzația că iPhone se mișcă mai greu.

Via: Futuremark