M-am tot gândit cum să vă arăt pozele de la Amsterdam, până la urmă m-am hotărât şi am făcut două albume. Am ales câteva fotografii, mai interesante, deşi nu am chiar toate detaliile care să vă spună pe unde erau clădirile şi ce reprezentau ele. Am făcut un album cu plimbarea pe stradă, prin Amsterdam şi unul separat cu plimbarea cu vaporaşul, pe canale. Oraşul este inedit şi îmbină de asemenea vechiul şi exoticul cu stilul modern de sticlă şi oţel. Îmi plac metropolele unde diferitele culturi şi concepţii se îmbină fără să se lupte între ele. Am progresat mai mult prin colaborare decât prin război, deşi pînă la umră şi conflictele ne-au dat invenţii interesante.

Amsterdam, pe canale

Într-un clasament absolut personal al oraşelor pe care le-am vizitat, Barcelona rămâne numărul unu, deşi m-am simţit excelent şi la Sevilla sau Lisabona. Ceva mă atrage spre peninsula Iberică mai mult decât spre nordul Europei. Totuşi mă simt ca acasă şi la Munchen. Probabil eticheta de globetrotter mi se potriveşte perfect. Dacă ar fi după mine, aş face numai un blog de turism. Sigur, aş locui în sudul Franţei, dar aş călători des. Într-o altă viaţă, poate.

Revenind la Amsterdam, oraşul merită mai mult de un week-end. Merită văzut la pas, merită o vizită la muzee, merită o plimbare în parc, un tur pe canale şi aşa mai departe. Dacă la început îl găseam enervant, în ultima vreme resimt nevoia unui ghid turistic care să îmi explice ce şi cum despre oraşul pe care îl vizitez. De asemenea, aş urma nişte cursuri de istorie medievală.

Amsterdam, cu vaporul pe Amstel

De asemenea, pe măsură ce trece timpul, mă gândesc câte şanse în plus au cei care au studiat în metropolele europene şi cred că la vremea potrivită şi juniorii noştri vor ajunge acolo. În orice caz, singura şansă pentru o viaţă mai bună pare să fie acolo, nicidecum aici.

Prima galerie este cu prima plimbare prin oraş şi câteva fotografii prin centru.

[nggallery id=97]

Cea de a doua este din pozele făcute pe apă, în cadrul unei plimbări cu vaporaşul pe canale şi pe Amstel.

[nggallery id=98]