Am profitat de mini-vacanța dinainte de 1 mai pentru a merge în Maramureș cu două trei obiective clare: mocănița din Vișeu de Sus, cimitirul vesel din Săpânța și ocazia de a testa noul Honda Civic 2012. A fost un drum excelent, am bifat cu succes toate obiectivele și am descoperit și alte povești, una din ele fiind legată de mașinile pe șine, Fordul prezentat nu era singura mașină modificată astfel.

Mocănița din Vișeu de Sus

Click pe imagini pentru mărire…
[nggallery id=356]

Mocănița din Maramureș

Am prins la Vișeu trei tipuri de locomotive cu aburi, dar numai două funcționale. Prima din galeria foto, foarte mare și care arată extraordinar, era doar pentru poze, probabil a fost unul din modelele de top la vremea ei. Prețul era de 46 de lei,  am prins preț redus „de sezon”, se pare că vara se scumpește. De asemenea, noi am plecat la 10, dar de săptămâna asta, de joi, va pleca la 9 dimineața. E foarte cald când bate soarele, ar fi bine să aveți apă de băut. Puteți cumpăra suc la destinație, acum oprea la Paltin, unde era amenajat ceva de picnic, trei chioșcuri mari, dar și multe mese direct în soare. Am fugit prin pădure după umbră, este o apă curgătoare pe-acolo și era mai răcoare. Trenul avea 6 vagoane, trei acoperite și trei descoperite, noi am mers la aer, a fost ok. Doar cu arsuri de la soare … mai vine funingine și fum de la locomotivă.

ads

Mocanița merge greu și are nevoie de patru stații pînă la destinație, probabil se încinge sau se termină apa și este nevoie să adauge mereu pentru presiune. Șinele nu mai sunt ce-au fost, se cam bâțâie trenul, mai iese de pe șine, dar nimic grav, l-au reparat de fiecare dată.

Pentru că am făcut rezevare, telefonică prin numărul afișat la ei pe site, am primit bonuri pentru cafea, ceai sau ciocolată caldă, dar și pentru gogoși sau plăcinte cu brânză. Cei care veneau neanunțați nu primeau. Totuși, pentru că s-au umplut vagoanele primului tren, oamenii au mai scos din depou încă o garnitură. Ne-a ajuns din urmă înainte să plecăm înapoi spre Vișeu.

Am plecat la 10 și am revenit la Vișeu pe la 17-30, deci durează destul de mult plimbarea. La picnic au și de mâncare, dar numai cârnați și friptură, specific pentru turismul românesc. Aveau Ice Tea, precum și băuturi carbogazoase, cafea, bere. Nu erau foarte reci. Prețurile sunt așa și așa – 19 lei mâncarea, 5 lei băuturile.

Video – ambele trenuri