V-am scris de-a lungul timpului despre SSD, alternativa mult mai rapidă pentru stocare. Acum, după ani de zile în care a fost un accesoriu scump, SSD-ul devine prima alegere când vine vorba de sistemele performante, fie că vorbim de laptopul pentru muncă birou, dar mai ales când vorbim despre sistemele pentru jocuri video. Poate fi și desktop, rezultatele sunt la fel de spectaculoase.

0002

În imagine, cea mai recentă achiziție: un SSD Kingston Hyper-X Savage de 480GB.

Prima dată când am trecut de la clasicul HDD la un SSD, am crezut că nu e posibil așa ceva. Înainte, dacă îți doreai o creștere de performanță, nu prea aveai alternative, doar upgrade de placă de bază, procesor, RAM. Acum, simpla trecere la HDD la SSD aduce o nouă viață pentru orice laptop sau desktop mai vechi. Eu am făcut așa: odată cu trecerea la SSD am făcut și upgrade la Windows 10, iar acum parcă am un sistem complet nou.

Eu nu sunt un utilizator pretențios. Ocazional, joc câteva jocuri video. În mod curent, folosesc editarea foto și video (doar la nivel de Windows Movie Maker, nu ceva sofisticat). Totuși, cu stocarea pe HDD, Windows 7 și dotări normale: Core i5, 8GB de RAM și placă Nvidia de 1GB, procesarea video lua foarte mult timp. Uneori, combinarea fotografiilor dura și ea. Nu mai zic despre copierea unor fișiere video 4K atunci când făceam teste la aparatele care filmează astfel. Totul dura extrem de mult, iar în timpul ăsta nu puteam nici să plec, dar nici să lucrez la laptop. Am căutat cea mai bună soluție, iar acum vă spun, SSD-ul este cea mai bună variantă.

Am observat viteza de la prima experiență, cea de instalare pentru Windows. În mod normal, așteptai după el ore în șir, dar acum a mers totul ok în 20 de minute. Apoi, mi-am instalat la fel de rapid aplicațiile pe care le folosesc în mod curent. Nu știu cum să vă explic, dar procesarea video se face acum în maxim 5 minute. Transferul de fișiere pe un USB stick sau card de memorie este mult mai rapid. La procesarea foto nu a mai lucrat niciodată mai mult de zece secunde.

Viteza este crescută și la browsing, ba chiar aș putea spune că și la aplicațiile obișnuite precum Word sau Excel. Am renunțat să mai pun sistemul pe Sleep sau Hybernate, pentru că boot-ul normal durează 10 secunde. Nici vorbă de un minut pornirea cum era înainte. Da, HDD-urile de laptop sunt în general lente, 5.400 de rotații pe minut e de vis… Oricum, am testat între timp și HDD-uri cu 10.000 rpm și de asemenea stocare hibridă. Nu are rost și nu vă pierdeți timpul (sau banii) cu așa ceva. Alegeți un SSD serios, cum este SSD Kingston Hyper-X Savage de 480GB.

Cei de la Kingston, renumiți pentru că nu au probleme tehnice, au scos gama asta de top, Hyper-X, tocmai pentru gameri și entuziaști. Dar așa cum vă spun de fiecare dată, viteza asta este bună și pentru munca la birou, pentru task-urile multimedia, pentru orice aplicație care altfel îți consumă resure și timp. SSD-ul accelează de asemenea multitasking-ul poți schimba între aplicații rapid, iar ești mai productiv și nu mai pierzi vremea.

Pe lângă beneficiile de viteză, SSD-ul vă ajută să aveți un laptop mai rece – reduce din încălzirea produsă de HDD. Este mai eficient energetic, crește astfel autonomia sistemului. Nu are componente mecanice, deci micile șocuri din călătorie nu vă vor pune datele în pericol. Nu face zgomot, iar laptopul va fi mai silențios.

Dar cel mai important lucru este că poți folosi timpul economisit pentru lucrurile care contează cu adevărat. Ai mai mult timp alături de cei dragi, mai mult timp pentru tine, mai mult timp pentru hobby-urile tale și activitățile de relaxare.

Recomand cu căldură SSD-ul, iar laptopul meu va trece în curând la un SSD Kingston Hyper-X Savage de 480GB.