V-am scris de-a lungul timpului despre SSD, alternativa mult mai rapidă pentru stocare. Acum, după ani de zile în care a fost un accesoriu scump, SSD-ul devine prima alegere când vine vorba de sistemele performante, fie că vorbim de laptopul pentru muncă birou, dar mai ales când vorbim despre sistemele pentru jocuri video. Poate fi și desktop, rezultatele sunt la fel de spectaculoase.
În imagine, cea mai recentă achiziție: un SSD Kingston Hyper-X Savage de 480GB.
Prima dată când am trecut de la clasicul HDD la un SSD, am crezut că nu e posibil așa ceva. Înainte, dacă îți doreai o creștere de performanță, nu prea aveai alternative, doar upgrade de placă de bază, procesor, RAM. Acum, simpla trecere la HDD la SSD aduce o nouă viață pentru orice laptop sau desktop mai vechi. Eu am făcut așa: odată cu trecerea la SSD am făcut și upgrade la Windows 10, iar acum parcă am un sistem complet nou.
Eu nu sunt un utilizator pretențios. Ocazional, joc câteva jocuri video. În mod curent, folosesc editarea foto și video (doar la nivel de Windows Movie Maker, nu ceva sofisticat). Totuși, cu stocarea pe HDD, Windows 7 și dotări normale: Core i5, 8GB de RAM și placă Nvidia de 1GB, procesarea video lua foarte mult timp. Uneori, combinarea fotografiilor dura și ea. Nu mai zic despre copierea unor fișiere video 4K atunci când făceam teste la aparatele care filmează astfel. Totul dura extrem de mult, iar în timpul ăsta nu puteam nici să plec, dar nici să lucrez la laptop. Am căutat cea mai bună soluție, iar acum vă spun, SSD-ul este cea mai bună variantă.
Am observat viteza de la prima experiență, cea de instalare pentru Windows. În mod normal, așteptai după el ore în șir, dar acum a mers totul ok în 20 de minute. Apoi, mi-am instalat la fel de rapid aplicațiile pe care le folosesc în mod curent. Nu știu cum să vă explic, dar procesarea video se face acum în maxim 5 minute. Transferul de fișiere pe un USB stick sau card de memorie este mult mai rapid. La procesarea foto nu a mai lucrat niciodată mai mult de zece secunde.
Viteza este crescută și la browsing, ba chiar aș putea spune că și la aplicațiile obișnuite precum Word sau Excel. Am renunțat să mai pun sistemul pe Sleep sau Hybernate, pentru că boot-ul normal durează 10 secunde. Nici vorbă de un minut pornirea cum era înainte. Da, HDD-urile de laptop sunt în general lente, 5.400 de rotații pe minut e de vis… Oricum, am testat între timp și HDD-uri cu 10.000 rpm și de asemenea stocare hibridă. Nu are rost și nu vă pierdeți timpul (sau banii) cu așa ceva. Alegeți un SSD serios, cum este SSD Kingston Hyper-X Savage de 480GB.
Cei de la Kingston, renumiți pentru că nu au probleme tehnice, au scos gama asta de top, Hyper-X, tocmai pentru gameri și entuziaști. Dar așa cum vă spun de fiecare dată, viteza asta este bună și pentru munca la birou, pentru task-urile multimedia, pentru orice aplicație care altfel îți consumă resure și timp. SSD-ul accelează de asemenea multitasking-ul poți schimba între aplicații rapid, iar ești mai productiv și nu mai pierzi vremea.
Pe lângă beneficiile de viteză, SSD-ul vă ajută să aveți un laptop mai rece – reduce din încălzirea produsă de HDD. Este mai eficient energetic, crește astfel autonomia sistemului. Nu are componente mecanice, deci micile șocuri din călătorie nu vă vor pune datele în pericol. Nu face zgomot, iar laptopul va fi mai silențios.
Dar cel mai important lucru este că poți folosi timpul economisit pentru lucrurile care contează cu adevărat. Ai mai mult timp alături de cei dragi, mai mult timp pentru tine, mai mult timp pentru hobby-urile tale și activitățile de relaxare.
Recomand cu căldură SSD-ul, iar laptopul meu va trece în curând la un SSD Kingston Hyper-X Savage de 480GB.
„Cei de la Kingston, renumiți pentru că nu au probleme tehnice, au scos gama asta de top, Hyper-X, tocmai pentru gameri și entuziaști.”
Dupa scandalul cu modelul V300 eu am recomandat tuturora sa evite SSD-urile de la Kingston. Au trimis la review SSD-ul cu memorii bune si dupa ce au fost ridicati in slavi ca modelul lor este „best buy” au trimis catre muritorii de rand, adica noi, consumatorii, SSD-uri cu memorii proaste. Vreun anunt ceva ca au schimbat sub capota si SSD-ul de azi este mult mai lent fata de SSD-ul de ieri de la review desi au acelasi model pe eticheta? Nema! Doar dupa ce au fost trasi de maneca dupa ce alte siteuri au investigat problema au dat o scuza extraordinar de penibila:
https://www.reddit.com/r/buildapc/comments/1ur11x/discussion_psa_about_the_kingston_v300_ssd/
https://www.reddit.com/r/buildapcsales/comments/1up5ml/ssd_120gb_kingston_v300_6999_after_promo_code/
https://www.reddit.com/r/buildapc/comments/3jzlob/is_the_kingston_v300_still_a_bad_buy/
http://www.gamersnexus.net/guides/1360-kingston-v300-asynchronous-vs-synchronous-benchmark/Page-2
Daca va uitati la unele din rezultate va cruciti. Un Kingston V300 cumparat la 1-2 luni dupa lansare ajungea sa fie la fel de lent ca un HDD. Nu, nu era nicio problema hardware cu modelele vandute si clientii care s-au trezit brusc ca au primit cu totul altceva fata de ce era in orice review. Kingston de buna voie si nesiliti de nimeni au castrat SSD-ul imediat dupa lansare cand au vazut ca fraierii musca momeala.
Ca sa fac o analogie, e ca si cum azi ar aparea un model de Dacia Logan care scoate suta in 10 secunde, sta extraordinar pe viraje, franaeaza in 30 de metri maxim si are o viteza de top de 190 km/h. La 10.000 Euro. Toata lumea o lauda in reviewuri. Apoi clientul isi cumpara FIX acel model de Logan. Si se trezeste ca masina lui scoate suta in 20 de secunde, franeaza in cel putin 50 de metri si pe viraje masina devine o barca aproape incontrolabila. Viteza de top insa ramane la fel, 190 km/h. Reclama faptul ca a primit cu totul altceva fata de ceea ce au prezentat cei de la Dacia in reviewuri. Raspunsul lor? „Mars ba acasa! Scoate 190 km/h viteza de top? Scoate! Pa si la revedere! Testele de acceleratie, franare, manevrabilitate afecteaza negativ performanta, de-aia e mai lent noul model. AKA You’re holding it wrong.”
Va intreb, e OK o asemenea abordare? Din punctul meu de vedere nu este OK si din acest motiv oricine ar trebui sa evite SSD-urile Kingston, chit ca sunt mai bune ca un HDD. Sunt multe alte companii producatoare de SSD care nu isi inseala clientii pentru ca apoi sa se spele pe maini si implicit, acei producatori merita banii nostri, dar nu Kingston.
„Pe lângă beneficiile de viteză, SSD-ul vă ajută să aveți un laptop mai rece – reduce din încălzirea produsă de HDD. Este mai eficient energetic, crește astfel autonomia sistemului. ” – Treaba asta e un mit. Faptul ca nu are parti in miscare precum are un HDD clasic nu reprezinta automat garantia ca va consuma mai putin si implicit va fi mai rece. Aruncati un ochi aici:
https://techreport.com/review/22401/samsung-830-series-solid-state-drive/11
WD Scorpio Black = HDD de laptop la 7200 RPM. Consum maxim: 2.3W
Kingston HyperX prima generatie. Consum maxim: 2.5W
Samsung 830 SSD. Consum maxim: 4.8W.
Oare care din acestea 3 degaja mai multa caldura ca urmare a unui consum mai ridicat? Nu HDD-ul asta e clar. Sunt SSD-uri care consuma mai putin ca un HDD, dar faptul ca e SSD nu reprezinta automat garantia ca va fi asa. Daca n-au ajuns dovezile de acolo, ia sa analizam un pic ultimele SSD-uri cu interfata NVME:
Ce temperaturi vedem acolo? 90-100 de grade Celsius! Nu cunosc vreun HDD care sa fi atins vreodata o asemenea temperatura. Asa ca iarasi, teoria ca „e SSD deci e mai rece” nu se poate aplica din start si sa fie universal valabila. HDD-urile de laptop avand din ce in ce mai putine platane au ajuns sa consume chiar si sub 2W. Ori dupa cum am aratat mai sus, sunt foarte multe SSD-uri care depasesc lejer aceasta valoare. De aceea mentionez ca afirmatia legata de consum si temepratura unui SSD reprezinta un mit.
 
Salut,
V300 a fost un caz izolat, iar problema a fost cu una din componentele hardware, nu a fost o intentie a Kingston de a pacali pe cineva. Pur si simplu furnizorii modulului nu s-au ridicat la nivelul celor Toshiba:
 
Pai si cine alege ce componente NAND si controllere intra intr-un SSD Kingston? Toshiba, Micron, Samsung?
Evident ca nu!
Kingston aleg componentele ori din secunda in care au ales sa treaca de la sync la async NAND deja au comis-o, pentru ca oricat de buna ar fi o memorie async, ea tot nu se va ridica la nivelul celei de tipul sync sau Toggle-Mode. Daca au vazut ca nu respecta deloc performantele memoriior Toshiba de dinainte de ce anume nu au cerut de la Micron memorii mai performante?
Daca ai luat componente mai proaste si din faza testelor observi ca noul SSD sta mult mai prost fata de vechiul SSD nu ar fi logic sa te opresti un pic si sa ceri memorii mai performante? Ba da, dar Kingston n-a schitat nici macar o singura secunda acest gest. Implicit, schimbarea de la NAND performant la NAND slab a fost una cat se poate de intentionata si ei au crezut ca nu se prinde nimeni. Doar ca utilizatorii nu sunt atata de zombii pe cat ar vrea departamentele de marketing si PR.
Si nu, nu este un caz izolat, noua generatie Kingston UV 400 are urmatorul citat trimis catre cei care au facut review:
“Kingston is currently using Toshiba 15nm TLC NAND in its UV400 SSD. As Kingston is not a semiconductor and availability is ever-changing, we may need to source NAND Flash from other suppliers whenever there are generational changes (e.g., moving to 3D NAND). NAND changes are planned out months ahead of time as any new Flash we plan to use has to pass our rigorous qualification processes. The UV400 will always meet the specs listed regardless of the internal components.”
Ce intelegem din ce scrie mai sus? Ca cei de la Kingston vor putea efectua oricand o schimbare sub capota, miscare planificata cu cateva luni inainte si evident ca in caz ca vine cineva si le spune ca au dat NAND mai lent ei iar o s-o bage pe aia cu „Are viteza maxima in ATTO la fel, deci respecta specificiatiile.”
Imi pare rau, dar cei de la Kingston au facut-o cu premeditare, nu si-au cerut nicaieri scuze, nu au recunoscut faptul ca au facut schimbarea decat atunci cand era prea tarziu pentru clienti. Orice incredere in gama lor SSD s-a evaporat din punctul meu de vedere.
 
Kingston au facut schimbarea pentru ca nu mai gaseau controllerele respective, nu pentru ca era o conspiratie mondiala sa vanda SSD-uri mai putin performante… E simplu daca te gandesti.
 
Eu am kingston v300 120GB din 2012 si in 4 ani nu am avut nicio problema. Am avut si la 2 joburi astfel de ssd-uri (v300 120Gb, v300 240GB) si tot nicio problema. In schimb la fostul job am avut 8 samsung-uri de 250GB. Unul din ele a picat dupa vreo 3-4 luni.
 
@Empire: Aici nu vorbim de fiabilitatea SSD-urilor. Vorbim strict de faptul ca una au prezentat Kingston si cu totul alta au primit cei care l-au cumparat.
Sa zicem ca primesti un SSD sa-i faci recenzie. Il treci prin toate testele, ramai impresionat de cat de bun e, il recomanzi si la amicii tai.
Unul din ei il cumpara si vine la tine: „Mai Empire, mie de ce imi porneste Windowsu in 20 de secunde si nu 10 desi avem aceeasi configuratie hardware in rest?” „Mai Empire, de ce mie imi copiaza in 5 minute un fisier care e copiat la tine in maxim 2 minute si jumatate?” „Mai Empire, de ce dupa ce pornesc 3 aplicatii simultan imi gafaie dar al tau poate porni 6 si n-are niciun stres?”
Ce ii spui cand realizezi ca a cumparat FIX modelul pe care tu i l-ai recomandat si a primit CU TOTUL ALT PRODUS sub capota, net inferioror celui pe care tu l-ai primit pentru a-l recomanda mai departe. Ce le spui tuturor amicilor tai care cumpara acel produs si se trezesc ca modelul lor e in continuare net inferior celui primit de tine pentru a-i face recenzie? Ce le spui atunci cand producatorul tace malc atunci cand incerci sa aflii daca e vreo problema hardware? Ce le spui cand ei iti spun ca au schimbat cu buna stiinte piesele cu unele net inferioare dar au „uitat” sa anunte pe oricine de treaba asta si au refuzat sa-i puna alt model pe eticheta ca sa nu existe confuzie? …..
Argumentul ca „Au ramas fara acel model de celule NAND si de-aia au schimbat”, este extraordinar de subred si se prabuseste ca urmare a acestor modele:
Acestea sunt modele aparute ULTERIOR Kingston V300 si care beneficiaza de ghiciti ce?
Toshiba
Sync
NAND!
Cat timp orice alta companie producatore de SSD a putut sa vina cu modele care contineau memorii Sync NAND de la Toshiba, scuza ca „N-au mai avut acel model si au trebuit sa treaca la altul” nu mai poate sta in picioare.
Dar hai fie, sa zicem ca nu se mai gaseau de loc memorii Sync NAND de la Toshiba. Puteau achizitiona memorii Sync NAND de la Micron, Hynix, Samsung, Intel etc. pentru a pastra performanta identica cu modelul initial si nu dusa in galeata cu memoriile Async. Dar nu, ei au ales sa comande memorii Async imediat ce toate recenziile l-au laudat ca un adevarat best buy.
Haideti sa vedem ce au facut Samsung.
1. Au anuntat public faptul ca vor schimba intern memoriile NAND la noile revizii de SSD-uri cu acelasi tip de functionare la NAND [Sync – > Sync]
2. Au trimis noile revizii cu memorii noi la recenzii pentru ca orice tester independet sa realizeze daca a avut loc un spor sau o degradare a performantei.
Unde sunt acesti pasi facuti de catre Kingston daca ei sunt intr-adevar sinceri in intentiile lor? Bate vantul evident, replica data editorilor de la Anandtech a aparut abia dupa toate plangerile catre suportul tehnic de la Kingston. Le cadea mana daca puneau un anunt de tipul „Noile memorii de la Micron nu respecta baremul de performanta impus de memoriile Toshiba pe care le-am echipat initial asa ca va anuntam ca modelele XXY si XXZ vor avea o performanta mai slaba. In curand vor rezolva problemele si vom primi un nou transport de memorii Micron care sa respecte standardele.” Dar nu. Odata ce au trecut pe memorii Async, n-au mai revenit la memoriile bune Sync NAND pe toata durata vanzarilor modelului V300. Puteau reveni oricand la un model mai performant de memorii si dupa ce a explodat scandalul insa n-au facut-o. Nu pare deloc suspect, corect?
Ce este asa greu de inteles ca cei de la Kingston v-au facut reclama la o lanerna cu un LED de 9W dar cand ati dat comanda la colet ati primit o lanterna cu un LED de 5W? Ce e asa greu de inteles ca o asemenea tactica de bait-and-switch trebuie intotdeauna pedepsita de catre noi ca si consumatori pentru ca nicio companie nu va invata vreodata pana nu ii doare la buzunar. Au tras schema si mai si vin oameni sa-i apere desi au comis o magarie? Sunt cat se poate de bucurosi in timp ce noi ne luam teapa…..