Daca primiti mesaje cu felicitari de Valentine’s Day care par mai deosebite decat e-mailurile normale cu felicitari, vin de la necunsocuti sau sunt trimise de cunoscuti dar par suspecte (partinti care scriu “cool”, bunici care va trimi porno, unchi care va ivita la videochat), atunci faceti bine si ganditiva de doua ori inainte sa deschideti attachmenturile sau  sa accesati link-urile din mesaje. Chiar daca par sa fie foarte distractive. BitDefender a tras ieri un semnal de alarmain acest sens.

Virusul Storm a atacat sistemele a milioane de utilizatori de Internet în februarie 2008, sub pretextul oferirii unor cadouri de Valentine’s Day. Mesajul conţinea un link care direcţiona presupusele victime către un site de unde ar fi trebuit să descarce şi să vizioneze o felicitare primită cu această ocazie.  În schimb, în locul acestei felicitări, sistemul utilizatorului era infectat cu virusul Storm şi informaţiile personale erau sustrase.

Sfaturi Bitdefender:

– Nu deschideţi e-mail-urile venite de la expeditori necunoscuţi sau în care nu aveţi încredere. Mulţi viruşi se răspândesc prin mesajele e-mail, aşa că cereţi o confirmare din partea expeditorului dacă aveţi îndoieli.

–  Nu deschideţi fişierele ataşate mesajelor care au un subiect suspect. Dacă doriţi să le deschideţi totuşi, salvaţi-le mai întâi pe hard-disc şi scanaţi-le cu un program antivirus actualizat.

–  Ştergeţi orice e-mailuri în lanţ sau nedorite. Nu le trimiteţi mai departe şi nu răspundeţi expeditorilor acestora. Acest tip de mesaje este considerat a fi spam, pentru că nu este dorit şi solicitat în prealabil şi duce la supraîncărcarea traficului pe Internet.

–  Actualizaţi-vă sistemul şi aplicaţiile cât mai des. Unele sisteme de operare şi aplicaţii pot fi setate să se actualizeze automat. Folosiţi-vă cu încredere de această facilitate. În cazul în care nu instalaţi îndeajuns de des patch-uri pentru sistem, acesta poate deveni vulnerabil la pericole pentru care s-au găsit deja remedii.

– Nu copiaţi nici un fişier dacă nu-i cunoaşteţi sursa sau nu aveţi încredere în aceasta. Verificaţi sursa (provenienţa) fişierelor pe care le descărcaţi şi asiguraţi-vă că programul antivirus a verificat deja fişierele.