Am fost în week-end al festivalul Liminal 2017, primul eveniment de artă, știință și tehnologie din București, care a inclus o expoziție de artă trans-media, o serie de discuții despre tehnologiile utile si cum ne vor modela viitorul, cât și un hackathon în cadrul căruia participanții au dezvoltat sisteme și dispozitive de teraformare pentru a coloniza alte planete.

Liminal este un proiect realizat de Modulab, o platformă interdisciplinară de explorare a noilor tehnologii în relație cu arta, design-ul, inovația socială, spațiul public, cultura populară și industriile creative. Sunt susținuți de BRD, partener principal al evenimentulu. Implicarea în acest proiect face parte din strategia BRD de susținere a creatorilor de tehnologie care contribuie prin ideile și actiunile lor la construcția viitorului.

BRD a provocat oamenii la o serie de experimente unice și teste de aptitudini. Eu am interacționat cel mai mult cu Mindcraft Battle, un dispozitiv care îmbină tehnologia de ultimă generație cu un sistem interesant vizual. Practic, pe o masă de lemn, un cub plutea pe un câmp electromagnetic. Cei doi participanți poartă căști care citesc undele cerebrale și transmit informația către cub. Apoi cubul se deplasează în sensul celui mai puternic impuls primit. Cu cât te concentrezi mai tare, undele sunt mai puternice, iar cubul primește un impuls mai puternic. Mindcraft Battle a fost adusă în cadrul festivalului Liminal 2017 de către BRD.

Mindcraft battle Liminal 2017 (18)

În cadrul discuției am aflat despre două teste de aptitudini (disponibile aici și aici) prin care utilizatorii pot descoperi cât de multe știu despre progres, de unde vine și unde ne duce, cât și despre tehnologie. Am participat întâi la What is your TECHSPERTISE?, iar rezultatul a fost pe măsura așteptărilor:
You are The Supreme Maker!
Având în vedere instrumentele potrivite și accesul la materiale, ai putea construi probabil o nouă lume de la zero. Puterea ta specială este materializarea ideilor, desenelor, calculelor, visurilor și minunilor. Dacă cineva ți-ar verificat buzunarele acum, probabil că ar găsi șuruburi, clește, poate chiar un multimetru. Abilitățile tale de fabricație sunt atât de rafinate încât adesea ai nevoie să îți construiești propriile instrumente, pentru a se potrivi cu nivelul tău. Masa de sudură, strungul de strunjire, cutterul cu laser și bancul de tâmplarie sunt mobilier bun pentru cuibul tău. Ne-am pregătit baza cu toate acestea, astfel încât să te simți acasă în misiunea noastră.

Apoi am făcut testul What’s your progressive profile?. Aici rezultatul e un pic diferit:
You are a particularly just vanguard, with an alien view. Vă încurajez faceți și voi testele online.

Am văzut însă și alte dispozitive în cadrul festivalului. Practic, cei de la Modulab vor să discute despre tehnologiile viitorului, dar și să încurajeze fenomenul artistic. Unul dintre dispozitivele prezentate nu avea un caracter funcțional precis. Creat de Alan Brown, un artist digital din UK, dispozitivul imită un bancomat, ai un cititor pentru card și un dial pentru cifre, dar în loc să îți afișeze soldul sau să scoți bani, aparatul scoate doar o chitanță cu o poezie dedicată ție. Uneori include și numele de pe card pe chitanță.

Am mai văzut și alte instalații, a fost prezentată seria de podcasturi Very Very Far Away, care discută despre știință și tehnologie în contextul science-fiction. De asemenea, un experiment privind sentimentele, care reda imagini și muzică pe baza interacțiunii cu utilizatorul. Tot în cadrul festivalului am vorbit cu Irina Ștefaniu (brand manager BRD) despre Mindcraft Stories, un proiect de jurnalism prin care BRD dorește să livreze conținut original despre știință și tehnologie, dezvoltat de jurnaliști și profesioniști și care va fi lansat în perioada următoare sub coordonarea Ioanei Calen (care gestionează o echipă de creatori de conținut printre care Constatin Vica, Andra Bălțoiu sau Leona Chițoiu).

Printre proiectele susținute de BRD sub umbrela Mindcraft se numără BRD First Tech Challenge, Innovation Labs, CoderDojo, NASA Space Apps Challenge, dar și sponsorizări ale echipelor de robotică Autovortex și heRObotics pentru participarea la competiții internaționale. BRD are un departament intern dedicat inovației și dezvoltării noilor tehnologii, care este condus și coordonat de către Horia Velicu, în calitate de Head of Innovation Lab.