La prima întâlnire cu un laptop MSI am testat GP65 Leopard 9SE, un dispozitiv de gaming, cu design bun, performanțe decente și un preț relativ accesibil. Este motorizat de procesoarele Intel din generația a noua și are placă video Nvidia RTX2060. Un preț bun versus competitorii din zona de gaming, dar rămâne un laptop relativ scump.

Pro și contra MSI GP65

Avantaje:

  • dimensiuni cu 15% mai compacte;
  • performanțe hardware bune;
  • ecran 144Hz;
  • tastatură luminată RGB;
  • conectivitate bună;

Dezavantaje:

  • rămâne destul de greu și are alimentator mare;
  • pe zona inferioară este din plastic;
  • prețul e relativ bun pentru segmentul gaming, dar este mare;

Detalii tehnice MSI GP65 Leopard 9SE

Ecran: 17.3 IPS Full Hd, 144Hz
Procesor: 9th Gen. Intel Core i7-9750H Processor
GPU:  GeForce RTX 2060 6GB GDDR6
Memorie: 16 GB RAM (max: 64)
Stocare: 1TB (max: 2xSSD + HDD)
Dimensiuni: 397 x 268.5 x 29 mm
Greutate: 2.6 kg
Baterie: 51 WHR (6-cell)
OS: Windows 10 Home
Tehnologii: Bluetooth v 5.0, WiFi ac, HDMI, USB 3.2, USB Type-C, Killer E2400 Gigabit Ethernet Controller
Preț: 6.500 lei

Mai multe informații oficiale pe site-ul MSI.

Review MSI GP65 Leopard 9SE

Este pentru prima dată când testez un laptop MSI, de câțiva ani mi-au trimis unele știri, au anunțat că trimit produse la review, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Mă rog, fiecare companie cu preferințele sale. Laptopul nu este rău, este bine făcut, solid, se mișcă bine, dar nu este nici în fruntea clasamentului, nici nu are vreun atuu special. Carcasa pare din plastic în partea de jos și mă întreb ce se întâmplă dacă e scăpat accidental. Oricum, se simte la mână la un plastic ieftin. Dar capacul și zona de palm-rest pare să fie metalică. Mi-a plăcut faptul că nu s-a încins în timpul testelor rulate, iar scorurile sunt bune.

Laptopul arată în general bine și se văd elementele de gaming, are conectivitate foarte bună și un display cu performanțe bune. Este mai compact și mai ușor decât un laptop normal de 17.3 inch, dar cu toate acestea este destul de mare și destul de greu, iar alimentatorul său adaugă și el vreun kilogram la rucsac, deci nu este cel mai nimerit partener de călătorie. Pe de altă parte, performanțele sunt bune și sistemul de răcire mi s-a părut destul de eficient.

Ecranul MSI GP65 Leopard 9SE este IPS Full HD, dar are rată de refresh 144Hz, deci se va mișca mai fluent în jocurile unde grafica chiar contează. Este motorizat de Intel Core i7-9750H din a noua generație, procesor high-end pentru laptopuri, nu vreo variantă ultra-low voltage. Are șase nuclee pe arhitectura Coffee Lake, rulează la 2.6GHz în mod normal și pot atinge 4.0 Ghz cu toate șase nucleele sau 4.5Ghz cu un singur core. Performanța crește cu vreo 50% comparat cu modelul similar din generația Kaby Lake, astfel că este ideal pentru orice aplicații intensive sau jocuri video. Dispune de 12MB de Smart Cache, mai multe detalii găsiți aici.

Acest procesor de top este susținut de un GPU pe măsură, Nvidia Gerforce RTX2060, nu chiar cel mai puternic, dar pe-aproape. Este un procesor grafic similar cu cel de desktop, doar că frecvențele maxime sunt reduse cu 30% pentru a limita consumul de energie pe laptop. Include cele mai nou tehnologii Nvidia, precum Deep Learning Super Sampling sau Real-Time Ray Tracing. Performanțele în gaming sunt comparabile cu Nvidia GTX 1070, sub nivelul plăcii grafice RTX2060 pentru desktop-uri.

Stocarea la sistemul testat era pe SSD Samsung de 1 TB, destul de ok pentru majoritatea jocurilor, dar poate fi problematic pentru pasionații care au multe jocuri instalate. Totuși, din câte am citit se pot pune două SSD-uri și 1 HDD pentru a crește capacitatea. De asemenea, vine cu 16GB de RAM și se pot pune maximum 64GB.

Conectivitatea este de nivel foarte bun și îmi place că au introdus multe tehnologii la cea mai nouă versiune. Din păcate nu și WiFi, unde au rămas pe generația a cincea (Wifi ac). Dar are Bluetooth 5.0, are USB la generația 3.2, atât pentru accesorii, cât și mufă USB Type-C, HDMI 2.0a și port miniDP 1.4, iar pentru LAN au un modul special, Killer Gb LAN, despre care se spune că gestionează inteligent traficul, optimizând transferul pentru jocuri video. Include chiar și cititor de carduri, foarte util deseori.

Tastatura este SteelSeries, cu iluminare RGM, mi s-a părut destul de bună, cu butoanele bine definite, confortabil de apăsat și delimitate clar. Are și zona de taste numerice în lateral, are tastele pentru funcții deasupra, este o versiune perfectă pentru input din punctul meu de vedere. Mi s-a părut cam limitat TouchPad-ul, ar fi putut fi implementat unul mai larg, dar probabil s-au gândit că ar putea fi apăsat din greșeală în jocuri și l-au limitat.

Teste benchmark

Am rulat mai multe teste, laptopul MSI GP65 Leopard 9SE se meține în top, cu rezultate peste majoritatea sistmelor care au folosit aceste sisteme de testare, dar are performanțe mai degrabă în zona de aplicații și procesare video decât în cea de jocuri, mai ales pe partea de jocuri cu grafică 4K se dovedește destul de limitat. E adevărat că nu sunt prea mulți entuziaști care să joace în 4K la ora actuală și atunci vorbim mai ales de sisteme desktop mult mai avansate.

Concluzii

MSI GP65 Leopard 9SE este un laptop de gaming performant și nu foarte scump. Este bine făcut, solid și oferă conectivitate foarte bună. Este mai compact și ușor decât alți rivali cu ecran de 17 inch. Pe de altă parte nu este nici cel mai ieftin model și nici foarte ușor, iar încărcătorul său mare nu prea ajută la mobilitate, nici autonomia nu este punctul forte. Personal mi se pare un preț bun pentru un dispozitiv dedicat gamingului, dar sunt rivali care oferă o performanță mai bună.

Galerie foto