Nvidia a lansat oficial astăzi GeForce RTX 4070, versiunea mai accesibilă a lui 4070 Ti. Am fost printre primii care au testat noua versiunii a plăcii desktop. Mai precis am testat MSI Ventus 3X GeForce RTX 4070, care oferă gaming de ultimă generație, cu tehnologiile de top ray tracing sau DLSS 3, având însă un preț mai accesibil decât produsele anterioare.

MSI Ventus 3X GeForce RTX 4070

Pentru o perioadă limitată, gamerii care cumpără plăci video 4070 până pe 8 mai 2023 vor primi Overwatch 2 Ultimate Battle Pass și 1,000 de monede Overwatch 2, în valoare de 40$.

Pro și contra MSI Ventus 3X GeForce RTX 4070

Avantaje:

  • gaming cu multe fps-uri, fără întreruperi;
  • preț și mai accesibil;
  • tehnologii precum ray tracing și DLSS 3;
  • menține constant nivelul de FPS-uri atins;
  • consumul de energie este redus;

Dezavantaje:

  • necesită upgrade de procesor și placă de bază;
  • performanța este sub 4070 Ti;

Detalii tehnice MSI Ventus 3X GeForce RTX 4070

GPU: Ada Lovelace AD104-250
Proces de fabricație: 4N NVIDIA Custom Process
Nuclee CUDA: 5888
Nuclee Tensor: 184
Nuclee RT: 46
Unități de texturare: 184
Frecvența de bază: 1920 MHz
Frecvența boost: 2475 MHz
Memorie: 12 GB GDDR6X
Frecvența memoriei: 10500 MHz (21 Gbps)
Interfața memoriei: 192-bit
Lățimea de bandă a memoriei: 504 GB/s
Tranzistori: 35.8 miliarde
Dimensiuni: 336x140x61 mm
TGP: 200 W
Output: 1x HDMI 2.1, 3x DisplayPort 1.4a
Preț: 599 USD

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 3 Media: 4]

Despre RTX 4070

Se pare că, pas cu pas, Nvidia aduce tehnologia RTX 40xx la niveluri de preț tot mai accesibil. După ce a lansat oficial 4090 și 4080, compania a prezentat la începutul anului versiunea 4070 Ti, iar acum trece la 4070, variantă de bază. Prețul recomandat este de 599 dolari, deci cu 200 de dolari sub nivelul variantei Ti. Dar și specificațiile și performanțele obținute sunt sub nivelul modelului anterior. Practic este de 1.7 ori peste nivelul RTX 3070Ti.

GeForce RTX 4070 se bazează pe GPU AD104 și este echipată cu 5.888 de nuclee CUDA, are 184 de nuclee tensor de a patra generație care oferă 466 de nuclee tensor (cu Sparsity) pentru procesare DLSS. Nuclee Ada RT de a treia generație capabile de 67 RT-TFLOPS pentru grafică cu ray tracing. În total dispune de 12 GB de memorie GDDR6X. La fel ca toate GPU-urile seriei 40 și 4070 folosește tehnologiile Ada, inclusiv Shader Execution Reordering (SER), are noile motoare de bază RT și DLSS 3, făcându-l un GPU excelent pentru jocurile video care sunt redate cu grafică tradițională, precum și jocurile cu grafică modernă.

RTX 4070 este excelent și pentru crearea de conținut, nu doar pentru jocuri. Driverele NVIDIA Studio sunt proiectate pentru a oferi stabilitate maximă și o suită de instrumente exclusive care valorifică puterea RTX pentru fluxurile de lucru creative asistate de AI.

În 2018, Nvidia a început o revoluție în gaming odată cu lansarea plăcilor grafice GeForce RTX de prima generație. De la lansarea primelor jocuri video, iluminarea a fost falsificată și diferite hack-uri folosite pentru a aproxima umbrele, reflexiile și alte proprietăți din lumea reală. GeForce RTX a adus ray tracing în timp real, permițând dezvoltatorilor să redea în mod realist reflexiile și iluminarea, făcând jocurile lor mai captivante și mai plăcute.

Cinci ani mai târziu, suntem la a treia generație de RTX. Acum, DLSS 3 multiplică performanța cu generarea de cadre accelerată de AI în 30 de jocuri. Nvidia Reflex reduce latența sistemului pentru o experiență mai receptivă și plăcută în peste 70 de jocuri. Iar noile tehnologii precum Shader Execution Reordering (SER), Opacity Micromaps (OMM), NVIDIA RTX Direct Illumination (RTXDI) și RTX Global Illumination (RTXGI) permit dezvoltatorilor să creeze efecte ray tracing la FPS-uri ridicate, cu mai puțin efort.

Impresii după testare

Din păcate nu am avut foarte multe jocuri la dispoziție. Am testat iar cu Cyberpunk 2077, precum și noul F1 22. În funcție de setări, poți opta pentru grafică 1440p sau poți atinge, ca mine, 1000 FPS-uri la rezoluție mai joasă.

Cyberpunk 2077 este unul dintre cele mai avansate jocuri disponibile din punct de vedere tehnologic, folosind mai multe tehnici de ray tracing pentru a reda niveluri incredibile de detaliu. Au introdus Ray Tracing: Overdrive Mode, care introduce full ray tracing, tehnică cunoscută și sub denumirea de path tracing.

Modul Overdrive de la Cyberpunk 2077 oferă o privire în viitorul tehnologiei. Nvidia și CD PROJEKT RED au lucrat împreună la îmbunătățiri suplimentare pentru ray tracing, remedieri de erori și optimizări ale performanței. Reflecțiile, umbrele și multe altele sunt îmbunătățite, așa va arăta grafica jocurilor video din viitor. Cyberpunk folosește DLSS 3 pentru a multiplica performanța.

F1 22 de la Codemasters și Electronic Arts include deja cu reflexii opace cu ray tracing. Reflexii transparente și umbre, dar și Super Rezoluție DLSS. Se pot juca cursele de mare viteză la 4K la peste 120 FPS datorită puterii plăcilor grafice GeForce RTX 40 Series și adăugării NVIDIA DLSS 3. Fără rezoluție 4K am reușit să duc jocul la 400 FPS-uri în mod constant.

Conform testelor realizate de Nvidia, RTX 4070 poate duce Valorant la 410 FPS-uri, Overwatch 2 la 244 FPS, WoW la 273 FPS-uri, CS2 la 325 FPS-uri. Din păcate nu am avut ocazia să le testez și eu.

Despre DLSS 3

Diferența față de generația RTX 30xx stă în tehnologia DLSS 3. Nici chiar RTX 3090 nu are DLSS 3. Noua tehnologie permite performanțe extinse față de generația anterioară.

DLSS 3 aduce utilizarea AI pentru a genera cadre complet noi, nu doar pixeli. DLSS 3 are patru componente: un nou accelerator de flux optic, vectori de mișcare a motorului de joc, un generator de cadre AI cu codificare automată și tehnologia Reflex cu latență super scăzută.

DLSS 3 procesează noul cadru și cadrul anterior pentru a descoperi cum se schimbă scena. Acceleratorul de flux optic oferă rețelei neuronale direcția și viteza pixelilor de la cadru la cadru. Perechile de cadre din joc, împreună cu geometria și vectorii de mișcare a pixelilor, sunt apoi introduse într-o rețea neuronală care generează cadrele intermediare. DLSS 3 generează cadre complet noi, fără procesarea grafică convențională, sporind performanța jocului de până la 4 ori în carcasele legate de GPU față de randarea cu forță brută.

Deoarece DLSS 3 generează un nou cadru fără a implica jocul, beneficiază atât de jocurile limitate cu GPU, cât și cu CPU. În jocurile cu CPU limitate, în special în cele care sunt grele în fizică sau sunt jocuri de nivel mondial, DLSS 3 permite GPU-urilor Ada să redea jocul la o rată de cadre mult mai mare decât poate calcula CPU-ul.

DLSS 3 funcționează simultan cu DLSS Super Resolution (alias DLSS 2), integrat acum în peste 280 de jocuri și aplicații.

Concluzii

MSI Ventus 3X GeForce RTX 4070 este una dintre plăcile video de ultimă generație, care aduce accesul la tehnologiile avansate, la un nivel de preț mai accesibil. Face parte din noul val de plăci RTX 4070, care aduc ray tracing și DLSS 3 la un nivel de preț mai competitiv. Imaginile din jocuri sunt de o calitate excelentă. Performanța este bună, vedeți și testele realizate mai jos. Iar dacă prețul este competitiv, cu atât mai bine.

Galerie foto