Am avut ocazia să testez Navitel R600 Quad HD, o cameră video auto de calitate bună și am pentru voi un astfel de model care va fi câștigat de un comentator norocos. Detalii la finalul articolului.
UPDATE: am făcut azi tragerea la sorți, am scos din concurs trei comentarii nepotrivite.

View post on imgur.com


Câștigătorul este autorul comentariului nr. 19 – Lucaci Aurora Carmen. Felicitări!
Stați aproape că vor fi alte concursuri noi. Filmarea pe Youtube:


Detalii tehnice Navitel R600

Senzor: Omnivision OV4689;
Lentila: unghi de vizualizare de 170°;
Filmare: 2560×1440 Quad HD (30 fps) sau Full HD, 720p
Senzor special: surprinde și protejează imaginile importante din jurul unui accident în caz de accelerație subită, frânare sau coliziune;
Mod de noapte: filmează în lumină slabă în modul de noapte;
Timestamp: afișarea datei pe video și fotografii;
Stocare: card microSD/SDHC.
Auto: înregistrare automată la pornirea motorului;

Experiența cu Navitel R600

Am testat multe camere video pentru mașină în ultimii ani, iar Navitel 600 QHD este una entry-level, nu chiar cea mai ieftină, dar are doar funcții de bază. Este compactă și ușor de folosit, dar are suportul cu lipici 3M și nu este făcută pentru a fi mutată des sau folosită pe mai multe mașini. Prefer varianta cu ventuză simplă pentru că este mai ușor să scoți camera și s-o duci în altă parte atunci când ai nevoie să filmezi cu ea. Lipiciul este sensibil la temperaturile mari din vară și ultima oarâ când am avut cameră cu lipici acesta a curs pe parbriz și a fost greu de curățat.

Nu este cazul modelului actual, la teste nu am avut probleme și totul a fost ok. Am înregistrat cu ea și ziua, dar și seara pentru a vedea diferențele la filmare. Am pus imaginile aici:

Este o cameră de bază, dar are suport pentru carduri de memorie de capacitate mai mare. Cu 256GB nu trebuie să golești prea des cardul din motive de spațiu. Dacă mergi cu mașina la birou, un card de 64GB poate ține vreo 10 ore de filmare, deci teoretic ar trebui să fie suficient pentru o săptămână de dus-întors. Când se umple poți decide dacă păstrezi imaginile sau filmezi peste în continuare.

Calitatea imaginilor este bună pe lumina zilei și destul de ok pe seară, există la ora actuală camere mai avansate pentru filmarea pe lumină slabă, dar cel mai mult apreciez camerele care pot filma atunci când detectează mișcare sau un șoc atunci când mașina este parcată. A mea a fost lovită în parcare și am avut noroc că șoferul vinovat a recunoscut și avea și asigurare, deci am reparat-o fără mari bătăi de cap. Dar se putea să nu recunoască și atunci ar fi fost complicat.

Senzorul de imagine este de calitate bună, făcut de Omnivision, dar bateria este relativ mică și trebuie ținut conectat la priză. Din fericire vine cu un fir suficient de lung. Navitel 600 QHD nu are decât înregistrare automată la pornirea motorului și filmează în buclă, deci toate clipurile sunt lipite într-unul. Dacă aveți o fază care merită împărtășită pe Youtube sau Facebook, trebuie să o căutați în clip și să decupați cu o aplicație doar scena respectivă. La fel în cazul în care aveți un incident.

Totuși, să nu uităm că este o cameră video de 400 de lei și nu cea mai sofisticată opțiune. Camerele video auto sunt foarte utile pentru accidentele sau incidentele la care unul dintre șoferi alege să fugă de la fața locului. Fie că se sperie, că era beat la volan sau nu are actele în regulă. Dacă nu aveți nici filmarea lucrurile se complică. Desigur, este utilă camera și când sunteți trași pe dreapta aiurea sau în cazul în care vi se cere șpagă, deși simpla prezență a dispozitivului în geam va descuraja astfel de incidente.

Este bună și pentru momentele acelea în care aveți întâlniri inedite și ar fi dificil să scoateți un smartphone pe geam. De exemplu pe la munte unde ies urșii la plimbare și așa mai departe.

Concluzii

Navitel R600 este o cameră video auto de bază, care pornește filmarea odată cu motorul și o întrerupe când opriți. Are un senzor special care detectează accidentele și salvează imaginile din acele momente, le protejează special pentru a fi disponibile ulterior. Este Q HD la 30 de cadre pe secundă, deci o filmare de bază, dar și prețul este unul accesibil, vreo 400 de lei. Este utilă și vă faceți treaba cu ea foarte ok.

Concurs !

Comentează la acest articol cu răspunsul la întrebarea:
în ce situații la volan crezi că te-ar putea ajuta o cameră video auto Navitel 600?

Concursul este deschis pînă pe 5 iulie, ora 23:59. Câștigătorul va fi anunțat tot aici pe 8 iulie (luni).

Galerie foto