Am testat Nextbase 622GW, una dintre cele mai performante camere video auto disponibile pe piață. Include filtru de polarizare (anti-reflex), filmează 4K, are stabilizare integrată și mod de noapte. Și poate fi controlată prin comenzi vocale datorită integrării Amazon Alexa.

Nextbase 622GW

Detalii Tehnice Nextbase 622GW

Filmare: 4K @ 30fps, 1440 @ 60fps, 1080p HD @ 120fps
Display: 3” HD IPS Touch
Lentilă: 6 straturi f1.3
Unghi vizualizare: 140 de grade
Moduri: Zi/Noapte/Vreme extremă / Parcare / Super Slow Motion
Tehnologii: Wi-Fi, Bluetooth, GPS, Alexa, localizare de urgență, stabilizare integrată
Preț: 1.149,99 lei la data publicării

Pro și contra Nextbase 622GW

Avantaje:
– calitate foarte bună a filmării;
– imagini clare inclusiv pe timp de noapte;
– reflexii reduse și unghi larg;
– mod inteligent în parcare – se activează la lovituri;
– ușor de instalat și utilizat;

Contra:
– sistem de prindere bazat pe adeziv 3M
– preț nu tocmai accesibil;

Experiența cu Nextbase 622GW

Testasem o cameră de nivel mediu de la Nextbase acum trei ani, prin amabiliatea Falcon Electronics. S-a descurcat surprinzător de bine și avea și ea filtru de polarizare, care mie mi se pare obligatoriu pentru astfel de filmări. Îmi place să văd cum evoluează produsele electronice în timp, așa că am vrut neapărat să văd cum este un produs vârf de gamă disponibil acum.

Nextbase 622W este o alegere interesantă. Piața este tot mai aglomerată de produse pentru filmarea din mașină, însă multe nu au o calitate bună. De-asta mi se pare o idee interesantă faptul că au adresat toate probleme care pot apărea într-un singur produs.

Filmarea 4K a devenit aproape standard. Deși majoritatea oamenilor tot nu folosesc erane 4K, acum orice filmare încărcată pe Youtube este la rezoluție maximă. Ocupă ceva mai mult spațiu pe card, însă poți utiliza și carduri de capacitate mai mare. Pentru a salva un moment special are un buton special care poate fi apăsat pentru a evita ștergerea lui (înregistrare peste când este depășit spațiul). În cazul unui impact, imaginile sunt protejate automat pentru a avea dovada. Înregistrarea 4K presupune și utilizarea unui card performant (U3). Cei de la Nextbase oferă propriile carduri de 32, 64 și 128GB.

Lentila este extrem de importantă. Multe camere auto ieftine nici nu au lentila din sticlă. Aici au folosit o lentilă din 6 elemente, cu tratamente anti-reflex. Stabilizarea este esențială pentru filmare, camera e prinsă de parbriz, care poate vibra în funcție de mașină sau drumul parcurs. Deci riști să ai o filmare mișcată.

Calitatea filmărilor este dată de un nou procesor quad-core Ambarella H22. Este un SoC care integrează un senzor de imagine avansat (ISP), encodere H.265 (HEVC) și H.264 (AVC) și un CPU puternic Quad Core ARM Cortex-A53.

Video: filmare zi / noapte


Vedeți aici cum a filmat pe timp de zi / noapte.

Am fost surprins de prinderea cu adeziv 3M. Am avut probleme cu un alt model, nu vă sfătuiesc. Dar am fost surprins plăcut să aflu că se poate comanda și ventuză (yey!). Să vă explic de ce este nevoie.

Camera poate fi setată ușor greșit și nu te prinzi din prima. Vedeți în clipul demo, când am avut o umbră de la retrovizoare, când umbre în stânga, când pe colțuri. Soluția mai simplă este ventuza. Poate există riscul ca și ventuza să cadă, dar o poți reatașa extrem de ușor.

Camera este alimentată de la priza de brichetă și au păstrat mufa de USB veche. Aș fi preferat să treacă la Type-C și să poți alimenta cum vrei tu.

La modul pozitiv însă, camera integrează Alexa pentru comenzi vocale. Este mai simplu pentru șofer și nu trebuie să iei mâinile de pe volan. De asemenea, integrează geolocalizare de urgență prin What3Words, care funcționează chiar și în acele zone în care semnalul telefonic și conexiunea la internet sunt o problemă. Ce este What3Words? Au împărțit lumea în careuri de 3 metri pătrați și au dat fiecărui pătrat o combinație unică de trei cuvinte. Este cel mai simplu mod de a găsi și de a partaja
locații exacte.

De ce contează calitatea imaginii

O calitate bună a imaginii nu contează doar pentru a trimite clipuri impresionante din călătorii. Ci devine extrem de importantă pentru incidente.

La sfârșitul anului trecut a fost depus un proiect de lege referitor la circulația pe drumurile publice, care prevede posibilitatea utilizării înregistrărilor obținute cu ajutorul unei camere de bord. Pe viitor se vor folosi pentru a constata contravențiile din trafic. Iar imaginile Nextbase impresionează prin calitate.

Update: deocamdată a fost respins.

Concluzii

Nextbase 622GW este la ora actuală una dintre cele mai performante camere video auto disponibile pe piață. Are stabilizare integrată, filmare 4K, filtru anti-reflex, montaj ușor și utilizare simplă. Prețul este un pic peste medie, dar este un produs premium, avansat. O puteți comanda de pe eMAG sau din magazinul Falcon Electronics.