Ok, ne-am obișnuit deja cu telefoane smart, cu televizoare smart sau chiar cu ideea de locuință smart – există și în România proiecte de case inteligente în care toate sistemele electronice sunt controlate centralizat. Acestui trend i se adaugă altă mega-tendință în comunicații, deja prezentul „Internet of things”, dispozitivele mereu conectate la Internet și care comunică online. E clar, tehnologia transformă societatea, ne poate face tuturor viața de zi cu zi mai ușoară… Care credeți că este pasul următor?
Sursa foto
Ei bine, nu este atât de departe pe cât credem conceptul de oraș smart, o metropolă în care totul de la transport, la utilități la birocrație, totul să fie inter-conectat și să comunice prin Internet. De fapt, din cele mai recente evoluții, specialiștii IT sunt de acord că din 2050 vom avea metropole smart, că pînă atunci se vor face pași mici în acest sens, dar vor fi pași decisivi care vor schimba complet situația în următorii ani.
Nu de mult, cei din Dubai au anunțat că au ca prioritate transformarea orașului într-un hub tehnologic, iar ideea de smart city li se potrivește perfect. Dar ceea ce este și mai interesant, deși aceste sisteme necesită investiții – în software, în aplicații de baze de date și analiză, în soluții de căutare și comunicare – cu cât sunt mai bine realizate, cu atât scapă administrația de costuri suplimentare.
Păi să ne gândim doar la consumul de energie de exemplu – cum pornim noi iluminarea stradală când nu trebuie. Ce ușor s-ar rezolva cu un sistem inteligent, bazat pe senzori, care să comunice. La fel în cazul transportului prin oraș, am vedea o mulțime de beneficii dacă semafoarele ar fi sincronizate inteligent – dacă tramvaiele ar fi conduse automat, ca la Londra și așa mai departe. Cred că un sistem inteligent de management ar fi extraordinar de benefic pentru toate sistemele de utilități – gaze, apă, încălzire – pentru că ar semnala imediat problemele de pe traseu, ar elimina pierderile și ar optimiza consumul pentru toată lumea, inclusiv pentru furnizor.
Totul va depinde pe viitor de conexiunile la Internet în bandă largă. Aici stăm foarte bine, România fiind în toate topurile de analiză privind calitatea rețelelor broadband, atât pe soluții fixe, cât și mobile. Dar pentru a realiza un smart city va fi nevoie de senzori inteligenți care să fie conectați la Internet și să raporteze fiecare schimbare într-o bază de date centralizată. Apoi oamenii care vor controla rețeaua vor avea nevoie de un adevărat centru de comandă, care să analizeze aceste date în timp real și să gestioneze strategiile de răspuns.
Sursa foto.
Senzorii vor furniza și informații despre starea vremii în timp real, date despre traficul din oraș, situații de urgență sau accidente , dar se pot duce cu atât mai departe. De fapt întreg conceptul de oraș smart merge mai departe. De exemplu se pot urmări în timp real diversele molime, chiar și gripa sezonieră, sau se pot urmări evenimentele din oraș precum mitinguri sau evenimente sportive, concerte și așa mai departe.
Cei din Dubai plusează cu o mulțime de tehnologii smart pentru utilizatorul final. O aplicație cu Augmented Reality poate oferi oricărui turist detalii despre clădirile din oraș, despre restaurante sau hoteluri. De asemenea, fiecare magazin poate avea diverse oferte care să fie transmise celor care trec pe lângă vitrina lor. Dubai va oferi locuitorilor rețele WiFi de mare viteză gratuite pentru a putea folosi toate aceste tehnologii noi.
Ei bine, toate aceste proiecte smart city încep de fapt cu proiecte mai mici. Cu rețelele de curent electric sau cu cele de gaze sau cu cele de apă. Cu semafoare inteligente pentru marile artere, pași mici, dar care vor duce la crearea de sisteme tot mai performante și tot mai utile pentru administrație. Știu că există astfel de proiecte high-tech, iar o parte din ele sunt și în România sau implică companii de software românești. O să încerc în următoarea periodă să scot la lumină mai multe astfel de povești, pentru a vedea cum tehnologia schimbă locul unde lucrăm, ne schimbă casele, dar ne va schimba și orașele.
Desigur, marea majoritate a tehnologiilor de azi le putem vedea aplicate pe viitor la scară mare, fără probleme. Faza este că în ultimii ani au apărut „pe neașteptate” inivații tehnologice care au schimbat ceea ce știam până atunci. De-asta cred că nici nu ne putem imagina corect cum va fi în 2050. Deocamdată putem doar să speculăm. Dar eficiența pe care o are tehnologia – cu toate erorile interente ei – eficiența este cea care primează și pe măsură ce vor fi făcute proiecte din ce în ce mai bune, vom vedea sisteme smart implementate la nivel din ce în ce mai larg, pînă vom vedea primele orașe cu adevărat smart. E clar, tehnologia transformă societatea.
Este clar ca tehnologia transforma societatea, pana la urma toate gadgeturile noi de la multimedia si gaming pana la smartphone si ceasurile smart sunt menite sa ne schimbe vietile, si chiar reusesc. Cine se gandea in anul 2003-2004 ca o sa avem toate hartile globate pe un simplu telefon, asta este doar un exemplu, mai sunt mii de exemple.