Pașaportul de vaccinare contra Covid-19, necesar pentru călătoriile peste hotare, va fi realizat cu ajutorul giganților din lumea tehnologiei. Microsoft, Oracle, Salesforce, Safe, Cerner și Epic Systems sunt doar câteva dintre numele implicate în acest proiect, scrie Business Insider.

Pașaportul

Foto: IBM Digital Health Pass

Nu vă gândiți la o hârtie precum carnetul de de vaccinare, ci mai degabă la un nou card de sănătate, pe modelul unui card bancar. Pașaportul de vaccinare va include aproape sigur și o aplicație pentru telefonul mobil.

Securizarea dovezii de vaccinare

Giganții lumii IT și instituțiile din domeniul sănătății, inclusiv Clinica Mayo din SUA sau Mitre, au decis că este esențială securizarea dovezi de vaccinare. Hârtiile sunt cel mai simplu de falsificat. Certificate se pot tipări la calitate cât mai bună. Ei vor să facă un ID digital simplu de autentificat și păstrat criptat pentru a preveni orice interferență. Cosumatorul va primi practic pe telefonul mobil doar un cod QR care poate fi citit de autorități. Dacă utilizatorii se feresc de terminale sau carduri, vor putea folosi codul QR printat pe hârtie. Vedeți din The New York Times cum ar trebui să arate.

Pentru acest scop au pus la punct Vaccination Credential Initiative, o coaliție internațională care să genereze standarde și soluții similare în toate țările lumii. Deocamdată însă nu avem și o opinie din partea autorităților, dacă vor adopta acest sistem sau nu.

Pașaportul de vaccinare ar putea deveni obligatoriu pentru zboruri aeriene, călătorii peste hotare, evenimente sportive sau concerte cu public în 2021. În zonele cu restricții majore, pașaportul ar putea să fie obligatoriu pentru mers la magazine, la Mall sau la alte activități unde există posibilitatea intersectării cu alte persoane. Evident, angajații care lucrează cu publicul vor trebui să aibă toți acest document.

Noua organizație ar vrea să facă și o bază de date comună, un registru în care se poate verifica instant dacă o persoană este vaccinată sau nu. Conform realizatorilor, toate datele se vor stoca în mod anonim și cu protejarea identității oamenilor. Vor fi folosite instrumente precum CommonPass care protejează confidențialitatea datelor, a explicat Paul Meyer, CEO al Commons Project Foundation, organizație non-profit din Geneva.

Mai multe informații găsiți în acest comunicat de presă.

Alte planuri privind dovada vaccinării

Yellow Card (numit în lumea francofonă Carte Jaune) este un document medical eliberat de World Health Oragnization (OMS – Organizația Mondială a Sănătății). El este nesar la călătoria în anumite țări precum Benin sau Bolivia. El dovedește vaccinarea contra febrei galbene. Ar putea fi modelul folosit și în cazul pandemiei de Covid-19. Cardul galben este folosit și pentru a trece vaccinările la holeră sau rubeolă.

La ora actuală, niciun guvern nu a stabilit nici necesitatea unui pașaport de vaccinare, nici obligativitatea unui vaccin. Sunt reguli de sănătate, dar angajatorii și angajații pot alege să le ignore. De asemenea, nu există niciun registru oficial al persoanelor vaccinate. Deci oricine, oricând, poate printa o dovadă falsă și să zică că este vaccinat.

Guvernul din Marea Britanie va testa un sistem de pașapoarte de vaccinare, cu o soluție dezvoltată de Mvine and iProov. Aceasta se bazează pe recunoaștere facială, dar fără a stoca informații despre acel utilizator. Știe doar dacă a fost vaccinat sau nu. Cel puțin așa susține articolul de prezentare.

Via: Biziday