Pentagonul a pus Huawei pe o listă de entități controlate de armata chineză, alături de Hikvision, China Telecom, China Mobile Communications, Aviation Industry Corp și alte companii, scrie Reuters. În același timp, surse neoficiale spun că CIA acuză Huawei că ar fi primit finanțare de la National Security Commission și alte instituții de spionaj.
Lista Pentagonului
Acuzațiile lansate de Departamentul de stat pentru Apărare nu au primit un răspus oficial. Huawei a negat de mai multe ori orice relație cu guvernul de la Beijing. Teoretic, Huawei aparține sindicatului angajaților, dar compania nu le-a oferit niciodată acțiuni și nici nu controlează ei activitatea.
Nominalizarea pe această listă nu aduce automat sancțiuni noi. Dar președintele american Donald Trump poate lua diverse măsuri, sancțiuni contra firmelor care merg pînă la confiscarea proprietăților companiei din America. Producătorul de camere de supraveghere Hikvision a fost primul care a negat acuzațiile, apreciind că sunt lipsite de orice fundament. “Hikvision nu este controlat de armata chineză”, au spus oficialii companiei. Spun că nu au participat la niciun proiect militar sau care să aibă legătură cu armata.
Războiul comercial dintre SUA și China durează de mai mult timp, dar a afectat cel mai mult compania Huawei. Administrația Trump a acuzat Huawei că spionează prin echipamentele telecom. Acest așa-zis backdoor nu a fost niciodată descoperit și nu există nicio dovadă concretă că ar exista. Specialiști în securitate IT și hackeri au încercat să descopere eventualele vulnerabilități care ar permite guvernului chinez sau serviciilor speciale să spioneze, nu au găsit nimic.
Huawei a devenit țintă pentru că o filială a companiei a vândut tehnologie americană (echipamente HP, Dell) către Iran, încălcând embargoul american impus acestei țări. Huawei a încercat să ascundă incidentul, tăind legăturile cu acea filială, dar tot cazul a fost făcut public, iar de-acolo au început sancțiunile contra companiei chineze. Americanii au mers mai departe și au cerut partenerilor NATO să interzică echipamentele 5G Huawei. Deocamdată nu există o decizie comună în acest sens.
Ce dezvăluie CIA
Agenția de spionaj americană a dezvăluit conform The Times că Huawei a primit finanțări nu doar de la armata chineză, ci mai ales de la National Security Commission, un fel de birou pentru securitatea internă a Chinei, care gestionează și serviciile de spionaj. De asemenea, ar fi primit bani de la alte servicii de informații chineze. Nu există documente oficială pe această temă. Oficial, nici agențiile americane, nici Huawei nu au comentat noile informații publicate de britanici. Articolul The Times este pe surse.
Discuțiile legate de colaborarea cu guvernul chinez au apărut după ce în 2017 a fost adoptată o controversată lege a securității naționale în China. Articolul 7 spune că orice individ sau organizație trebuie să raporteze guvernului și să asiste serviciile de spionaj în combaterea amenințărilor externe. Practic, Huawei trebuie să ofere suport autorităților chiar dacă nu ar vrea acest lucru. O altă lege din 2014 prevede că atunci când serviciile de spionaj lucrează la un caz, indivizii și companiile trebuie să ofere tot suportul necesar și nu pot refuza accesul la date.
Pe de altă parte, fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, a spus că nu au primit niciodată ordin să introducă aplicații backdoor în produsele lor și că nu vor preda autorităților date ale clienților. “We never participate in espionage, and we do not allow any of our employees to do any act like that. And we absolutely never install backdoors. Even if we were required by Chinese law, we would firmly reject that”.