Am testat un range extender Tenda A301, un dispozitiv care arată bine, este bine realizat, ușor de setat și de conectat și care crește relativ acoperirea unei rețele wireless. Este un dispozitiv care costă sub 100 de lei și vă ajută să aveți internet de calitate mai bună și în dormitor.

range extender tenda A301 (9)
Puteți citi mai multe despre acest dispozitiv pe site-ul Tenda și puteți cumpăra un device direct de aici.

Pro și contra Tenda A301

Avantajele acestui produs:
– ușor de setat și configurat;
– conectivitate decentă;
– preț accesibil;

Dezavantaje:
– limitare la 300Mbps;

Experiența mea cu Tenda A301

Fiind deja obișnuit cu routere și range extendere, nu am avut mari probleme cu Tenda A301. Practic, scoți extenderul din cutie, îl conectezi la priză cât mai aproape de router, apeși pe butonul WPS (ce este WPS) de la router și apoi apeși pe butonul de copiere de la exteneder. Cel verde/galben din poză. Durează câteva secunde, iar extender-ul este conectat la WiFi și poate fi mutat acolo unde nu este rețea.

Eu am apartamentul pe modelul cu hol lung și camerele pe lateral, deci în ultima cameră niciodată nu ajunge rețeaua foarte bine. Și nici cea telecom nu bate extraordinar, eu fiind la etajul 2, maxim o liniuță. Deci de câte ori vreau să accesez internetul în cameră merge foarte greu. Vă arăt mai jos testele fără extender și cu extender să vedeți diferența. Pe scurt, internetul merge cu 2/3 Mbps fără extender, cu un timp de răspuns la ping de 45/55 de milisecunde, ceea ce este foarte mult. Am repetat testele cu exterder, ei bine situația se schimbă, cam 25/35 Mbps și cu 9/11 milisecunde ping. Adică deja avem o rețea decentă. Am făcut și teste lângă routerul wireless (am testat folosind UPC pentru că routerul RDS nu pare să aibă buton WPS). De aproape merge cu 300Mbps și rămân cei 6mpbs la upload cu care ne-a obișnuit UPC. Iar ping-ul rămâne la 10/11 secunde.

Este clar că un extender de rețea permite o experiență mai bună, este la fel pentru camera copiilor unde au Xbox, au tabletele lor, iar acoperirea nu este atât de bună datorită pereților și a plăcilor de beton. De asemenea, contează enorm distanța față de router, cu cât merg spre capătul camerei scade de tot acoperirea.

De asemenea, este adevărat că acoperirea WiFi poate crește rapid cu un router mai performant. Dar acesta costă și el, dacă vreți performanțe maxime, prețul dispozitivului crește exponențial. Pentru cei care vor o soluție simplă și necostisitoare să crească acoperirea, un range extender Tenda A301 este o soluție foarte bună. Modelul este compatibil 802.11b/g/n și cum spuneam are banda de maxim 300Mbps, deci nu sperați la mai mult. Iarăși, pentru viteze mari trebuie să treceți la un nivel superior și cu dispozitivele de rețea din casă.

Este interensat că poate fi băgat rapid în priză și lăsat acolo, având acoperire în camera respectivă. Dacă vă deranjează seara lumina, scoateți din priză fără probleme. A doua zi dimineața îl puneți la loc și merge. Veți vedea chiar pe telefon cum se schimbă nivelul semnalului WiFi cu o astfel de soluție.

Tenda A301 poate fi setat și dacă routerul vostru nu are buton WPS. În acest caz, conectați laptopul la rețeaua WiFi Tenda care apare după ce porniți extenderul, are by default parola admin, iar apoi scanați după rețelele existente în cameră, alegeți rețeaua care trebuie extinsă, apoi introduceți parola pentru acea rețea, dați save și după repornirea dispozitivului este deja setat pentru a fi mutat în cealaltă cameră. Adresa de vizitat este cea standard pentru extendere Tenda – nu merge decât pentru setarea de extender). De asemenea puteți schimba acolo setările de securitate și altele asemenea. Orice întrebare aveți privind acest produs, sunt aici și răspund la comentarii cât pot de repede.

Concluzii

Expeiența a fost plăcută, se poate seta ușor și dacă nu ai buton WPS la router. Merge bine, iar acoperirea este vizibilă. Nu am nimic de reproșat, mai ales că este ieftin. Tenda A301 este un dispozitiv ușor de utilizat, rapid și care își face treaba, disponibil la un preț foarte bun.

Galerie foto