Am testat tableta Samsung Galaxy Tab S9 FE, un model de dispozitiv fiabil și rezistent, dar nu tocmai ieftin. Modelul nu dezamăgește: arată bine, se mișcă bine, are și stylus în cutie și își face treaba. Materialele sunt premium și senzația plăcută în mână. Însă nu este foarte performantă și nu va stabili recorduri în jocurile video. Este însă un produs general pentru divertisment și chiar bun pentru învățare.

Review Samsung Galaxy Tab S9 FE

Pro și contra Samsung Galaxy Tab S9 FE

Avantaje:

  • design premium și dotări bune;
  • destul de ușoară pentru sesiuni îndelungate;
  • autonomia este bună;
  • slot MicroSD;

Dezavantaje:

Detalii tehnice Samsung Galaxy Tab S9 FE

Ecran: 10.9 inch IPS LCD, 90 Hz, 2304×1440 pixeli,
Procesor: Exynos 1380 (5 nm)
GPU: Mali-G68 MP5
Memorie: 6 / 8 GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB
Camera foto: 8 megapixeli
Selfie: 12 megapixeli
Dimensiuni: 254.3 x 165.8 x 6.5 mm
Greutate: 523 g
Baterie: 8000 mAh + 45W
OS: Android 13, One UI 6 One UI 6
Tehnologii: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, USB Type-C, GPS, MicroSD
Preț: 2.800 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 4 Media: 4.5]

Pe site-ul Samsung găsiți și S9 FE+, cu un ecran de 12,4 inch și baterie mai mare. Au și variante cu modem 5G, care ar putea fi mai atractive pentru călătorie.

Impresii după testare

Tableta arată bine și este impresionantă de cum o scoți din cutie. Modelul testat a ajuns în culoarea Light Green, un verzui deschis. Văd că se găsește în patru culori, un gri, negru, verzui și roz. Ecranul este mare și are dimensiunile clasice, dar au păstrat și o bandă neagră pe margine, care îi dă senzația unei tablete clasice și nu a dispozitiv modern cu marginile subțiri. Mă rog, este o întreagă discuție și pe tema asta, unii preferă ecranul așa și nu fără margini.

Marginea și spatele sunt din aluminiu, care se simte plăcut în mână și oferă senzația de premium. Îi conferă acea senzație de rezistență și durabilitate, dar fără să pară un dispozitiv greoi sau masiv. De altfel greutatea este destul de redusă comparat cu dispozitive care au ecranul la fel de mare.

Pentru seria de tablete FE, Samsung a mers pe ecrane LCD IPS. Prefer modelele Tab S9 care vin cu ecran AMOLED. Este mai luminos și are culori mai vibrante, contrast mai bun și dinamică superioară. Dar sunt și mai scumpe în același timp. Iar ecranele AMOLED sunt victimă a fenomenului de burn-in. După o vreme icon-ițele deschise la culoare se imprimă pe ecran și rămân pete care se văd și când consumați alt conținut. Iar LCD mai are un avantaj. Are o gestionare bună a consumului energetic și astfel bateria ține mai mult. Rezoluția este 2304×1440 pixeli, iar rata de refresh este 90Hz. Ecranele au o tehnologie care reduce lumina albastră pentru a proteja vederea.

Deși are tehnologii actualizate, precum Wi-Fi 6 sau Bluetooth 5.3, nu are NFC, care ar fi permis plăți wireless sau conectarea de accesorii prin simpla atingere.

Exynos 1380 nu este un procesor campion. El a fost utilizat anul acesta și pe Galaxy A54. Este midrange, dar se descurcă în majoritatea aplicațiilor. Are 8 nuclee în total, cu patru nuclee Cortex-A78 care rulează la 2,4 GHz și patru nuclee Cortex-A55 care rulează la 2 GHz. Procesorul este asociat cu un GPU ARM Mali G68 MP5 cu cinci nuclee tactat la 950 MHz. Sistemul include un NPU despre care Samsung susține că poate efectua până la 4,9 trilioane de operațiuni pe secundă (TOPS) și are un modem 5G capabil de viteze de descărcare de până la 3,67 Gbps.

Scorurile în teste au fost bune, 1016 single-core și 2844 multi-core, iar în Antutu a obținut cam 569.000 de puncte. Cele mai performante scot acum spre 2 milioane de puncte, iar modelele mai modeste spre 350.000 de puncte. Deci este undeva, midrange de bază ca performanțe.

Autonomia a ieșit bine, 15 ore și un sfert fără vreo setare specială, așa cum a venit din fabrică. Dacă reduceți rata de refresh și luminozitatea va ține cu siguranță mai bine.

În cutie are cablu USB și un creion digital S Pen, care permite diverse activități precum luat notițe, subliniat, făcut selecții pe text și tradus rapid.

Concluzii

Samsung Galaxy Tab S9 FE este o tabletă interesantă, bine făcută, premium. Dar nu are performanțele unui gadget de top. Mai degrabă aș alege un procesor mai puternic, dar și ecran AMOLED. Este o tabletă rezistentă, fiabilă, cu care îți faci treaba însă. Din cauza asta nu este doar de criticat. Totuși, mi se pare un pic prețul cam ridicat pentru dotările oferite.

Galerie foto