Mare atenție la prețurile de roaming în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021. Autoritățile au transmis că reglementările europene privind „Roam like at home” (RLAH) nu mai sunt obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), ca urmare a încheierii perioadei de tranziție după retragerea acestei țări din Uniunea Europeană.
Update: vești bune și la Digi.

roaming UK Europa din 2021

Prețuri mari pentru roaming în 2021

Începând cu data de 1 ianuarie 2021 Tarifele de roaming în Marea Britanie vor fi stabilite în continuare în condiții comerciale. ANCOM recomandă utilizatorilor români care vor călători în Marea Britanie să verifice în prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile.

„Încetarea mecanismului eruopean Roam like at home în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021 înseamnă că operatorii telecom din România nu mai au obligația legală să ofere utilizatorilor roaming la tarife naționale în Marea Britanie. Beneficiul european este garantat doar în interiorul Spațiului Economic European – bineînțeles, nu există o interdicție pentru furnizorii din România să păstreze în continuare Marea Britanie în sfera de aplicare a tarifelor reduse. O astfel de decizie ține strict de strategia comercială a fiecărui furnizor. În orice caz, utilizatorii beneficiază de măsuri de protecție și în cazul călătoriilor în afara Uniunii Europene, precum mesajul de informare personalizat cu privire la tarifele de roaming aplicabile în statul vizitat sau atenționarea cu privire la atingerea plafonului financiar de 50 de euro, fără TVA, pentru volumul de date consumat în roaming” a declarat Eduard LOVIN, vicepreședinte ANCOM.

Informare Orange privind prețurile

Conform Mobzine.ro, Orange ar fi trimis deja atenționări pivind costurile. Vor păstra tarifele până la 30 iunie 2021.

Textul spune așa: în ciuda părăsirii UE de către Marea Britanie, tarifele de roaming date și voce și apeluri internaționale vor avea același regim ca și până acum. Adică vor fi încă sub umbrela costurilor agreate pentru țările UE și intră în Zona2 de tarifare roaming.

Pe pagina Orange nu există foarte multe detalii.

Tarife reduse de la Digi Mobil

În ceea ce privește tarifele aplicate pentru apelurile și datele mobile efectuate de abonații aflați în Marea Britanie, „Brexitul” nu va afecta prețurile practicate de operatorul Digi. Utilizatorii Digi Mobil vor beneficia și în 2021 de prețurile pentru apeluri internaționale și roaming la același nivel ca pentru celelalte destinații din SEE și UE, atât timp cât autoritățile europene sau naționale nu vor face alte recomandări operatorilor de comunicații mobile. Decizia vizează și utilizatorii care vizitează/ tranzitează Gibraltarul.

Tariful pentru date în spațiul UE și Spațiul Economic European (SEE) se va reduce cu aproximativ 21 %, de la 1,4 EUR/GB la 1,1 EUR/ GB, iar tariful pentru apelurile de voce primite în spațiul european se va diminua de la 0,0079 EUR/minut la 0,0076 EUR/minut. Tarifele pentru apelurile efectuate în deplasările în țările din SEE și UE vor rămâne nemodificate.

Modificări se vor putea face după luna iunie 2021.

Deocamdată nu am găsit informații la ceilalți operatori telecom.