Incepând din 8 februarie, colaborarea mea cu Săptămâna Financiară și Financiarul încetează. Nu am nimic de comentat sau de bârfit, de fapt este pentru a doua oară când drumul meu se desparte de trustul Intact și mai mult ca sigur o să colaborăm și pe viitor. Singura problemă serioasă o constituie contextul actual.
Criza economică vizibilă din 2008 nu a afectat doar industria auto sau imobiliarele. Una din industriile cel mai grav afectate este printul. Companiile care și-au redus drastic investițiile, au tăiat întâi reclamele pe print. Dar la asta se mai adaugă un factor: industria pe print este grav afectată de schimbarea de generație și o schimbare fundamentală a obiceiurilor de consum. Sincer, nu cred că există cale întoarsă pentru ziare, nici hârtia electronică, nici e-reader-ul, nici tablet-urile nu vor modifica faptul că generația actuală consumă știrile pe Internet, iar asta de la 12 la 102 ani. Doar cei care călătoresc cu metroul/RATB sau merg des cu trenul mai au timp și chef să răsfoiască ziare, tocmai de aceea au succes Ring sau Adevărul de Seară, dar tot nu câștigă bani.

Presa pe hârtie mai este afectată și de un management slab. La toate astea se adaugă lipsa totală a distribuției de presă în România, pe care prezența în Carrefour nu o poate compensa. Deci ziarele concediază, față de TV nu am, iar media online abia își poate susține proprii salariați (tot cu salariile tăiate de criză).

Așa că întrebarea rămâne și sunt curios să aflu părerea voastră: se poate trăi în România ca blogger profesionist, mai ales, ca blogger de nișă? Este una din opțiunile pe care le am de-acum înainte. Există firme interesate să susțină un blog IT? Există campanii dedicate bloggerilor? Am văzut ceva semnale anul trecut, dar totuși sunt prea puține inițiative.

Deocamdată am reușit să obțin o serie de parteneriate pe termen lung, care să-mi permită să scriu în continuare. Sunt deja implicat într-o serie de proiecte online și social media pe care am să le anunț în curând. Dar sunt deschis spre orice tip de colaborări:

– am să adaug o secțiune de parteneri, respectiv firmele care sprijină acest blog;

– am să particip ca și consultant la proiecte new media locale, despre care am să și scriu;

– sunt implicat momentan – și aș vrea să continui acest proiect – în realizarea de bloguri corporate. Veți avea nevoie de asta și este esențial să fie bine făcute. Măcar din punct de vedere al conținutului vă pot ajuta, plus o părere de bun simț despre design și funcționalitate;

– revin asupra ideii că îmi place să scriu și cel mai mult îmi place să scriu despre tehnologie – testați-mă, sunt sigur că unele comunicate și unele advertoriale ar putea ieși mai bine.

– de asemenea, având oarece contacte în blogosferă și oarece contacte în presă aș putea lucra și în zona de comunicare. Dar nu sunt interesat de nimic full-time pentru moment.

– am să explorez mai des posibilitatea de a scrie advertoriale pentru companii, marcate ca atare;

Mai sunt și multe altele de făcut și sper să am sprijinul vostru, pentru a putea să vă ofer informații și povești la fel de relevante și pe viitor. Cei care au propuneri de colaborare sper că au deja datele mele de contact. Dacă nu, găsiți adresa de e-mail aici.

Sper că mă veți invita și pe viitor la evenimentele cu presa și promit că am să vin la toate.

Acum aș putea să dau un comunicat de presa în care să zic că ăsta este primul blog de tehnologie din România, nu?

Nu uitați! Aștept păreri, comentarii și link-uri la povestea asta 🙂

P.S. Pe cei din blogosferă îi rog să scrie părea lor despre asta și să pună un link spre povestea mea, niciun mesaj nu va rămâne nerăsplătit .