Am testat Tenda AC8 AC1200, un router wireless Gigabit cu performanțe bune, dar și cu un nivel de preț extrem de atractiv. Este pentru cei care vor să schimbe vechiul dispozitiv, dar fără să cheltuie prea mulți bani în perioada asta.

Pro și contra Tenda AC8

Avantaje:

  • design interesant pentru orice birou;
  • performanțe destul de bune;
  • un preț de 110-120 de lei;
  • conectivitate bună;

Dezavantaje:

  • dispozitivele ieftine vin mereu cu compromisuri;

Detalii tehnice Tenda AC8

Standard: lIEEE802.3,IEEE802.3u,IEEE802.3ab
Porturi: 1x 10/100/1000Mbps WAN port, 3×10/100/1000Mbps LAN ports
Antene: 4x6dBi externe
Butoane: WPS + Reset button
Alimentare:AC 100-240V—50/60Hz
Output:DC 9V 1A
Dimensiuni: 200x127x33.6mm
Viteze de transfer: 300Mbps (2.4GHz) + 867Mbps (5GHz)
Securitate: WPA-PSK/WPA2-PSK, WPA/WPA2
Aplicație mobilă: Tenda WiFi
Preț: 108 lei la Altex.

ads

Mai multe detalii sunt pe site-ul Tenda.

Review Tenda AC8

Testez cam două-trei routere pe săptămână, ați văzut că am tot mai des articole despre ele. Cum Tenda oferă constant produse la test, sunt familiarizat cu produsele lor. Plus aplicația Tenda WiFi (Android și iOS), care este ușor de utilizat și configurat. Produsele sunt majoritatea plug-and-play, le scoți din cutie, conectezi la priză, apoi introduci cablul de net și totul funcționează. Din aplicația mobilă poți spori securitatea și poți schimba datele standard de acces (parola, numele rețelei, numele administratorului). Totul cu câteva click-uri.

Pentru a controla acest router din aplicația mobilă, întâi trebuie să conectezi telefonul la rețeaua generată. Inițial, acest router crease o rețea denumită Tenda_953950, fără nicio parolă. Nu lăsați niciodată rețelele WiFi fără parolă, pentru că se poate conecta la ele efectiv oricine. Chiar și un vecin răuvoitor sau un tânăr care tocmai învață să devină hacker. Puteți avea mari probleme, urmați un tutorial pentru securizarea rețelei. Eu am schimbat denumirea rețelei ulterior, dar și numele administratorului și parola de acces.

Routerul Tenda AC8 poate utiliza simultan benzile de 2.4GHz și 5GHz, pentru a oferi viteze de nivelul Gigabit. Dar desigur, totul depinde și de telefonul sau laptopul cu care faceți testul. Eu nu am reușit să trec de 100Mbps, dar am citit teste și recenzii în care utilizatorii au reușit. Nu am avut acum mai multe terminale la dispoziție să văd cum au fost făcute testele.

Tenda AC8 AC1200 oferă o acoperire de 90 de metri pătrați, dar trebuie ținut cont de faptul că semnalul scade cu fiecare obstacol întâlnit. În special ultima cameră, care în cazul meu este la 4 pereți distanță de living, este foarte greu de acoperit, doar dispozitivele de tip Mesh fac față. Acest router asigură acoperire și acolo, chiar dacă numai o liniuță. Merge mai greu, dar merge. Comparat cu routerul standard de RCS RDS care la mine nu bate în ultima cameră avem un progres. Și totul cu un router WiFi ieftin.

Pe lângă WiFi, acest router oferă și conexiuni LAN Gigabit, astfel că dispozitivele mai apropiate de el sunt conectate la viteze maxime. Eu țin PlayStation 4 și computerul principal conectate pe cablu, merge mult mai bine decât pe WiFi.

Tenda AC8 are un procesor Realtek la 1 GHz, fabricat pe tehnologia de 28 nm. Oferă conform specificațiilor o performanță cu 40% mai bună decât generația anterioară. Procesorul gestionează foarte bine toate fluxurile de date și asigură o experiență de utilizare a Internetului fără întreruperi.

Cele 4 antene externe dual-band de 6 dBi împreună cu tehnologia Beamforming de urmărire a semnalului fac ca semnalul Wi-Fi să fie concentrat direct pe direcția în care se află dispozitivul utilizatorului, pentru a asigura maximul de putere și o experienta de utilizare superioară.

Concluzii

Tenda AC8 AC1200 continuă o serie de produse foarte bune și ieftine ale companiei chineze. Oferă viteze mari, acoperire relativ bună, ușurință în instalare și gestionare. Este mult mai bun decât produsele standard oferite de operatori în mod gratuit. Are un preț foarte bun, îl recomand cu căldură.

Galerie foto